Namnupplysningen 🌞

HĂ€r Ă€r de, Dag och Blenda. Blenda och Dag. NĂ€r vi vĂ€ntade bĂ„da barnen hade vi dubbla uppsĂ€ttningar namnalternativ eftersom vi inte tagit reda pĂ„ könen. Namnet Dag Ă€r för övrigt ett helt annat Ă€n det toppförslag som vi hade för Blenda om hon varit pojke. Jag ville att syskonen skulle ha namn som passade ihop utan att bli för likadana. Har hört om folk som döper sina barn till typ Alva och Alvar och jag möter vĂ€l viss utmaning i att helt och hĂ„llet förstĂ„ det…? Bland annat hur man inte bara sĂ€ger fel hela tiden. (Plus att vad skulle ens den manliga varianten pĂ„ Blenda vara? Blenn? Blender?!) Men hur som helst Ă€r det svĂ„rt att definiera vad som Ă€r lagom likt, man mĂ„ste nog bara kĂ€nna efter. Blenda fick namnet Mo i mellannamn, gjorde inte saken lĂ€ttare precis, men vad det gĂ€llde lillebror var mellannamnet hur som helst avgjort lĂ„ngt pĂ„ förhand — bĂ„de morfar och farfar heter Peter i förnamn.

Blenda Mo och Dag Peter blev det alltsĂ„. Lite olika klang sinsemellan, men samma antal stavelser och bĂ„da förnamnen kretsar kring ljus, sĂ„klart. (SĂ„ klart!) Mellannamnen har dessutom bĂ„da tvĂ„ en anknytning till natur — en mo Ă€r en slags mark eller mer specifikt en jordart, som i moskog. Peter hĂ€rstammar frĂ„n arameiskan och betyder i ursprungsvarianten klippa. BĂ„da tvĂ„ handlar, pĂ„ det sĂ€ttet, om jorden, marken. Ja ja ingen bryr sig vĂ€l men jag tycker sĂ„nt Ă€r lite snyggt bara! Har Ă€nda sedan barnsben tyckt om att fundera pĂ„ namn och slĂ„ upp deras betydelse och ursprung och sĂ„nt, sĂ„Ă„Ă„ jag trivs liksom hĂ€r i omrĂ„det.

NĂ€r jag var barn, pĂ„ tal om den tiden, sĂ„ upplevde jag mig som ganska ensam om att heta Linnea, i min unga Ă„lder och tillhörande lilla vĂ€rld dĂ„. Det var jag och gamla tanter som hette sĂ„. Sen kom nittiotalet och plötsligt tycktes Linneorna ploppa upp som… ogrĂ€s. Om man fĂ„r sĂ€ga sĂ„ utan att det förmedlar en trist mĂ€nniskosyn, heheh. Och jag tyckte alltid mer om att kĂ€nna mig mer ensam om det, och har sen dess vetat att jag vill hitta nĂ„gorlunda ovanliga namn Ă„t mina barn.

I Mad Men sĂ€ger Bobby att han Ă€r ”Bobby 5” pĂ„ ett lĂ€ger. Min syrra hade fem Linda pĂ„ sin gymnasieklass, eller hur det var. Jag tyckte alltid lite synd om dem, samtidigt som det lĂ€t ganska kul. Som en klubb. Kanske som ett gĂ€ng som skulle ha matchande jackor, Ă  la Pink Ladies i Grease? Mitt ex Mathias hade flera namnen i sin lĂ„gstadieklass, men alla stavade det olika. Mathias, Mattias, Matthias och Matias kanske. OcksĂ„ rĂ€tt kul, men sjĂ€lv Ă€r jag Ă€ndĂ„ lĂ€ttad över att jag stavar mitt namn sĂ„ enkelt som möjligt, utan accent över e:et. (Även om HelĂ©n i lĂ„gstadiet pĂ„stod att det gjorde att jag egentligen hette Linne-a.)

