Fyndfångst inkl. spådomar en födelse-loppis-dag

Med denna naturliga pose (…) välkomnar jag er till den enda typen av haul-inlägg som är okej: loppishaulen! Fyndfångsten. På min födelsedag gick jag på ett par loppisar som Alfred skjutsade mig till och sedan hade hand om barna, f.ö. en ypperlig bonusgåva, och jag tänkte att mina fynd skulle fungera som nån form av spådom om mitt kommande år. Nu vet jag inte OM det blir så, alltså jag menar… knappast — men det var den känslan jag bar på. Och det gjorde det hela lite extra högtidligt och spännande! En spådom är då till exempel att jag ska tydligen börja bära basker igen, det har jag inte gjort sedan 90-talet. Kanske för att jag hittills saknat denna askgråa. Personligen tror jag vintertid inte på mössor som ej täcker öronen, så vi får vänta på våren, mössan och jag.

Man brukar inte återuppta saker man lämnat på 90-talet, sa Alfred men jag vet inte jag. Är det DET mitt fynd betyder? På nittotalet ville jag ha trumpetbyxor för jag var Abba-fan, så mamma sydde ett par åt mig i svart trikå. Till dessa bar jag gärna hemmasydd väst i mörkaste grönt och blått typ paisleymönstrad manchestersammet, naturligtvis med polotröja undertill. Och så basker då. Vem VAR jag?? Spännande att se om jag var framtiden.

Nä, nu skippar vi flummet och går vidare. Själv tror jag ju på att återuppta gamla saker, som dessa två jackor jag hittade åt barnen. Dag provade båda två på direkten men han får växa några år ännu, den bruna gick honom till vaderna. De är båda vintage Reima och i enstex, ett slitstarkt vattenavvisande tyg i bomull och nylon, som kom på 60-talet. Men dessa jackor — ska vi gissa från 70-tal? Tillverkade i Finland och stilmässigt perfekta om ni frågar mig.

Två andra fynd. Den ena var en mortel i mässing, och nu säger jag det bara: dagens sämsta fynd. Detta enbart för att jag senare googlat fram att den härstammar från nån polsk kommun eller stad eller vad det var, med dess vapen på ena sidan och nån annan regional symbol på andra. Äsch sånt har jag bara aldrig gillat, så det retar mig lite. Ingen koppling har vi ju dit heller. I övrigt gillar jag att ha en mortel. Vill mortla. Vem vill inte? Om man ska läsa in lite spådom i detta så kan man ju hoppas på att det betyder att det blir fler utsvävningar i köket, så som jag tänkte mig, istället för fler tveksamma inköp.

Den andra saken på bild, som jag istället är svinnöjd med, är den svarvade och snidade träskålen som jag ämnar använda som kruka för nån trevlig liten grönväxt! Den är så gullig, blir glad att se den varje gång.

Men det fynd jag var nöjdast med är denna matta! Jag kände ett triumferande äntligen när jag såg den, som att jag verkligen åstadkommit något, hah. Dags att testa ✨visionen✨ som är: mysig mjuk lurvig ryamatta vid tv-delen av vardagsrummet, vanliga jutemattan i resten. En dröm om ✨texturer✨ osv. Vid hemkomsten fick den först ligga med luggen neråt i den nyfallna pudriga snön, och sen fick den vädras, som ni ser. Den doftade gudomligt när den ett par timmar senare kom in.

Katterna gjorde mattan till sin innan den ens var ordentligt utplacerad. Även barnen tycktes fatta tycke för den och både busade och gosade på den. Alla små i huset vältrade sig på den. Kanske också den äldsta. (Undertecknad.) Idel frid och fröjd — tills att de flesta gått och lagt sig och Selma, vaktkatten, signalerar att något rör sig i mattan. Fan också. Jag föser undan mattluggen och där är den, en skalbagge. Jag klämde genast ihjäl den mellan fingrarna, inget papper ens, jag bara NOPE lil’ mister möt din död. Sen förde jag ut mattan på balkongen över natten och tills nästa kväll, dammsög den sedan grundligt, en ruta i taget. Man gör vad man kan. Var är det där -20°C när man skulle behöva det?

Alla vet kanske redan det men ändå: Om man köper grejer på loppis i naturmaterial så som ylle, så kan det vara fiffigt att sätta dem i frysen några dagar. Minus aderton i fyra dagar brukar rekommenderas. (Tillhörande spådom pour moi är kanske att alltid göra det, bara grejen i fråga ryms i frysen.)

Det var de fynden det! Fy fan vad jag var nöjd med att spatsera omkring på loppisarna. Salig! Spådom för kommande födelsedagar: Tradition av konceptet? Jatack!

Annons

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “Fyndfångst inkl. spådomar en födelse-loppis-dag”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s