Bloggito ergo sum, så: Första semesterveckan, då

Hej hej jag lever fortfarande. Det blir bara ofärdiga utkast här. Glest utspridda, dessutom. Jag är inne på min tredje vecka semester, men den känns som dubbelt längre (och ändå inte hälften tillräckligt), och nu sitter jag här — ensam, med mycket egen, oavbruten tid framför mig — och känner mig tafatt. Var ska jag börja?

20200709_jobb_001.JPG

9 juli. Här är jag på jobb min sista arbetsdag innan semestern. När jag kommer tillbaka är kontoret ombyggt och den här typen av självisar här på bloggen får ni säga AJÖSS TILL.

20200709_jobb_002

Men än hinner vi klämma in en till. >:)))) Efter jobbet den här dagen cyklade jag raka vägen till Sappo (fammo) Mayas för att hämta Blenda. Alfred hade lämnat henne där när han skulle åka ut på cykelbudtur till Molpe med sin kompis Axel.

20200709_blenda

Jag var alltså gräsänka och på kvällen gick Blenda och jag ut på en promenad när solen tittade fram så ihärdigt, efter en mulen, stundom regnig dag.

20200709_hund

Vi såg en hund.

20200710_blenda.JPG

10 juli. Följande dag passade jag och Blenda på att gå på café, bara vi två. Trevligt att man kan göra sånt nu och faktiskt ha en ganska okej löpande dialog. Allt är säkerligen relativt men jag tycker hon pratar jättemycket nu, med ett ordförråd som vuxit massor på sistone. Hon använder ord som ”imponerad”, ”förbryllad” (fast inte alltid helt korrekt) och ”förskräckt”. Häromdagen frågade jag henne vilket hon ”föredrar” av två alternativ, och hon kunde svara. Hon blir tre i oktober(, säger jag inte för att skryta utan för dokumentations skull, hjälp).

20200711_katterna

11 juli. Alfred var hemma igen och vi rastade katterna som höll på att bli alldeles tokiga av att sitta inomhus i detta grannväder. Visst ser ni förresten skillnad på dem? Vet ni vad som provocerar mig? När folk inte gör det. Låtom oss inspektera:

20200711_selma

Selma.

20200711_myra

Myra.

Fattar int. Myra ser ju till och med ut som en myra. Ssselma är sssvart. SKÄRPNING ALLA!

20200711_bluemoon

Lördagskvällen och semesterstarten till ära testade jag en ölsort jag inte testat förr. (Ni hör hur sällan jag dricker alkohol numera, va?) En kompis gav tipset om att pressa ner en apelsinklyfta i den, fast det hann jag inte med denna gång. Postade en bild på semesterölen i mina stories och kände mig som EN SÅN JÄKLA KILLE då jag gjorde det. Borde ha loggat det i Untappd också. (Ja ja ursäkta alla tjejer som också gör sånt, jag vet att ni finns.)

20200712_snigel.JPG

12 juli. Följande dag var regnig och priset för tjusigaste paraplyet i stan gick till den här snäckan.

*pekar på mig själv*

Ha ha skoja, menar den på bilden.

20200713_regn

13 juli. Igen en dag som kantades av regn, åtminstone mot kvällen. Men jag tycker om när det blir mulet mot kvällen, man kan varva ner på ett helt annat sätt då. Stämningen blir dåsig och inget starkt solljus smiter in mellan rullgardinen och fönsterkarmen i sovrummet.

14 juli. Denna dag hände något osannolikt. Jag tog inga bilder alls??

20200715_vy

15 juli. Det var dock bara en tillfällig glitch, nu är vi back on track. Men va, det här ser väl inte ut som Österbotten? Var är vi?

20200715_taag

Jomen på tåget på väg mot Östra Nyland! Men mer om det en annan gång.

