Lokal skam

20200602_utsikt

Vi for ut på cykeltur direkt jag slutat jobbet i går. Mötte upp med Alfred vid Blendas dagis, han hade med sig smörgåsar och dryck. Sen cyklade vi tills vi kom till en plats vi aldrig varit förr, och där bredde vi ut picknickfilten. Vyn ovanför var vår utsikt. Sen cyklade vi hem igen, via butiken och handlade glass som vi avnjöt ute på gården. Vi var ute i över två timmar — och cyklade säkert hälften av den tiden — och med det som svans på en arbetsdag är var jag ganska mör resten av kvällen. Orkade sist och slutligen bara titta på sista avsnittet av The People v. O.J. Simpson den sista lilla kvarstående slurken egen tid.

Blev därmed en av de som delade en blackoutbild på insta och sen mer eller mindre försvann därifrån resten av dagen. Nu känner jag mig träffad av alla (vita) som med varierande grad av självgodhet vill informera att det inte hjälper någon att bara dela en svart ruta. Rasistflopparna i lokala Facebookgrupper säger samma sak, de gillar förstås inte att en folkgrupp de hatar får så mycket uppmärksamhet och stöd. Alltså jag vet inte om ni kan föreställa er hur sunkigt det är? Rasism anses rumsren, av så många i Österbotten. Det är en ”åsiktsfråga”. De tjatar fan fortfarande om att ”i så fall är det minsann rasistiskt att det heter vitlök också!!!” Folk skrattar åt rasistiska uttalanden, försöker göra sig lustiga över situationen. En del tål förstås inte att världen inte kretsar kring dem i ett par minuter. I går var det en av dem som *triggats* (för att använda deras egna oooh so edgy jargong) så mycket av de svarta bilderna att han postade en vit. Det är så pinsamt. Lite senare konstaterade nån annan, när en del av oss sagt ifrån, att ”Snart är man rasist för att snön är vit… Lär er scrolla.” Vad ska jag säga? Jag menar ni hör ju nivån. Och så där håller folk då på här i min regionala närhet. Jag hatar att det är så. Jag vet att det inte drabbar mig och att jag aldrig kommer förstå, men det gör mig så arg och äcklad och full av skam. Jag vill inte ha det så, jag vill inte att nån ska tro att det är okej, jag vill inte att våra barn ska ha samma framtid framför sig, jag vill att vi fixar det bättre. Och vad jag vill komma till är att kanske finns det ändå en poäng i det, när man råkar bo mitt bland sånt, att offentligt och synligt ta ställning mot den skiten. Även om bara det nog inte hjälper just de svarta i USA, det ska medges.

Men ett mycket enkelt sätt att faktiskt göra det är att klicka in er på denna video och låta den snurra på. Spela alla reklamer. Intäkterna från dem doneras till organisationer som bl.a. hjälper till med borgenkostnader för demonstranter. Mer info i början av den:

Förresten, jag började läsa Bruna flickor (Koko Hubara) i kväll medan jag väntade på att Blenda skulle somna och jag har inte hunnit långt men GUD så bra den redan är! Liknande titel men annan bok, jag började också hörsla Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson häromdagen och den verkar jättefin, men det var svårt för mig att hänga med. Är ovan att lyssna på poesi och jag lyssnade dessutom medan jag jobbade, så jag var kanske för tankspridd. Ska spola tillbaka. Hur som helst, även den fanns på Biblio-appen, ifall den intresserar nån annan!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

10 reaktioner till “Lokal skam”

 1. Det verkar hända lite i nämnda grupp. Jag tror de mest hatiska till sist hamnar hålla käft – och det är ju därför vi har yttrandefrihet. För då de dumma hörs så vet man var man har dem, och de ”röstas bort”… Jag tror på riktigt att de goda är majoritet i världen, så med rätt öppenhet och attityd kan vi också göra världen bättre.

  Men jag hörde av svarta att svarta rutan inte hjälper. Och jag fattar. Jag tror jag ska skriva en längre text om fenomenet att dela liknande på SOME. Det är intressant som fenomen, men jag tror det ofta blir virtue signaling och inte alls något som leder nånvart… Många kommentarer har ju visat att inte folk ens vetat vad den betytt, och de som vetat (att pausa på SOME etc) har ju tagit avstånd från att se vad som pågår för att de loggat ut… Så jag vet inte med allt det där…

  1. Hoppas du har rätt! Samtidigt otäck utveckling i västvärlden under en lång tid nu (igen).

   Jo, jovisst, klart jag ska lyssna på den med TF. Jag har bara separerat på det i mitt huvud, gjort vår stödjuttu till en annan grej än det som är på g i USA, liksom tänkt att det där med svarta fyrkanterna inte stör (så länge man inte hashtaggar) och bara does not apply p.g.a. avstånd och olikheter (även om vi har rasistiska poliser här med) — har m.a.o. inte tänkt att jag hört TF ännu. Kanske var det dumt. När svarta i USA säger att svarta rutan inte hjälper så fattar jag förstås, men när vita finländare säger det känns det inte så tvärsäkert. Eller alltså, det kanske inte hjälper, men är det inte ändå NÅT? Inget imponerande att få beröm för men ändå bättre än att inte göra nåt alls? 🤷‍♀️ Men jag kanske inte fattar hur mycket det faktiskt stör.

