Startskottet

20200515_saadd

Vi skulle så nytt kattgräs för det gamla hade vissnat, av samma orsak som vi endast har tåliga krukväxter här hos oss. Naturligt urval, så att säga. Men när vi tömt det sista ur påsen med kornfrön så var det så få av dem att de inte alls räckte någonvart, och då kom jag ihåg hur spännande jag tyckte det var att plantera olika linser och ärter när jag var liten, och se hur de sprack upp och grodde och spurtade. Så jag kollade utbudet i skåpet och plockade fram belugalinser, röda linser och chiafrön. Lite rajgräs som lämnat kvar sen i påskas fick också åka med. Tog en bild för att minnas allt vad vi sått, huller-om-buller. Ingen aning om vad katterna tycker om blandningen men enligt vad jag kan begripa är inget i alla fall giftigt för dem. Ja ja, hoppas de gillar!

Så blev jag avundsjuk på katterna, verkar vara ett sånt fräscht liv att gå omkring och snacka på lite späda saftiga skott liksom. Kom på att vi borde ju också äta sånt och plantera nån kruka åt oss själva, fast kanske utan rajgräset då (?! kanske också är gott iofs). Blev inspirerad och googlade runt lite och nu har jag lagt solrosfrön i blöt. När jag var liten fattade jag aldrig att jag faktiskt hade kunnat äta de där slingriga linsskotten också, trots att de, nu när jag tänker tillbaka på det, såg hur läckra ut som helst. Men nu så! Nu ska vi bli en sån där fräsch, pigg *livsstilsfamilj* som klipper solrosskott och chiaskott på våra smöggisar. Hehe. Bara så ni vet!!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

6 reaktioner till “Startskottet”

  1. Fantastiskt! Måste vara superkul att göra detta tillsammans med Blenda också! Vi hade en period för några år sedan då vi sådde en massa ärter för vi fick dille på ärtskott! så jäkla gott! Men lite väl dyrt att köpa och långt mycket roligare att odla själv! Groddning har vi sysslat med länge, men då främst mungböna, alfalfa, gröna linser och rödbeta. Testade en gång både solrosfrön och belugalinser för tänkte att de skotten måste vara svingoda, men de ville sig inte alls utan istället anlände någon slags mögelväxt som var fluffig och vit. Fröna och linserna växte nog, men kändes lite väl att försöka sig på att äta skottena hehehe. Ska bli spännande att se utvecklingen hos era frön! Och på tal om sådant som växer, din bloggs nya utseende är superfint! Älskar typsnittet i headern (eller vad det nu heter :))

    Kram! ☽

    1. Tack så mycket Fia! ♥ Ja ärtskott tänkte jag också på! Måste så sådana också, egentligen både för skotten och förhoppningsvis skidorna. Är det svårt att grodda? Aldrig orkat sätta mig in i det men kanske jag borde, i alla fall om det inte är så krävande hehe. Jag tvättade solrosfröna i ättika innan jag sådde dem, det ska tydligen hjälpa mot sånt där vitt mögelludd. (Läste jag på https://sproutly.se/sidor/solrosskott)

  2. Jag älskar att så och plantera och det är så synd att jag tyvärr inte har fått det gjort den här våren. Jag minns också när jag var liten och fick plantera krasse ihop med min mamma och lillasyster. Det var något av det roligaste jag visste, att få se hur det växte och sedan klippa och lägga på mackan. Så mysigt!

    1. Det låter verkligen mysigt. Exakt min förhoppning. ❤ Hoppas du får tag på den rätta mysiga stunden att plantera nåt snart!

  3. Har aldrig tänkt på att man kan grodda chiafrön, var tvungen att testa nu direkt. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s