Nån annan som kör på inrikessemester i år? (Alfred och jag pratade nyligen om att ordet ”hemester” förresten inte alls fungerar i talspråk, i text funkar det men det låter alldeles osmidigt och hemskt att uttala högt. HEMskt, lol.) Nu blir jag osäker på att jag faktiskt pratar med nån och inte bara rakt ut i det tomma intet. Kan inte ni som fortfarande läser den här bloggn ibland (och orkat scrolla igenom hela den här i ärlighetens namn ganska händelselösa bildbomben) säga hepp och hej? Berätta ert drömresmål inom ert nuvarande land vetja! Jag är intresserad.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

24 reaktioner till “Bloggito ergo sum, så: Första semesterveckan, då”

 1. Vi reste med husbilen inom Finland. Från Östra Nyland till Lappland. Favoritresemålet skulle ändå vara att besöka Bengtskär fyr.

  1. NICE! Vår grannes son med familj besökte gården vi delar med husbil tidigare i somras och jag blev ganska sugen. En tripp till Sápmi skulle vara härligt, blev lite avis nu. Var i Äkäslompolo på sommaren för tre år sen och jag tänker varje vår/sommar att jag ska åka dit på hösten men det tycks vara svårt att få det att ske. Måste googla Bengtskär fyr, ståtlig! Väldigt dramatisk miljö, förstår lockningen fast jag är lite rädd för det stora vida havet hehe.

 2. Vi var till Yyteri en sväng på en minisemster. Hade även tänkt åka och campa o vandra till typ Helvetinjärvi eller dylikt, men det blev för omständigt eller så blev vi för bekväma så det blev en dagsutflykt med lite vandring 1h hemifrån. Men drömresemål skulle nog kunna vara cykelsemster på Åland (sen när alla fästingar är utrotade :p) o bo på nåt pittoreskt torp invid havet lite avskillt så man kunde ta ett morgon-/dags-/kvällsdopp när andan faller på. 🙂

  1. Låter fint, alltsammans! Har själv aldrig varit till varken Yyteri, Helvetinjärvi eller ens Åland. *dålig finländare* Kan riktigt bra se dig i den miljön vid det torpet! 🙂 (Finns det inga fästinghalsband för människor? lol)

 3. Nå men hepp och hej. Drömmen skulle vara att kunna resa på sommaren till något helt nytt ställe. Kanske långt ut i Åbolands skärgård!

  1. Hej! ♥ Ja men ja, då ska du såklart åka en sväng till Nötö där ponks.blogspot.com driver café om somrarna! Klart som korsvpad. 🙂 Det står också på min bucket-list…

 4. Hej hej hepp! Vill inte resa nånstans nu, bara vara hemma. Helst ensam, städa, röja (det autocorrecta till ”röka” men nej tack ändå), läsa, sy, jobba med lera, måla (INTE hus, bara fula tavlor!) träna (lite) och på sin höjd åka på loppis. Tyvärr är det inte riktigt min verklighet, buhuu. Hoppas att jag fattar hur skönt det är sen om jag nån gång i framtiden får möjlighet till det!

 5. tänkte åka någonstans någon helg men än så länge blev det inte. Har några veckor kvar, så kanske. men boade in mig så himla gott här. Det hade mest varit en skriva-och-stappla-sig-fram-på-knagglig-finska-tripp ändå, typ för att få åka lite båt (saknar att åka färja, hehe).

  älskar också mulna kvällar, håller helt med om dina åsikter där!

  1. Det är skönt att bara stanna hemma och slippa hetsen på att *uppleva* också (som om det bara var utanför som det skedde). Men önskar ändå en kryssning eller nåt annat färjestarkt (haha) i din snara framtid!

 6. Hepp!
  Jag är nöjd denna sommar att vara i hemknutarna. Har varit det i många år nu iom småbarn. Ekonomin och orken styr mycket och det känns helt okej. Finns många parker att besöka, villahäng, stränder och sevärdheter i närheten så vi njuter. Men Tammerfors skulle sitta fint annars, älskar den staden.

  1. Härligt! Jag hade tänkt att vi skulle åka runt på en massa sevärdheter och grejer i närheten den här sommaren men sist och slutligen orkade jag väl inte riktigt ta tag i det, heh. På tal om att orken styr. 🙂 Tammerfors är SÅ fint!

