Önska sig mer

fammokvartettkvadrat

Skulle det inte vara härligt om det här fick folk att ställa om, frågade jag när vi stod och väntade på grön gubbe igår. Om det här fick dem att inse att de inte saknar att konsumera alla de där nya sakerna. Bestämma sig för att det är värt det att inte jobba så mycket, trots allt. Tycka det är ganska skönt att inte bry sig så värst i karriär eller pengar. Tänka, kanske jag inte behöver tjäna så mycket. Kanske jag kan va lika nöjd eller rent av mer nöjd med ett annat upplägg. Tänka, äh va fasen, jag jobbar 80 % då. Ännu mindre? Förbrukar mindre. Handlar färre prylar. Reser mer sällan — men kanske stannar längre istället? Sparar på resurserna, såväl egna som planetens. I förlägningen familjens och vännernas också. Alla blir lite gladare och trevligare av att må lite bättre, orka lite mer av sånt som man vill och inte bara det som man måste. Kanske tänker de att det är dags att låta karriären flytta ner från piedestalen i finrummet. Kanske smittar det här av sig till hela samhället. Kanske blir sex timmars arbetsdagar den nya standarden? Kanske medborgarlön? Kanske folk slutar beklaga sig över skatter. Är det den riktningen vårt tjugotal ska ta? I så fall hade vi verkligen goda skäl att kalla det för det glada tjugotalet igen. Tänk om hur vi ser på livet och verkligheten skulle förändras så. Nytt fokus, nya nyanser. Ni vet?

Synd att det aldrig kommer hända, sa jag sedan. Och så gick vi över vägen till grillkiosken ett par hundra meter nedanför backen längs med vår gata. Där köpte vi varsin tämligen medioker glass och tre på rad satte vi oss på en kall bänk i den ljumma vårsolen. Just då kändes det ändå toppen! Man kan vara riktigt nöjd med små medel också, och faktiskt inte önska sig mer.

Psst! Känner ni förresten igen bilden där överst? Det är samma foto som jag har i förstorad version på väggen, fast här färglagt. Mamma tipsade att det finns en sån feature på MyHeritage nu, som gör det automatiskt åt en, så jag tipsar vidare!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “Önska sig mer”

  1. Ja alltså tänk om corona faktiskt kunde göra allt detta?? ❤ Finns ju en massa teorier om att det här är naturens sätt att slå tillbaka osv. Också i och med att de inte är barn och unga som hotas, utan främst äldre människor som till en viss del kan sägas ha skulden för vårt klimat. Nu drar jag ju väldigt raka linjer här, men du fattar. Oberoende så tror jag att en tvångspaus gör gott åt var och en.

    1. Överlag känns det ju som nån slags gamla testamentet-artad rättvisa, bara mellan arten människan och resten av djurriket typ. Såg ett filmklipp från en liknande marknad som den i Wuhan fast från någonstans i Indonesien och kände mig så oerhört uppgiven. Det är såklart inte rättvisa att det här viruset nu härjar på och särskilt angriper de svagare, men fan det är inte rätt heller hur vi behandlar den här världen och allt i den som att den är en värdelös ägodel. Minns ej riktigt men det var ju nån svensk läkare som pratade om att 60 % av våra smittor härstammar från djur och köttproduktion. Om alla skippade köttet skulle vi alltså vara friskare. (Detta kommer framför allt vara sant sen då antibiotikaresistans är ett allmänt faktum p.g.a. köttproduktionen, menmen.) Nä huhhu. Tvångspaus ja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s