Varmt deltagande i samtiden

Regnet smattrar mot regnskyddet på vagnen ute på balkongen. Jag lyssnar på det via babyvakten. Det regnade när jag förde Blenda till dagis också, små små droppar som ett dis i luften, och det gjorde inget att vi blev lite blöta. Det var ändå skönt väder att promenera i. Ibland är det så med duggregn att det är upplyftande, jag blir glad och lugn av det. Blenda vinkade åt bilarna när de stannade för oss vid övergångsställena. Jag tänkte på hur sabla najs det är att vara på gångavstånd från allt. Att inte känna sig tvungen att packa in sig i en bil varje morgon, köra till dagis, köra till jobbet, hitta parkeringsplatser däremellan och sen köra hem igen. Stackars de som håller på så. Jag fattar att man vänjer sig, men jag undrar jag om jag nånsin skulle, ändå. Är jag inte kanske för bekväm av mig? Å andra sidan känner jag mig allt mer dragen till att bo i egnahemshus. Att ha en alldeles egen gårdsplätt att bestämma över. Jag kanske skulle intressera mig för sånt om det kändes som att den var min att göra trials and errors med? Gärna lite mer utrymme invändigt. Ibland är jag jättenöjd med 75 kvadrat eller var det 78, men onekligen kommer det bli krångligare vartefter barnen blir äldre. Det vore också helt okej med friheten att t.ex. duscha sent på kvällen utan att riskera störa några grannar. Jag dras med dåligt samvete för att vi så ofta säger åt Blenda att inte hoppa eller springa inomhus, för att inte störa andra med vårt klampande. När jag tänker på det känns det bara så sorgligt. Ett problem är förstås att jag skulle vilja att huset i så fall stod på typ den här platsen. Jag vill inte hamna utanför stan, utanför gångavstånd, bevare mig väl och så enkelt som möjligt. Kanske om kollektivtrafiken var lite smidigare. Men det är förstås så här i små städer.

I morgon åker vi till Helsingfors och i går kväll när jag läste Nalle Lufs i farten åt Blenda sa hon att vi ska spara sista kapitlet och läsa det på tåget. När hon somnat satte jag in en reservation till bibban på de två andra Nalle Lufsböckerna, som lagrats på magasinet. Det är alltid de mest spännande böckerna som finns där. Det var där jag hittade Betty Friedans Den feminina mystiken och Camilla Mickwitz Mimosa. Hoppas att nån ska hinna leta reda på dem i dag så jag får gå och hämta ut dem. Ok — bokstavligen precis då jag skrev den meningen damp mejlet in. Ha! Älskar bibliotek. ♥

Jag borde också klura ut vad jag ska ha med mig. Kläder åt barnen och mig själv. Blenda brukar packa sin egen underhållning i sin egen ryggsäck. Ritblock och liten ask färgpennor. Något gosedjur. Kia och Pupu har fått hänga med till dagis på sistone så kanske blir det de.

Overkliga tider är det förstås fortfarande. Det har kanske gått lite från att vara på allas läppar konstant, till att surra på i bakhuvudet. När jag hör flygplan över stan lägger jag märke till det på ett annat sätt än jag brukade. Det nämns med små suckar och uppspärrade ögon. Nog är det för jävla sjukt. En liten huvudskakning, läpparna sammanpressade. Man är så maktlös. När jag numera tänker på att ha hus så tänker jag också på om man borde ha källare. Det refereras till i slutet av mejl, som små eftertankar eller inskott i avskedsfraserna. Jag avslutar ett med varmt deltagande i samtiden.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “Varmt deltagande i samtiden”

  1. Jomen, de där tankarna om att bo och hur och var, de relaterar jag ju till. Gärna större och eget, med eget utrymme utomhus att pyssla med, fast också: här. Precis just här.

    1. Äsch, hittade denna kommentar som jag glömt bort att svara på men har sedan jag fick den tänkt att sa det precis. Allt man önskar, fast också här. Kanske man landar till slut, som folk säger, var och med vad det än är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s