Ett majblommigt vårtecken

I samarbete med Folkhälsan.

Det var i vuxna kvinnors små askar som de söta Majblommorna först dök upp. Så minns jag dem från barndomen — i mammas smyckesskrin i nattduksbordslådan, i mommos syskrin med andra blandade skatter på arbetsbänken. Och förstås på äldre kvinnors kragar och kavajslag. Ett glatt litet vårtecken.

Fast jag associerar majblommorna till vuxna och äldre kvinnor, så är de till för barnen. Genom att köpa majblommor stöder man barnverksamhet i Folkhälsans lokala föreningar. Simskolor, till exempel. (Jag gick för övrigt aldrig i någon — vägrade, säger mamma — och är inte ännu heller i vuxen ålder alls bra på att simma. Kan ej rekommendera.) Jag hade sett fram emot att sätta fast min nål och pin på min och Blendas vårjackor, men så kom snön tillbaka och vårjackorna fick vänta, trots att maj ligger strax om hörnet. Men vårtecknet Majblomman är här i alla fall!

I Finland såldes den första majblomman år 1908 och den är vårt lands äldsta insamlingsmärke. Den är 75 år äldre än mig och fortfarande är det lite spännande att se vilka färger som ska pryda årets blomma, precis som det var i barndomen. Och nu är jag själv den vuxna kvinnan som efter den här säsongen får spara blomman i ett skrin med blandade skatter. (Just på dessa bilder är det dock Alfreds skrin som modellar. För män kan förstås också ta del av traditionen.) Vem vet, kanske har jag barnbarn en dag som gillar att titta på den och undra vilken färg som kommer härnäst.

Läs mer och köp er egen på majblomman.fi!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “Ett majblommigt vårtecken”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s