Larven

I kväll fick Blenda och jag klart vårt pyssel vi jobbat på de senaste dagarna. Det var en detalj i en bild i en bok vi läste som fick mig att haja till i min coronadimma och ge mig en idé för ett karantänsprogram. Så när vi läst klart bläddrade jag bakåt och frågade Blenda, ”Ska vi försöka pyssla typ en sån här?”

Larven var ett krångligare pyssel än vi trodde så jag gjorde mer än jag tänkt, men Blenda har valt färgerna, målat alla cirklarna, bestämt ordningsföljd på dem, och till sist ritat ansiktet. Ansiktena.

En bit garn löper genom hela så den är förhållandevis formbar i kroppen. Går även att vika ihop dragspelsstyle om man skulle söka kompakt förvaring. Det är i ärlighetens namn lite oklart vad man gör med en sån här men barnets fantasi brukar hitta lösningar på sådana grumligheter. (Just nu sover den på barnets nattduksbord, den blundande sidan uppåt förstås, under en filt. Mycket mysigt.)

Ingen har bett om detta men så här gjorde vi:

 • Rita ut cirklar på kartong.
  Vi gjorde 10 stycken i mellanstorlek för kroppen, som alltså limmas mot varandra så att kroppen blir fem cirklar lång. Plus 2 stycken större cirklar för huvudet, och 2 mindre för stjärten. Dricksglas, kryddburkar, kaffekoppar och sånt brukar vara bra mallar. Klipp ut dem.
 • Måla alla cirklar på en sida, låt torka. Vi använde akrylfärg.
 • Klipp en lång bit garn som ska löpa genom hela kroppen, huvud till stjärt, på larven. Klipp också till kortare stumpar som ska bli till benpar + antenner. Knyt dem runt den längre garnstumpen som du spänner rakt, så kan du flytta på de kortare garnstumparna efter behov, genom att dra dem bakåt eller framåt. Jag valde att knyta enkla knutar i ändarna av varje benpar eftersom garnet var lite fransigt, och på antennerna knöt jag fem knutar med några millimeters mellanrum, för varför inte. (Hade jag haft mer ork just i detta skede hade jag för övrigt låtit barnet välja olika garnfärger för varje benpar, men nu tog jag bara samma vita för alltsammans och det är ju fint det med.)
 • Limma ett cirkelpar i taget.
  Smeta lim på den ena biten, låt den ligga på rygg och placera garnet så att det löper tvärs genom cirkeln, mer eller mindre vid cirkelns mitt. Dra ett benpar till rätt position. Smeta lim på den andra biten, placera den emot den andra, och pressa. (Just det här var väldigt krångligt för oss eftersom kartongen var så kraftig och limmet så svagt, så vi har dessutom pressat dem under tunga böcker.)
  Vid följande cirkelpar lämnar du en-två millimetrar med utrymme (och garn). Och när du limmar huvudet eller stjärten ska du såklart se till att garnstumpen inte sticker ut utanför cirklarna utan får fästas i limmet inuti.
 • Ge larven ett passande ansikte (eller två)!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s