 7. Nära Saarijärvi finns ett ställe som heter Mahlun maapallopatsas, som jag finner otroligt fascinerande. Skaparen var tydligen något av ett byaoriginal, och historien i sig är t.o.m. lite ledsam, etersom han tydligen tänkt sig att Englands drottning skulle komma på festligheterna då verket väl var klart, om jag inte minns fel. Oklart hur länge det räcker innan jag får familjen ditlurad igen, tydligen endast jag som fastnat för stället (oviljan att åka ditåt kan också ha att göra med en viss tendens att citera Runeberg så fort som vägskyltar med Saarijärvi börjar dyka upp). Annars drömmer jag om en ordentlig road trip i östra Finland, dit vi var för nåt år sen. Vill man slippa Runeberg-inspirerad sång bör orten Ruovesi undvikas (familjen tipsar) i övrigt rekommenderas orten varmt : )

  1. Jaa men det där tror jag att jag hört om men hade nog inte kunnat hitta det igen, tack för tips! Hade dock inte hört historien bakom, älskar sånt. Aldrig varit till Saarijärvi! Men har hört talas om dess moar. (Heh heh.)

 8. Hepp! Bor i Stockholm och skulle gärna bege mig uppåt i landet för att nosa på lite fjäll och plocka hjortron (dröm!).

 9. Mitt drömresemål är att kunna promenera till ett café med mitt barn och prata om vad vi är imponerade och förbryllade av! <333 Så fint, blev riktigt rörd.

  1. Så bedrövligt att jag först nu svarar, när jag har sparat den här kommentaren i mitt hjärta ända sen jag fick den. ♥ Tack Monica, du är underbar.

 10. Jag skulle vilja åka omkring i Skåne eftersom jag knappt har varit där, det verkar så annorlunda jämfört med resten av Sverige. Värmland är också otroligt vackert, har bara varit där en gång men det kändes så härligt bohemiskt och naturen var helt otrolig!

  1. Ja! Det är så LUMMIGT. Knappt varit där, bara åkt igenom på väg längre söderut. Men det är fint. Fick i somras höra om att man kan cykla dressin på gamla nerlagda järnvägsspår nånstans där. URSÄKTA??? Drömmigt.

 11. Ja alltså suck för ordet hemester. Hiffar liksom pointen med det men det sitter liksom ändå så fel i munnen. Har inte semestrat typ något under de rådande omständigheterna, ett veckoslut i Helsingfors och en dag i Noux nationalparl. Och sen bara det att ta sig från Göteborg till Ekenäs kändes liksom redan som en slags semester, till och med karantänen. Dock har jag mera under detta år fastnat för att faktiskt resa och upptäcka hemlandet. Eller jag har alltid haft den lusten men det har liksom dragits till sin spets nu pågrundav denna pandemi och för mig känns det just nu mera intressant att upptäcka de finska skogarna och insjöarna än att åka till typ medelhavet. Urho Kekkonens nationalpark skulle jag vilja besöka och även Karelen där jag i höstas fick veta att jag har rötter. Att vandra i Lappland är också något jag gärna vill göra, helst innan jag fyller 30.

  Du verkar ha haft en fin sommar Linnéa! Hoppas den fortsätter lika fint! Men alltså kan verkligen förstå provokationen i att inte se skillnad på Selma och Myra, dom är ju så tydligt helt olika individer! Visst dom är mörka i pälsen bägge två men det är ju nog ändå väldigt tydlig skillnad på dem! 😀

  Kram! ♥

  1. 😀 Haha ja TACK för att du säger det! Om katterna.

   Det känns som att den här Noux nationalpark kom från ingenstans, jag hade obildat nog aldrig ens hört talas om den och plötsligt började den ploppa upp i mitt instaflöde för några år sen. Trodde först att den låg i Franrike, haha. Tänkte typ: Värst vad folk reser. 😆 Pinsamt. Förstår dragningen till att utforska hemlandet mer! Skulle själv vara supernyfiken på att t.ex. besöka loppisar i norra och östra Finland. Föreställer mig att det kunde bli ett sant ÄVENTYR, hehe. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s