SkĂ„l đŸ„‚âœš

(Syster Charlotta som tagit bilden.)

Hipp hipp hurra för mig i dag! Jag fyller Är och det Àr egentligen först pÄ senare Är som det börjat grÀma mig lite att jag fyller sÄ nÀra jul, för det kÀnns ibland som en vÀldigt dÄlig copout att *julklappsstrejka* och sen i alla fall oftast fÄ Ätminstone nÄn present fyra dagar senare. Men nu Àr det sÄ. Av Alfred hade jag önskat mig en aroma diffuser, och det fick jag, och nu doftar sovrum och vardagsrum ljuvligt av lavendel. En snygg degskrapa fick jag ocksÄ, och ett fint kort som Blenda pysslat ihop med hjÀlp av Alfred. Av min mamma och pappa fick jag tjusiga ölglas, 70-talets Iittalas Aslak formgivna av Tapio Wirkkala. Nu fÄr vi hoppas att vaccineringarna löper pÄ bra sÄ vi kan ÄtergÄ till nÄn slags normal verklighet sÄ fÄr ni komma till oss pÄ öl i propra glas. Fast jag alltid tidigare varit okej med att fylla sÄ nÀra julafton sÄ har det kunnat kÀnnas snopet att fylla mitt pÄ (det som i alla fall förr var smÀllkalla) vintern, aldrig nÄgon vidare chans för behagligt frostfritt utomhuskalas. SÄ kanske nÀr bÄde pandemin och vÀdret tillÄter?

Klirr klink.

SjĂ€lv dricker jag möjligtvis vichy dĂ„, beroende pĂ„ nĂ€r det blir. Vi var pĂ„ ultraljud i dag och NEJ ni behöver inte frĂ„ga, vi vet inte kön. Vi kan fortfarande ta reda pĂ„ det (vi har en omsorgsfullt ihoptejpad lapp) men oavsett tror jag inte att det Ă€r nĂ„got jag kommer att vilja berĂ€tta. Inte för att jag vill hĂ„lla det ”hemligt” utan mer för att varför skulle andra veta det? Det kĂ€nns Ă€n sĂ„ lĂ€nge pĂ„ nĂ„t vis bara sĂ„ privat. Jag Ă€r inte ens bekvĂ€m med att ge ett exakt svar pĂ„ frĂ„gan ”tills nĂ€r Ă€r det berĂ€knat?”, dels för att sist blev jag mot slutspurten vĂ€ldigt stressad av uppmĂ€rksamheten, dĂ„ jag mest bara hade velat bli lĂ€mnad i fred. Det Ă€r bara en del saker som kĂ€nns mer pĂ„tagligt intima och/eller i alla fall mer personliga den hĂ€r gĂ„ngen, och jag kĂ€nner ofta lite oro för att jag av typ artighetsnorm ska avslöja mer Ă€n jag egentligen vill. Vad jag tycker kĂ€nns som bara mitt/vĂ„rt beror i och för sig lite pĂ„ sammanhang. Men jag har t.ex. tröttnat pĂ„ kommentarer om min mage nu redan. Det har förvisso kanske att göra med att det inte Ă€r kommentarer a la ”oj vilken fin” jag fĂ„tt dĂ„ utan istĂ€llet bedömningar om dess storlek. (Det tappar liksom sin charm nĂ€r den inte lĂ€ngre Ă€r sĂ„ ny eller liten.) Och kanske att jag gick igenom det hĂ€r en gĂ„ng redan? Nu Ă€r jag dessutom Ă€ldre och tröttare och har nĂ€rmare till kĂ€nslan att det rĂ€cker.

Det Àr vÀl en balansgÄng. GÀller att hitta rÀtt nivÄ för vad jag delar med mig och inte delar med mig. Jag svajar vidare. Och Àr det nÄt nÄn undrar eller Àr nyfiken pÄ sÄ kÀnns frÄgor stÀllda i kommentarerna för övrigt aldrig invasiva eller krÀvande. Menar det! Och vill ocksÄ sjÀlv frÄga: KÀnner nÄn igen sig i nÄt av det jag försöker beskriva?

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk Ă„ttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “SkĂ„l đŸ„‚âœš”

 1. oh ja, kÀnner igen sÄ mycket i det! en kÀnsla av att liksom vilja bara fÄ rÄ det sjÀlv, pÄ nÄgot sÀtt?

  och du har ju en sÄ lÀtt födelsedag att komma ihÄg, inser jag varje Är! (och glömmer ÀndÄ med det Äret emellan, hehe). Mellanbarnet har samma. Det blir bra folk av 28-decembrarna, det Àr jag övertygad om.

  1. Ja men precis sÄ Àr det, du sÀtter ord pÄ det! Det Àr nÄn slags omhÀndertagande omslutande impuls som tar tag i mig. Det hÀr Àr mitt, liksom. Och att jag verkligen kÀnner och fattar det den hÀr gÄngen. (Minns inte att jag kÀnde fullt likadant sist.)

   ❀ Gratta mellanbarnet frĂ„n mig! Decembslutet var varje Ă„r en OTROLIG fest nĂ€r jag var liten. 😄

 2. Tror man fÄr göra just sin dag till sin egen, kompisar till min dotter fyller vÀldigt nÀra och ef jul och de har gjort till sina egna dag. Grattis fÄr man sÀga till dig

  1. Tack Mirre! Ja, helt klart, men det Ă€r mĂ€rkligt mĂ„nga som frĂ„gat mig om jag som barn Ă€ndĂ„ firat min födelsedag och/eller fĂ„tt presenter i alla fall. Som att DE absolut hade kunnat tĂ€nka sig att skippa sitt ena barns födelsedag med gott samvete eller? đŸ€ŻđŸ˜„

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s