Babyfärger

God förmiddag! Blenda har denna vecka återvänt till dagis så nu har Dag och jag mer egentid igen. Som resultat av detta har vi börjat matcha våra färgskalor, som ni ser. Automatiskt, sådär som kvinnors menscykler. Eller automatiskt, sådär som då en och samma person köper bådas kläder. Vilket sammanträffande!

På samma sätt som jag avstod ifrån de ”gulligaste” plaggen när Blenda var baby styr jag nu undan de ”tuffaste”. Istället för en blå regnjacka med svarta grävskopor på köpte jag en blå med rosa fjärilar åt Dag, till exempel. Han har antagligen mer rosa och lila än hon hade. Färre mörka färger också. Det är egentligen inget jag bestämt utan jag har alltid bara gått på magkänsla. Och jag vet inte om det spelar nån roll vad en liten människoklimp har på sig, men nu, när Blenda ibland säger saker som ”pojkar har blått och flickor rosa” (för sånt lär man sig cirka överalltifrån), så är det trevligt att ha något att referera till när man försöker bredda på bilden. Så jag säger: Ja, ofta är det så, men det måste inte vara. Dag har ju ganska mycket rosa, och du har ju alltid haft mycket blått. Och ni är ju lika mycket flicka och pojke för det.

Färgval är väl en struntsak i sig. Men vill man lära sina barn att det går att ifrågasätta normer och göra som man vill istället, så kan man ju lika gärna börja där.

Nä men vad jag säger är förstås inget nytt. De allra flesta känner ju till sådana tankegångar. Började plötsligt känna mig fånig som pratar om DEN gamla saken NU i MODERN tid, men nu blev det bara så. Hade egentligen tänkt skriva mer om Vardagens Återkomst (gud så rafflande) än detta sidospår, men nu kom Alfred hem med en lunchleverans åt mig för en stund sen så… nämen detta får duga då. Det var väl så alla en tid sa att man skulle tänka? Att här sitter jag och duger? Nåt år senare säger jag eller i alla fall mitt inlägg: Okej då! Hasta la vista, babes.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s