Whiteout

Black Lives Matter, men allt jag skriver om det är vitt. Det hjälps inte, sådant är mitt perspektiv, men när vi talar mycket utifrån det har jag allt mer börjat känna att vi derailar fast vi stöttar. Jag känner det här särskilt tydligt när jag ser vita människor hacka på andra vita för att de gör fel och begår misstag när de vill stöda rörelsen. Jag såg ett klipp på insta som jag sedermera tyvärr slarvade bort, men i det pratade en kille om sånt och att enligt hans erfarenhet har sådana beteenden (fast man är en ally) inte sällan samma ursprung som ”all lives matter” och dylika mothugg — nämligen i en rädsla att syna och erkänna sina egna brister, en instinkt att vilja skylla ifrån sig och istället klandra någon annan, visa sin egna oskuld i vad som gått fel. Nu parafraserar jag men typ så. Visst låter det mänskligt? Jag halkar oavsett så lätt in på det spår som läggs fram i kritiken. Jag kanske vill försvara mig eller nån jag känner eller åtminstone förklara omständigheterna (som sist?), vill svara något lika syrligt eftersom det känns personligt riktat mot mig, jag blir orolig och ängslig över att det är så jag gjort utan att fatta det eller varför det är så himla fel, eller vill tillägga något liknande fenomen och spinna vidare, eller helt enkelt hålla med och reposta för jag känner igen det som kritiseras och jag är också irriterad på det och vill få utlopp. Och så POFF! Så handlar det om oss då. Vita människor, världens mittpunkt.

Vet ni hur jag menar? Jag antar att jag känner att jag inte vill stjäla uppmärksamheten genom att (ännu) mer prata om vita människor eller utgå ifrån mitt eget vita perspektiv — men det slipper jag ju inte ifrån när jag pratar om saker som BLM… Det är förstås motsägelsefullt att skriva om det, som jag gör nu, men det känns på nåt (lbr: narcissistiskt) vis märkligt att bara återgå till vanliga oberörda dagsboksreflektioner (mvh Världens Mittpunkt) när detta som händer är så stort, viktigt och har mitt stöd. Jag skulle egentligen skriva om hur min helg har varit, men… Kanske fattar ni hur jag menar fast jag inte helt har landat i något förutom att jag är lite trött på vår ihärdiga vitcentrism (oklart om detta är ett ord) och detta inkluderar alltså mig själv.

Skulle förresten aldrig posta om sånt här på typ insta för där tycker jag VERKLIGEN att mitt vita navelskådande re:BLM inte behöver snappa upp tid och agera störningsmoment från de viktiga sakerna folk delar där om ämnet. Men i ens egen blogg  navel så… ja, ni vet!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “Whiteout”

  1. Jag tycker det är stort, viktigt och modigt att dela detta. Jag tror att det sätter ord på vad många vita därute tänker just nu. Även jag, som non-black POC, reflekterar mycket över detta. Vad som är rätt och fel, hur man ska göra. Jag tänker att mycket av den skammen kommer ur att man faktiskt tvingats inse sitt privilegium (ännu en gång) och därifrån kan man bara bli bättre. Jag tror också att det finns en styrka i att inse vilken makt man har, som inte-svart. Jag vill också tro att detta är något man kan använda sig av för att bli bättre, skammen alltså.

    PS. Jag kan verkligen känna igen mig i att det känns trivialt att skriva ett jäkla dagboksinlägg just nu, särskilt med den ilska man ständigt bär med sig just nu (eller i alla fall jag gör det) över situationen som råder och alltid har rått. Det är svårt, att hantera den balansgången.

    1. Tack så mycket Linnea! Uppskattar din kommentar som fasen. ♥ Ja, det tror jag också om skammen, bara man inte fastnar i det självcentrerade i den för då blir det nog lätt självrättfärdiganden eller självömkan.

  2. Åh geez, tack och SPOT ON. Precis vad jag tänkt då en rage-status på FB av undertecknad artade ut i nåt slags förklarande vit diskussion som i princip mest handlade om hur vi (VI, VITA – HUR KAN ALLA DISKUSSIONER I SLUTÄNDAN LIKSOM ALLTID HANDLA OM OSS?) bör förhålla oss till rasism. Man vill ju förklara för att nån frågar, men orden stockar sig i halsen på en pga att det känns som att varje ytterligare ord om rasism av en vit person, är ett ord för mycket. På något sätt ska alla vita, akademiska diskussioner alltid underliggande komma fram till hur vi nu ska förstå och diskutera olika saker, hur vi genom det akademiska diskuterandets makt kan frånsäga oss ansvar, skam och förlåt. Mår illa.

    1. Tack Lotta! Ja, precis, lite som att vita ungefär gör det till ”sin grej”. Och för oss (personligen) är det förstås så självklart att ens reflektion ska få uttryckas och höras, för det är ju ens rättighet! Kanske är den bara inte alltid så viktig för det. (JA jag känner mig träffad av mitt eget uttalande där, hehe.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s