Besinningstid

Låg vaken under arla morgon och lyssnade på åskan. Såg inga blixtar genom mörkläggningsgardinerna, men hörde mullret. … Mullret. … Och mullret. Som i vågor kraschade det in över himlen.

Jag hade vaknat av en mardröm. I den åkte Blenda iväg på sin cykel, utan hjälm, sent en kväll, mitt i stan, och jag hann inte springa ikapp henne. Hon var försvunnen hela natten. Mot morgontimmarna i drömmen väcktes jag till slut av skräcken. Mådde illa. Kunde inte somna om. Fantasin vävde ihop fruktansvärda fortsättningar på drömmen — varför är det alltid så? Varför kan man inte fantisera ihop lyckliga slut? Det är alltid det där mörka som styr och ställer efter mardrömmar. Som att vakendrömma, bortom ens kontroll.

Sedan kände jag att Dag låg och tryckte sin lilla kropp mot min rygg. Kanske han suckade, sådär som han ofta gör när han sover. Liksom humm-snarkar, lyckligt och drömskt. Igen de där vågorna, nu små som lättat guppar in mot strand. Jag tänkte på Blenda i sitt rum i sin säng. Kände ett sting av vemod och en ilning av saknad, önskade att hon var där med mig hon med. Och sedan hörde jag åskan. Att den bara pågick. Och då kändes det på något vis tryggt igen.

Nu dånar regnet ner. Åska har utlovats igen, men ingen syns till. Det har varit mycket sånt i sommar, tomma löften. Specifikt om åskväder, menar jag. Snopet. Huset ska ha kräftskiva ikväll, ute i trädgården, men jag är väl lite tveksam till hur det nu faktiskt blir. Vi har inte alls förberett oss heller, men antar att jag får göra en vegeskagenröra. Kanske med färska rädisbaljor i? Appropå förra inlägget.

Det är ett skönt väder, det här. Det känns som att det kommer till oss med respit. För vaddå, från vaddå, det vet jag inte. Men det är ett andrum. Det är något i luften — så mycket energi, elektricitet, och så mycket lugn, stillhet. Besinningstid, vill jag säga.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s