Sommarresans souvenirer och sjukdom

Vi åkte på en resa och kom hem med covid. Så banalt by now. Hur hade vi kunnat tro nåt annat? I tre dygn hade jag feber som kretsade kring 38-39 grader, men tidigt i morse vaknade jag genomblöt av svett efter att ha tagit en huvudvärkstablett mitt i natten och fast jag räknade med att febern skulle ha stigit igen tills jag vaknade nästa gång så hade den inte det. Hela förmiddagen var den borta. Vid det här laget kändes det som något avvikande — och det var det också.

Så nu sitter jag här i 38,2 igen sist jag mätte och funderar hur jag ska blogga utan att göra coronadagbok av det hela. Vem orkar med sådana? Utöver sjukdom tänker jag på en parfym jag köpte när vi var ute på resan eftersom utbudet i Vasa är so-so, Björk and Berries Botanist, som jag tidigare läst om på nätet. Den verkade så bra på pappret och vid första mötet, men sedan blev jag ändå osäker eftersom jag inte gillade vartåt doften utvecklades på min handled. Jag skulle gärna komma med ett nytt utlåtande om den men tyvärr doftar den bara vatten just nu. Det är typ bara Tigerbalsam jag känner ett svagt doftspår av. Men ok inte coronadagbok, ursäkta, jag glömde. Mitt problem i allmänhet med parfymer är att jag inte gillar söta eller särskilt tunga dofter. Folk tipsar om dofter som ”inte är söta” och allt jag känner när jag sniffar är tung, tung sötma som sirap blandat med lukten av ingrodd svett och smuts, nästan som var ur ett infekterat sår. Är det bara jag eller?? Jag vill typ ha något som doftar svartvinbärsbuske, ekbräken, mull och kåda, men samtidigt signalerar att jag de facto inte är ett skogstroll och jag ÄR villig att ta en riktig dusch inför en vinkväll istället för att bara vada genom ett träsk på vägen dit FYI.

Att jag blev så sjuk så snabbt har gjort att resan känts lite overklig, har inte funnits tid för att *processa* den. Vi hann med mycket på åtta dagar, med vårt första stopp i Umeå, vårt andra i Stockholm och vårt tredje och sista i Lovisa. Blenda brukade säga att vi skulle vara borta sju nätter och åtta veckor och i efterhand kan jag ändå relatera lite. Vad hände? Vad gjorde vi? Det har varit en tjock dimma. Men jag har minnen som ploppar upp ibland, ja just det vi gjorde ju det också, samt mängder med bilder i kamerarullen och dessutom konkreta souvenirer utan att egentligen vara souvenirer, som parfymen från Stockholm. Från Umeå ett pigmenterat läppbalsam från Pixi (”Natural Rose”) för att jag tycker jag ofta är så blek om läppen och inte riktigt tycks få läppstift att funka för mig, så jag har provat MÅNGA pigmenterade läppbalsam och glädde mig åt ett som faktiskt också gjorde vad som var utlovat. Också en sån där uppfriskande klädsprej från Steamery för det kändes som en smart grej att ha när man är ute och reser med lite packning. (Hade ändå för mycket.) Fann den på rea på Åhléns. Trängdes där med andra Österbottningar. ”Att e ska va sådee svårt ti hitt en bra:an jacko” muttrade en ung kvinna när hon gick förbi mig. Bakom henne suckade hennes mamma ”Jaa-a, säg he”. Pappan följde stumt men tycktes förnöjd.

Visst är det så här man ska göra om man vill skönhetsblogga? Vilket jag annars inte vill, för övrigt, jag skulle helst bara vilja smörja mig med samma magiska olja i fejs som kropp som hår, morgon som kväll och kanske vada genom ett träsk nu som då. Inför verkligt fina tillställningar.

Från Lovisa fick jag med mig Anna Björklunds omdiskuterade Kvinnomanualen som min vän Elsa lånade åt mig (Elsa har förresten själv skrivit Riesling och mjölk, lästips!) och Alfred Handbok i klardrömmar av sin (och lite min!) vän Johanna som också författat den. Jag har läst usligt lite, mindre än jag vågar erkänna, de senaste åren för mitt huvud har inte klarat av att ta in saker. Jag fattar så väldigt lite. Men jag vill gärna. Vill framför allt vara en sån mamma som ligger på soffan med en bok istället för mobilen. Förresten, nu när jag ändå namedroppar finlandssvenska kulturkompisar som skrivit böcker måste jag också ge en shout-out till Peppe (& c:o) som jag (vi) träffade på båten och som jag impoerande på Blenda med genom att berätta att det var samma Peppe som (bl.a.) skrivit boken Monster på toaletten och andra historier om Kim. Den har vi läst många gånger — för barnböcker, DE har det ju blivit fler av.

I alla fall, det var de souvenirerna det. Dem och covid.

Jag vet inte med er men jag tycker det är rätt otroligt att jag stod emot att ge det här inlägget typ rubriken ”Hytt Me With Your Best Shot” eller ”Feel Good Hytt of the Summer”. Alla möjligheter! Med tanke på bildvalet alltså. Tänk vilken styrka jag ändå besitter.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “Sommarresans souvenirer och sjukdom”

  1. Parfymer! Ja! Vill dofta skog och frukt men inte kvalmigt och inte starkt och så börjar jag nysa av otroligt många parfymer. Otroligt svårt att hitta nån bra. Och hittar man en som doftar gott är det garanterat bara kvalmighet kvar efter en timme. Köper därmed inte utan att ha testat dem flera gånger (haha, när sist HAR jag köpt en parfym??) Har nu ev hittat ett hack som funkar. Herrdofter! Eller ”unisex” Har ännu bara en gemensam med maken, som han köpt, doftar helt olika på oss! har provat flera som verkat ok. (Fråga inte namn)

    1. Ja absolut, jag kör också på unisex! Har dock inga tillsammans med sambon, men bra idé. Jag var så dum som köpte den där parfymen nästan genast, jag borde ju ha provat den nån dag innan istället för att skynda med det hela ett par timmar innan vi skulle åka. Nå, kanske den ändå är okej. Plus att vem vet hur mitt luktsinne uppfattar dofter sen när jag får det tillbaka. 🙃

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s