Skönt i sin oskönhet

I torsdags blev det april och plötsligt fanns det blommor här och där i rabatter mot solvarma väggar. På morgonen förde jag till dagis ett tvärt och argt och ledset litet barn som stundom skrek så att det nog hördes över hela dagiskvarteret. Hon var bland annat upprörd över idén att klä ut sig till en påskhäxa, att hon inte hoppat ur vagnen tidigare och gått en bit av vägen innan vi kom fram till dagisgården, att pappershanddukarna på ena vessan var slut när hon tvättat händerna, och så vidare. Sen lugnade hon ändå ner sig och då jag frågade ”Ska du ha en bra dag i dag?” innan jag gick, svarade hon, lite hackigt som på en restsnyftning som blivit över, ”Joh”.

Dagen blev naturligtvis alldeles jättebra, rapporterade hon sedan. Inställning är allt. Gråt ut, skrik ut, snyfta ut — och sen: nya tag, en chans på oskrivna blad.

Under tiden barnet var på dagis var en byggare här hemma och fixade i hennes blivande rum. Det är inte klart ännu men det får plankgolv i furu och huhhu det blir så fint. Det är obehandlat nu och vi ska fixa den biten själva. Blenda själv har tidigare pratat om det ska målas blått, men i går pratade hon plötsligt om rött. ”Jo, man kan faktiskt ha det”, förklarade hon. Sedan hoppade hon tillbaka till blått. Sedan tror jag orange också lades fram. Hon är ombytligare än jag är på punkten om golv, men även jag ångrar det vitmålade vi har i vardagsrummet. Så jag tror bestämt det lutar mot såpskurat. Blir vi för lata (läste att man gärna ska såpskura nya golv fem gånger innan man börjar bo på det) kör vi på lackat. Har nån tips eller andra förslag?

April är månaden då saker verkligen bör fixas. Ännu är det mycket kvar av den och tur är det för det finns en hel del som helst kunde få göras förrän nästa månad då en bebis förväntas göra entré. Vi har det mesta sparat sedan Blenda var bebis så det är i alla fall ytterst få saker vi behöver skaffa. Kläder finns i överflöd, nästan så det är lite trist (det hade varit mysigt att med gott samvete få kurera en kollektion för en vårbaby), men vi ska inte förneka att det är behändigt och framför allt förmånligt. De senaste dagarna har jag tvättat massor av pyttekläder i storlek 50 till 62 och sorterat dem enligt storlek och typ av plagg. Sist hann vi knappt använda de allra minsta, får se hur det blir den här gången.

Av mina egna kläder passar typ inga på mig. Det mesta som fortfarande går på mig är fruktansvärt obekvämt, så även gravidkläderna eftersom cirka INGEN verkar kunna göra behagliga, flexibla sådana. De flesta passar endast under ett begränsat skede av graviditeten — endera är magen för liten, eller så är den sedan för stor. Byxor stramar, linningar hasar ner eller spänner på, tröjor är för korta och behåar skaver. Ser så väldigt mycket fram emot att rymmas in i mina vanliga kläder igen.

Borde packa en BB-väska. Köpa blöjor, antar jag. Blenda är väldigt intresserad av att välja ut en napp åt lillasyskonet. Högst på min egen lista står i skrivande stund Rennie. Fy fan alltså, den här halsbrännan. Kommer icke sakna den heller.

Det finns baksidor, men i övrigt är det väl helt mysigt. Skönt i sin oskönhet, som min kompis Elsa uttryckte det häromdagen. Alldeles precis så.

Ser konstigt mycket fram emot nästa vecka. Den började kanske redan men eftersom i dag är en söndag på en måndag så antar jag att morgondagen blir en måndag på en tisdag. Då vänds blad, igen. Vi gillar sannerligen färska blad den här tiden på året.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “Skönt i sin oskönhet”

  1. Vi lackade om golven i farstun innan vi flyttade in i vårt hus i tiderna. Det var snyggt i sisådär 2 dagar innan vår labrador hade lyckats repa upp ytan under sina lyckospurter och spilla vatten på golvet som den lackade ytan tydligen inte tålde. Stod ut med eländet något år men nu har vi målade golv istället. Lack är nog helt säkert riktigt bra, men den ska nog inte vara vattenbaserad. Fast i ett sovrum kan vattenbaserad lack säkert funka helt bra, iofs, luktar mindre också! Nu har vi planer på att vaxa det enda golvet som haft (den oljebaserade) originallacken kvar, väntar med skräckblandad förtjusning på hur det ska sluta, förväntar mig snyggt slutresultat i alla fall!

    1. Oj nej! Så sjukt störigt det måste ha varit. Antecknar att det ska vara en väldigt tålig lack om vi landar på en sån. Vårt målade golv höll inte heller särskilt länge, det kom ganska snabbt repor från möbler som flyttades och sedan massor av helt vanligt slitage. Vi slarvade med förarbetet, helt enkelt. Finns väl inga genvägar. 😞

  2. Har sett att folk också oljar sina golv. Torde inte vara lika tidskrävande som såpa. Tror man också kan blanda pigment i oljan om man vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s