Min sopbil

En kväll går Dag omkring och sopar köksgolvet och gång på gång upprepar han samma ord. Gång på gång förstår vi det inte. ”Säger du tokig? Sopig? Jobbig?” Nej nej nej. Han fnyser åt det sistnämnda, ”Inte jobbig”, skakar på huvudet. Jag ber honom säga igen, visa, peka, förklara, säga med andra ord — de sista förstår jag ju själv också att är just en aning tafatt att be en ettåring om — men så GÖR han det ändå och säger ”traktor”.

Och DÅ fattar vi: Sopbil!! SOPBIL! Han lekte sopbil! Sådana som vi spanat på genom fönstret på sistone — inte sådana som hämtar soporna, utan de som tvättar och sopar gatorna så här års. Förstås! Han var en sopbil!

En bild från en annan kväll. Min sopbil!

Ännu en annan kväll, faktiskt var det denna kväll, funderar jag och Alfred på möjliga födelsedagspresenter åt Dag. Han fyller två snart. Det är svårt, vi vill såklart ge honom något *speciellt* och gärna efterlängtat men vi har redan det mesta som känns rimligt. När jag frågat honom vilka leksaker han gillar på dagis har han bara svarat typ ”ja, leksaker”.

Jag tittar på många olika leksaker på telefonen och jag visar några av dem åt Dag, för att se hans reaktion. Den är positiv, ihållande positiv, till allt jag visar. ”Vilken gillar du mer”, frågar jag och tar fram flikvyn så att han ska se miniatyrbilder på allt vi tittat på, ”den rosa eller den turkosa?”. Han pekar, ”Den, den, den”. Allihopa, han gillar dem allihopa, mer än resten, varje en.

Jag tar fram en bild på en grön sopbil, eller som de tenderar heta i Österbotten: roskbil. ”Vad tycker du om roskbilen då?” frågar jag. Han sätter snart igång med en lång ramsa av ”MIN roskbil! MIN roskbil!!! MIN roskbil!” samtidigt som han slår med händerna för sitt bröst, för att tydligt signalera exakt vems den är. Det bara fortsätter. Sällan har jag skådat en så orubblig övertygelse hos honom, och då är han ändå för det mesta ganska tvärsäker på det mesta.

Allting klarnar! Vi går från sopbil till sopbil. Och nu visste jag vad jag skulle cykla iväg och köpa för en present efter att barnen somnat. Tack för tipset, Dag!

Annons

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s