SĂ„ i alla fall. NĂ€r vi vĂ€ntade Blenda, och vi redan bestĂ€mt namnet, och Fatima Bremmers biografi om Ester Blenda Nordström kom ut en mĂ„nad innan vĂ„r Blenda gjorde det, sĂ„ kĂ€ndes det vĂ€l sisĂ„dĂ€r va. AlltsĂ„ jag fick cirka panik och kĂ€nde att NÄ-Ä nu kommer det bli trendnamn och alla kommer ta det, buhu. Nu, nĂ€r vi vĂ€ntade Dag, och vi redan ringat in namnet, sĂ„ började snart dĂ€rpĂ„ den dĂ€r instakomikern Dag Tolstoy att delas i flödet typ konstant. Den gĂ„ngen blev jag inte bara rĂ€dd för att det skulle leda till en namnboom, utan Ă€ven för att folk skulle tro att vi döpt vĂ„r Dag efter nĂ„n pĂ„ insta liksom. Men det Ă€r kanske sĂ„dĂ€r vilket namn man Ă€n vĂ€ljer, att man stöter pĂ„ det mer? Skulle man vĂ€lja namnet Rumpelstiltskin skulle sĂ€kert dĂ„ först fĂ„ nys om sagan. Strax efterĂ„t för första gĂ„ngen höra den gamla Levi’s-reklamhitten Inside med bandet Stiltskin anno 1994. (SĂ€kert pĂ„ TikTok. SjĂ€lv hade jag den pĂ„ kassett.) Japp, Baader-Meinhof nickar instĂ€mmande med detta.

Skulle bara kort berĂ€tta om barnens namn och istĂ€llet blev det till detta. Blir som vanligt irriterad pĂ„ mig sjĂ€lv men HUR SOM HELST varsĂ„goda och fortsĂ€tt pĂ„ trĂ„den, snĂ€lla! LĂ„t oss prata namn. Fri association! Jag har haft en lĂ„tsaskompis som hette KĂ€rleken Den Lever. Litar pĂ„ att ingen av er stjĂ€l det!! 😌

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk Ă„ttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “Namnupplysningen 🌞”

 1. Eftersom jag har en viss förkĂ€rlek för allitteration heter mina barn Matias, Marina, Martin och Max 🙂

  Det var maken som föreslog Matias. Hans brorson heter Matias i andra namn. Sen mĂ€rkte vi ju att det började dyka upp flera Matias, Mattias, Mathias osv. … men vi valde alltsĂ„ inte medvetet namnet för att det skulle ha varit trendigt (1987).

  Jag har gillat namnet Marina Ànda sen jag började skolan och hade en jÀttetrevlig och glad klasskamrat som hette sÄ. Sen bodde jag tillsammans med en annan trevlig Marina nÀr jag började studera, sÄ det kÀndes liksom logiskt med Matias och Marina.

  Och nÀr vi vÀl börjat pÄ Ma-trenden kÀndes det som att vi borde fortsÀtta. I byn dÀr vi bor fanns redan Marcus och Mats NÀsman, sÄ vi valde Martin (trots makens lama protester), eftersom det ocksÄ var ett namn jag alltid gillat (utan att jag minns att jag skulle ha kÀnt nÄn med det namnet). Till sist fick Max fullborda skaran med Ma-. DÄ trodde folk att han var uppkallad efter Max Jansson, som jobbade pÄ Radio Vega (1997). Det var han INTE. Vi bara kollade pÄ pojknamn pÄ Ma- och tyckte att Max lÀt hyfsat bra.

  1. AHA Baader-Meinhof-fenomen-slĂ€ktningen hör jag! Min tes hĂ„ller, YES! 😎

   AlltsÄ spÀnnande att ni anvÀnde namn som hittas bland folk ni verkar ha/haft tydliga relationer till. För jag skulle nog utan tvekan kÀnna HELT tvÀrtom, att jag inte skulle vÀlja ett sÄnt förnamn hur fint det Àn var, oavsett hur trevliga personer jag Àn kÀnde med det, just för att jag kÀnner dem! Jag kan inte riktigt förklara varför. Kanske det bara kÀnns upptaget.

   Blenda ville att hennes lilla kusin skulle fĂ„ namnet Blenda hon med. Kan tĂ€nka mig att det sĂ€kert kĂ€ndes roligt och Ă€rofyllt för kusin-Matias. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s