 2. Det är väl det där ”NÅT” som kan tolkas som så många olika saker, oavsett vad ens intention var. Och då tusentals, kanske miljoner gör det, så kanske det ”stör” eller ”slår fel”. Men inte vet jag ju vad alternativet är (om det inte är en kamp man själv väljer och vill protestera, donera etc, för mig är det inte en sån) – men det skrämmer mig också om vi tappat insikten att vi nog vet var vi har varandra och skulle arbeta aktivt bara i vardagen för att göra det bättre… Men jag håller iaf på att bete mig i vardagen så de jag möter vet vem jag är. Sen behöver jag inte visa åt folk jag inte känner att jag nog visst är en bra typ 😀 (Men jag bloggar ju också, och finns i offentliga rum – kanske jag ljuger här nu? Kanske jag visst vill visa NÅT åt NÅN med jämna mellanrum?)

  1. Tja, även om alla säkert har en önskan att folk ska tänka gott om dem så tror jag inte det handlar om det. Hur vet vi var vi har varandra? Har vi nånsin haft den insikten? Hur arbetar vi aktivt och har vi gjort det? Menar bara att det är inte så bara! Men det är ens rätt att välja, d.v.s. så länge man är vit. Är helt okej med att visa åt främlingar vad jag anser om en del saker. Jag, eller deras åsikt om mig, är sällan problemet. Nog har jag deltagit i pridetåg och på nätet visat mitt stöd för den rörelsen också — utan att tycka att det handlar om mig och vad folk tycker om mig. 🙂 Men jo det kan ju helt klart uppfattas olika, men det kan det å andra sidan också tystnad göra. Med det menar jag inte att man MÅSTE säga nåt, men… hmmm. Nä, når inga slutsatser. Tror du har en bra poäng i att intentionen inte spelar nån roll för de som stör sig på det och tycker det slog fel. (Det kanske jag också gör om en vecka eller nåt — jag bara vet faktiskt inte.)

   1. Ja, jag tror kanske det viktigaste vi kan komma fram till är att vi inte vet! Jag tycker det är den sundaste inställningen till det mesta 🙂 Alltid kan man lära sig mer, inte minst om sig själv.

    1. Ja var det inte nåt sånt Sokrates tyckte? Är nämligen HELT KLART på samma intelligensnivå lol. (Skojar. Är en sopborste i jämförelse.)

     Vi får hoppas rasisterna tar efter! 😉

 3. Åh, VAD ska man säga om man hör såna kommentarer? Jag blir så fruktansvärt arg bara av att läsa dem här. Känns ju som att de är för korkade för att kunna förstå, har aldrig någonsin lärt sig att reflektera. Jag har sagt ifrån (också åt okända, jag är stolt över det även om det egentligen är en självklarhet) men det blir ju liksom så otillräckligt. När man tar diskussionen och den andra parten är så långt borta i sin förståelse… Nå kanske hen, eller han, ärligt talat är det ju nästan alltid en han, ändå nånstans i sin förvirring (folk blir ju sjukt förvirrade och mumlande när man ifrågasätter) kan börja tänka nya tankar?

  1. Tycker man får vara stolt över sig själv!! Man har kanske inte gjort något megastort som gör en till den godaste människan i världhistorien — MEN på ett personligt plan har man vågat kliva över en tröskel för att göra rätt sak, fast man själv kan få skit, mycket skit, för det. (Det vill man sällan ha.) Ingen är i tacksamhetsskuld till en för det men det kan ha varit bra gjort ändå. Man kan HELT klart klappa sig själv på axeln för det tycker jag!

   Hehe, har samma erfarenhet som du av att det oftast är en man, men den här gången måste jag rycka in till deras försvar och berätta att den sista kommentaren om snön var författad av en kvinna. Jag var också förvånad till en början men vet du i den där gruppen… håhhhåååååjaja the things I’ve seen.

 4. Åter klär du även mina tankar i ord. Jag känner att jag aldrig kan uttrycka mig riktigt lika bra och knyta ihop säcken, blir bara spret av alltihop. Sån tur att man kan sjunka ner i den här guldgruvan av välformulerade åsikter och insikter 😀 Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s