Blå måndag

I morse sa Blenda ”Titta! Blå timmen!”, och det var det ju inte eftersom den är på kvällen men kanske har vissa gryningar också en blå timma. Det är mycket om den blå timmen nu för tiden, vi brukar uppmärksamma den. Säga ååh! Titta så blååått! Nyss fick jag lära mig att det är blue monday i dag, tredje måndagen på året, som anses vara den mest deprimerande dagen på året. Säger då Sky Travel. Som jag inte fattar om var en resebyrå eller resekanal men det gör väl detsamma. Blå måndag. Tycker det låter som ett lugnande begrepp. Blå måndag. En oas i kaoset.

Min måndag har inte varit deppig. Utan snarare harmonisk, i det stora hela, konstigt nog, insvept i kaoset, och ganska upptagen, mest med att leka med barnen. Blenda är hemma från dagis en tid på grund av coronaläget. Om nån vårdnadshavare ska kunna ordna med hemvård, så som Vasa stad gärna ville uppmuntra för de närmsta veckorna, så är det väl vi. Jag är ju hemma med bebis, och så vidare. Så min dag har gått ut på att spela sovjetiskt leksakspiano som otroligt och ffa tacksamt nog låter vackert hur en sjumåning än hamrar på det, och där emellan trumma på papperskorg som sjöng i metallen, beundra konstverk som Blenda ritat på sin lilla magnetplatta hon återupptäckt. Skratta, skoja, trösta, sjunga, tjata lite men inte mycket alls (!), prata massor, leka skola där jag är läraren som heter Persika och Blenda eleven som heter Emma. Räkna 1+1 och 1+2 och 2+2 på matten, gå över till modersmål och rimma på hund och katt och val och myra, sen ha musiklektion och be eleven sjunga Imse Vimse Spindel så att Dag får iaktta i andäktig beundran. (Hans nuvarande favoritsång och -koreografi.) Ok ni får ursäkta utbroderingen, jag känner väl mig lite duktig i dag bara som orkade bättre än gudarna ska veta att jag många andra dagar gjort. Och på tal om duktig: senare när Alfred jobbade och Dag sov på balkongen fick jag under tiden hjälp av Blenda att skura trappan.

Sini(nen hetki).

Hela dagen har vi nu som då peppat inför jumppakurs på kvällen som vi i ett par veckors tid förvånats över att tycks bli av trots allt — men som det visade sig att mejlet om dess uppskjutning bara inte lyckats hittat fram, men detta först när Alfred och Blenda väl var på plats med träningskläder under ytterplaggen och liggunderlag under armen, buhu. Barnet var besviket men tog det med ro. Häromkvällen pratade vi om att saker och ting förändras så mycket nu I Dessa Tider och Blenda sa lite vetande att hon brukar fundera på det där, på coronan. Är du orolig? ”Neejnejnej”, sa hon hastigt och roat. Som att det var en befängd tanke och som att hon var minst medelålders. Sedan sa hon, förtroligt, att det fortfarande finns babydiscon där ute. Jasså? Jo, faktiskt, det gör det! Nu lät hon hoppfull. Vi kommer åka på dem igen, sa jag. Hon verkade se fram emot det, men inte ändå sakna att inte vara där precis nu. Så som jag själv lite kände. Jag undrar om dessa dagens ungar inte är ganska vana med att saker och ting blir POFF💨 av coviden. Man tycker synd om dem men jag undrar om de vet hur pass. För visst måste det vara ganska omöjligt att lära sig ta för givet att evenemang blir av när de flesta ställs in och/eller ständigt förs på tal enbart tillsammans med bisatsen ”men vi måste se hur det blir, om det alls blir”.

I kväll läste vi en bok där Knatte, Fnatte och Tjatte ska åka till Farmor Anka och de packar bland annat simfötter. Det där kommenterade jag, bara som en sidenote, att jag tycker det är ganska lustigt att de packar simfötter när de ju redan har sådana fötter eftersom de är ankor och föddes med dem. Lite tokigt va? sa jag. Förväntade mig ett fniss men Blenda bara nickade. Förklarade det sakligt och sammanfattat för mig: ”Sagor.”

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s