Måndagen den 15:e augusti

I dag återvände Blenda till dagis efter sommarlovet och vi följde henne dit alla tre, jag, Dag och Alfred. Sista dagisåret, nästa år är det förskola. Jag följde med henne in och hon provade två gamla par innetossor som såklart inte längre passade. Vilket jag också förmodade i morse då jag plötsligt mindes det jag vetat sedan innan sommarlovets början: Vi skulle ju skaffa nya innetossor. (Alfred har i kväll cyklat till Prisma och köpt ett par.) Nåja — Blenda fick gå i strumpfötterna och det gick väl bra det med. Vi satte in sakerna på hyllorna, tvättade händerna, kramades hårt och vinkade hejdå i fönstret.

Sen sa också Alfred ajöss och gick och jobbade, medan jag och Dag gick hemåt i sakta mak. Tittade på stadsharar och spännande gårdar på vägen. Mest satt han i vagnen och strök Niinis öra mot sin kind, sömnigt.

Men så gick vi förbi lekparken på Urmakaregatan och då spottade han genast ut sin napp och ropade ”Däääh!”. Lekdags. Gunga, rutscha, gräva. I sandlådan sloddes en geting med en stor fluga och en stund in i slagsmålet hade getingen bitit huvudet av flugan, det rullade åt sidan. Så brutalt! Getingen fortsatte angripa flugkroppen, som att den hade kunnat göra nåt, jag såg nåt flugben stritta iväg också. Sen flög getingen iväg med resten av det, bytet.

Getingar måste förstås äta de med liksom alla andra levande varelser. Även vi. Dag och jag köpte bland annat varsin croissant och ett huvud rödkål, den senare mest för att barnet fattade tycke för det och ville gärna ha det med sig i vagnen. Tydligen mycket trivsamt att smeka med fingertopparna. (Vi får verkligen hoppas att detta inte är något som grodde fram ur groteskheterna vi bevittnade i sandlådan.)

Vilken himla Dag-parad det här blev nu men här är vi alltså flera timmar senare, efter tupplur och lunch och allt, och nu är det Alfred som styr vagnen. Dag har fått tag på sitt äpple som han dagen innan fick tag på i affären. Killarna skulle ut och tossa på stan eller nåt och jag, *pekar käckt på mig själv med tummarna,* jag skulle ut och tossa på loppis jag. Det bästa sättet att inleda en ny vecka, eller hur? (Retorisk fråga. Klart det är.)

Strax innan jag gick hemifrån skrev jag ”höga svarta jeans” på min loppislista och jag antar att jag manifesterade den saken där och då eller nåt! För här var de då, ett par gamla inhemska Bee Gee-jeans (Bee Geens?) med nån beige detalj här och där, som i midja och på fickorna. Inte visste jag det var så här mina nya gamla höga svarta jeans skulle se ut, men det var väl trevligt!

Eftersom gatorna kring SPR just nu upptogs av en hel del byggprojekt och allt vad de för med sig, så gick jag hem genom stationsparken. Alltid en fröjd! Typ ingen är ju nånsin där och det är så skönt. Håll det så! Gå INTE dit! Absolut borde jag ta den vägen oftare, som jag brukade göra förr. Gäller att passa på när man inte har en vagn med sig, i alla fall.

Köpte också en knopplist endera åt mig eller åt Blenda. Jag hoppades att hon skulle tycka den var för tråkig men inte alls, hon ville gärna ha den. Hon vill nämligen ha nånstans att hänga sin Frostklänning som jag loppade åt henne häromveckan då jag och Karin gjorde vår loppisrunda. Hon har haft på sig den nästan varje dag sen dess, och när den inte används ska den förstås helst hänga on display. (Förr när hon lekte Frost var hon förresten alltid Olof, hihi. Nu har Dag fått ta över den rollen.) Så okej då. Jag får leta vidare för mina smycken.

Råkade på en blåklocka och tänkte på min egna blåklocka som just då var på en dagisavdelning som heter Blåklockan. (Det är alltså Blenda jag pratar om, ifall oklart.)

Kom hem, gjorde mat, serverade den! Fotade den. När vi var hos min syster Cajsa gjorde Jonas (hennes sambo) en sån god pad thai som jag redan försökt efterapa två gånger sen dess, detta var då gång nummer två. Eftersom man helst inte ska ge groddar åt små barn har jag bytt ut dem mot färska ärtskidor (vi plockade en påse i Katternö i går) som jag snabbt strimlat. Tycker det funkar jättebra att byta så, det är samma crunch och fräschör, samma smakmässiga grönska liksom. Och eftersom Dag prompt skulle ha rödkål på butiken så har jag satt med lite sådan också. Färglatt, så trevligt! Och faktiskt jättegott. Såsen är perfekt?? Stark rekommendation!

Efter maten tvingade Blenda oss allihopa ut. Bara att pallra sig iväg då.

Vi gick ner till Lagmansparken och körde traktor. Blenda, som på morgonen uttryckte viss tveksamhet till att inte längre ha sommarlov, hade haft en bra första dagisdag och knappt ens velat fara hem när Alfred hämtade henne på eftermiddagen. Hon hade dock råkat äta en bit kött eller fisk i misstag, men hon verkade inte ta så hårt på det även om hon på sistone varit väldigt strikt med att hon aldrig tänker äta djur. Själv råkade jag äta skinka för nåt år sen och det var oerhört läbbigt. Samtidigt en slags lättnad att få bekräftat att jag behöver då sannerligen inte sakna DEN saken i alla fall. Knappast så mycket annat heller.

Och detta får vara sista fotot för dagen. Dag hade fått tag på Blendas käpp och var himla nöjd med det. Snart ska han också börja dagis och det känns ganska absurt. Han är ju så liten? Bara en baby? Men Blenda var i samma ålder då hon började och hon tyckte jag konstigt nog att kändes så stor då, så vuxen liksom. Antar att jag alltid jämförde henne med katterna eller nåt och nu jämför jag Dag med henne som hon är nu. Klassiskt andrabarnssyndrom kanske? Men i dag sa Dag för första gången ”tack tack” när han ätit klart, och när han hittade sin napp på tamburgolvet plockade han upp den och gick med den till badrummet där han sträckte den mot handfatet för att visa mig att den måste sköljas innan han kunde stoppa in den i munnen, så vad ska det inte gå bra det här ändå. (Fast lite liten är han ju nog.)

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “Måndagen den 15:e augusti”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s