Arv och miljö och pengar och djur

Jag har en egen stund och har precis betalat en hop med räkningar. Jag hör till den sorgliga skara som tycker allt sånt är så himla jobbigt, måste liksom *samla mig* inför det och fast jag blivit bättre på det med åren så vill jag verkligen vara ensam och ostörd när jag gör det. Annars blir jag så jäkla nervös och stressad bara. Tycker allt som har med ekonomi och byråkrati är svinsvårt, jag associerar det med skam och ångest och dålig stämning. Förstår ärligt talat ytterst lite av hur ekonomiska och/eller byråkratiska system funkar eftersom jag inte kan fatta sånt. Alltså jag minns aldrig sådan information av nån orsak, kanske dels för att jag har fullt upp med att vältra mig i ångesten över att jag inte fattat det redan och är därför distraherad, och jag skäms massor för det. Fylla i blanketter, betala räkningar o.dyl. tycks vara sådant som alltid kommer vara jobbigt. Även om det blivit lättare med tiden. Jag har börjat acceptera att det bara är att traggla sig igenom det så bra man kan trots att det kan kännas varierande grader av jobbigt — fast visst handlar det för mig fortfarande om att pricka nån viss sorts lucka. Men det är inte FARLIGT att det känns svårt, kan man till exempel försöka minnas att tänka.

Den sidan av mig är en (av många) som jag verkligen inte önskar att mina barn ska ärva. Allt kan man inte styra men det slår mig bara hur viktigt det är att så gott man bara kan försöka ge dem de där verktygen att hantera saker som kan kännas svåra utan att de börjar kännas ohanterliga. Urk, det är ett så himla stort ansvar att ha barn. (Ja men no shit.) Jag minns ganska mycket grejer från att jag var i den ålder Blenda är nu, och tyvärr tenderar de vara sådana som påverkat mig negativt och kanske lämnat ett litet trauma. Man minns väl stora känslor, antar jag.

Som att jag försökte stjäla en liten bit alldeles magisk guld- och silverkrita av min kompis E-M. Och skammen när de föll ur min tröjärm mitt framför ögonen på henne. Ok, vet inte hur just detta har påverkat den jag är i dag, men det har stannat med mig bara. Nu har också Blenda guld- och silverkritor och jag var så stolt att visa dem, men hon brydde sig cirka nickel. I just dem. Kanske jag stjäl dem…

Jag vet inte hur jag kom in på detta när jag egentligen bara ville visa de här gulliga gifarna på Dag och Selma från i går men passade på att göra mina måsten innan jag satte igång att skriva. Tiden bara rann iväg och här blinkade de nonstop om och om igen. Selma gör oss ofta sällskap, mig och Dag. När Blenda var bebis var det snarare Myra som vågade närma sig, men nu är det Selma som är den bebisorädda av dem två. Det är rimligare att det är så, hon alltid gillat lite hårdare tag så det gör inget om Dag får tag på henne. Hon njuter bara när man drar bort lite päls som ändå just skulle lossna. (Myra avskyr det.) Blenda brukar säga att ”Selma är mammas och Dags, Myra är pappas och min”. Kanske ligger det ett litet sanningskorn i det, ändå.

(Blenda brukar också, med stor inlevelse, parafrasera diktraderna ”Selma, Selma, mammas katt / tänker på dig dag och natt” från en bok om Tiger, Tiger, grannens katt. Ser fram emot att läsa den igen, fast då *med* Blenda, för Dag!)

Den saken är förstås en man gärna vill att barnen ska ärva, att de ska bli djurvänner. (Och bokvänner.) Det litar jag 100 % på att de inte bara blir utan redan är också. Blenda har förresten önskat sig en hund i julklapp, på tal om det. Jag är förbryllad. Ska hon gå och bli hundmänniska?? På nåt vis mejkar det ju sens, det gör det. Alltså det skulle onekligen vara så jäkla fint och gulligt att kunna ge henne det men det är dessvärre orimligt. (Eller finns det hundar som är som katter? Går på låda och så vidare?) Och jag gillar förvisso alla djur (förutom kanske fästingar), men hundmänniska…! DET vore då ändå inte mitt arv det.

(Men alldeles okej.)

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s