Majmåndag vecka 18

I januari pratade meteorologerna om en tidig vår i år. Det är synd om meteorologerna för man minns dem bara när de haft fel. När de haft rätt tänker man inte på dem alls och är bara nöjd att vädret är så duktigt som gör som man förväntat. En tidig vår blev det ju inte, men nu är det i alla fall maj och jag cyklade Blenda till dagis i morse iklädd keps som inte gick över öronen och jag frös inte. Här och där skymtar fortfarande rester av snöhögar men till och med på skuggsidan av gatorna är trottoarerna äntligen knastertorra och dammiga.

Den här månaden fyller Dag år, blir ettåring. Mina tankar tycks ofta dras till hur vädret månne ska vara den dagen under de kommande åren. En av mina bästa och äldsta vänner fyller år i slutet av maj och jag minns hennes utomhuskalas. För detta decemberbarn något drömmigt och nästan exotiskt. Nu försöker jag plötsligt minnas hur vädret var de dagar mina barn föddes. Mulet.

Är det så här det är att bli äldre? Att man intresserar sig allt mer för väderleken. Småpratet blir givande? När jag var barn hade jag gjort en liten anteckningsbok åt min morfar. Efter att både han och mormor dött tittade jag i den. En kort anteckning på varje sida några, överraskande många, blad in. Dagens datum och väder. Inget mer. Och ändå fann jag att det på något vis var alldeles nöjsamt.

Vasa, 2 maj 2022, kl 10:19. Halvklart 8°C, sydsydvästlig vind 7 m/s.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s