Negativ är det nya positiv

Så vi åkte till Äkäslompolo och på hemvägen läste jag att många blivit covidsmittade i Ylläs, alltså där vi var. I och för sig några dagar innan vi anlände, men likväl inte jättekul att läsa just då. Det är ju det där lilla, envisa ”tänk om” som kan vara svårt att täppa till även om det känns långsökt. Fast efter gårdagens rubriker om att Vasa hade 64 nya fall den dagen så känns det i jämförelse inte så himla ödesdigert att vi fjällvandrat och isolerat oss i en egen stuga i några dagar. Perspektivet zoomade om, om vi säger så.

I dag är jag likväl hemma från jobbet fast det var väldigt nära att jag skulle gå. För att göra en lång, slingrig, lite krasslig och aningen nojjig historia kort så har jag nyss varit på covidtest för säkerhets skull. Jag hade en sån där på-väg-att-bli-sjuk-känsla i ett par dagar förra veckan men det blev aldrig nån fullbordad förkylning av det, och jag misstänkte aldrig corona utan snarare Blendas klassiska dagissnuva. Jag har hur som helst mestadels hållits här hemma sen vi kom hem. Ändå kändes det, när jag väl bokat tid för provtagningen, som att jag dåtills fattat en lång rad dåliga beslut. Borde vi över huvud taget ha åkt till Äkäslompolo? Borde jag ha använt ansiktsmask på det stället och det andra? Borde vi ens ha utbytt hälsningsfraser med de vi mötte på vandringslederna?! Och så vidare. Jag har pendlat mellan detta och att ha dåligt samvete för att nöta på resurserna, när jag egentligen är övertygad om att jag inte har coronavirus i kroppen. Men jasså, 64 smittade i söndags — måste ha varit rätt många som på sistone varit övertygade om att de inte haft coronavirus i kroppen, tänker jag då. Och jag förstår ju att det också är sant!

Nåja, det tröstar i alla fall att kunna checka av punkterna på THL och se att vi inte gjort något urkorkat. Vi har följt rekommendationerna. Och snart får jag vara efterklok! Hoppas det blir en positiv upplevelse. Fast negativ, eller hur man ska säga.

Blev förresten rörd när jag nyss satt i rummet med hon som skulle ta mina prov. Jag tittade på där hon under tystnad jobbade i sin skyddsmundering och tänkte på hur obekvämt jag fortfarande tycker det är att ha på mig ansiktsmask i ens tio minuter, och där jobbar hon i timmar med allt det där på sig, instängd i ett rum där hon träffar patienter — hur många? — som hon testar för covid-19, i en stad där kurvan brant klättrat uppåt under helgen, och hon bara gör det och bemöter mig som en människa, som ett proffs, vänligt, koncentrerat, och utan obehag i blicken. Kände sån vördnad för det. Ville säga något om det innan jag gick därifrån men klarade inte av det, sa bara tack så mycket och andades in som att jag skulle säga något mer men istället gick jag.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “Negativ är det nya positiv”

  1. Jag gjorde också en fjällresa, vecka 39, men till svenska fjällen. Vilhelmina, Vildmarksvägen och tillbaka via Ångermanälven och naturreservatet Stockholmsgata i Åsele. Jag hade noga följt smittoläget i de kommuner jag skulle besöka, det var mycket bra, åkte i egen bil, träffade få människor och alltid på betryggande avstånd följande de rekommendationer som finns över hela världen. Mitt mål var att fotografera den färgrika naturen och jag visste av erfarenhet att det skulle vara ganska så folktomt. Samma på färjan. Jag måste säga att jag inte en enda gång var ängslig för att bli smittad eller smitta vidare. Jag gjorde så gott jag kunde och hade jag ändå blivit smittad så kunde det lika gärna hänt här hemma. Jag menar, vi måste lära oss att leva med denna pandemi ännu en tid, kanske stora delar av nästa år, och att då gå omkring och vara orolig och känna skuld är inte hållbart. Oberoende om man lyckas hålla sig frisk eller om man drabbas av covid-19. Man gör så gott man kan!

    Jag läste förresten en artikel på YLE Österbotten där Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta uttalade sig om att resa: ”Det viktigaste är inte vart man reser, utan vad man gör där”. Och det passar väl ganska bra in på både min och er resa?
    Hoppas att det går bra med din test och att du är negativ! 😊

    1. Smart att kolla upp allt sånt på förhand! Jag kände mig inte heller ängslig under resan utan det var mer i efterskott som det smög sig på — hade man nu varit tillräckligt försiktig och så. Var kanske mer ängslig för att jag INTE varit tillräckligt ängslig, om man säger så, hehe. Bra point av Kaukoranta! Betryggande för våra delar. 🙂 Och bra point av dig också, att vi måste lära oss leva med den här pandemin. Säkert ska vi kunna vänja oss utan att för den delen bli nonchalanta. Tack ska du ha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s