Champinjonhjärtat

20191004_maala

Min civilstatus är gräsänka, den har varit så sen i förrgår morse och är det tills i kväll. Blenda har varit förkyld med snuva och riktigt hög feber (40 grader!), men hon har hanterat det som en sann champion. Eller champinjon, som jag tycker att man borde säga på svenska. (Vem är med mig?)

Själv har jag däremot varit helt slutkörd, i synnerhet om kvällarna. Sjuklingens tupplurer har inte varit långvariga och jag har hunnit med cirka ingenting om dagarna. Vi har tittat på massor av tv, det har i princip varit enda sättet att få henne att faktiskt vila. Nu har hennes feber äntligen gått ner och det är en lättnad både för henne, för mig och faktiskt för er också, för annars skulle jag kanske snart bli tvungen att blogga något om att det känns oroligt i ”mammahjärtat” (urk), som folk tycker om att säga.

Jag tror jag förstår hur folk menar att det känns men jag avskyr hur det uttrycket låter. Som att man måste klargöra att MITT hjärta känner EXTRA mycket av detta jobbiga eftersom det är ett sånt där speciellt MAMMAhjärta och just därför är det också ett sånt GODHJÄRTAT hjärta, bless my heart.

Och med det sagt så går vi vidare till ett annat typiskt och inte alls himla-med-ögonen-framkallande föräldrafenomen och pratar om hur BEGÅÅÅVAD ens barn verkar vara!

😎😎😎

20191004_maalningar

Ping närmsta konstgalleri?? De här gjorde hon i fredags och jag tycker de är så fina. Jag imponeras konstant av hur mycket hon lär sig och upptäcker just nu, och visar oss. Som färgskalorna hon valde! Och de upprepade formerna! Och allt! Har hon så där bra öga för sånt eller råkade det sig bara?

Häromdagen spelade hon på sitt lilla ryska leksakspiano och i princip allt låter vackert som kommer ur det, men hon spelade då något som nästan var en återkommande melodi. Eller det kändes liksom som att hon hade koll på vad hon höll på med. Och man undrar, är hon musikalisk? Är hon konstnärlig? Ja, det är spännande att se hur hennes identitet liksom tycks veckla ut sig framför en.

20191004_blenda

Lillkonstnären mitt i det kreativa flödet. Här ser hon ju ganska frisk ut ändå, snorfri under näsan och allt, men ATT skenet bedrar. Här döljer sig en feber på 39 grader och lite till. O ja — helt klart ett champinjonhjärta i den här tultan.

Som för övrigt just i dag har sin sista dag som ettåring! Känns sentimentalt i mammahjärtat, hörni. Bless her heart.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “Champinjonhjärtat”

  1. Instämmer helt o hållet om oron (och urket) och känslan av att ens barn helt klart är någotslags geni, jag menar de kan ju så mycket, och wow citerar o räknar och är det inte helt otroligt fina cirklar de ritar 🙂

    1. Ja det är så häftigt! Extremt rewarding (i brist på bättre svenskt uttryck) att få mer och mer inblick i vad som pågår i det där huvudet som man varit SÅ nyfiken på så länge.

  2. Nämen tänk att jag aldrig förstått ”mammahjärtat” på det där sättet! Nu tror jag inte att det är ett uttryck jag brukar slänga mig med, men min tolkning har alltid varit att man är orolig trots att man egentligen inte skulle behöva vara det, att man är orolig mest bara för att man är deras mamma. De där osköna känslan när ens barn mår lite dåligt, eller är med om nån besvikelse som ju bara hör till livet, men som ändå känns jobbigt för att man helst vill att de har det bra jämt. Då är man orolig i mammahjärtat! (Tänkte jag alltså, kanske jag haft FEL hela tiden? )

    1. Nej, tror inte du haft fel! Min tolkning är i princip densamma som din, med undantaget att jag tycker att uttrycket ÄVEN (kanske felaktigt?) används när det handlar om nåt som det är alldeles självklart att man som förälder mår dåligt av, t.ex. ”mitt barn mobbas i skolan — mitt mammahjärta värker”. Men det som jag gissar gör skillnaden är att jag (oftast) oavsett uppfattar något självgott puttenuttigt koketterande i det, hyj. Din inställning är helt klart vänligare! 🙃

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s