Som förr om åårä, kåmbär ååter våårä

Min arbetskamrat och jag var unika nog att prata om vädret och våren tidigare i veckan. Och jag sa att det hade varit så härligt att gå till jobbet den morgonen, när isen och snön smält från det mesta av trottoarerna, och ingen ännu sopat undan gruset som strötts ut över de hala fläckarna i vintras, så att det knastrar under skorna. Knaster knaster krasp krasp knist knist. Det där ljudet. Det är så underbart.

Min kollega tyckte detta var smålustigt eftersom trottoarerna är trevligare när gatusoparna gjort sitt. Enligt henne då. ”Jamen serdu jag är ju lantis, det är grusväg jag vill ha”, sa jag. Min stadsboskollega tyckte det mejkade sens. Kanske är det så också, att det är vårljudet från barndomen som jag återupplever på osopade trottoarer? Som gör att jag är så förtjust i lite grus och sand. Eller så hänger det ihop med att jag inte är så värst renlig av mig bara. 🤷

Förra veckan hörde jag ett skränande och då jag tittade upp i skyn flög två måsar där. De första jag sett i år. Den gången åkte jag definitivt direkt tillbaka till min barndom och min kompis Anna som brukar nämna måsarnas återkomst som ett favoritvårtecken. Överlag ett väldigt underskattat sånt, gissar jag! Men tänkte att hon nog har rätt, det ÄR något speciellt med det där lätet om våren. Det är så glatt! Man tänker inte på att det tystnar till hösten och inte hörs på vintern men på sommaren hörs det hela (jävla) tiden. Men nu, på våren. Nu njuter jag av det.

Det är en sån hoppfull sak, det här vi kallar vår. I går flög en tjock fluga in genom fönstret när jag vädrade i sovrummet och katterna blev helt tokiga men jag lyckades lura över flugan på mitt finger och så släppte jag ut den igen. Kände mig märkligt uppfriskad efter det lilla mötet. Lite som att jag också vaknar nu, heheh.

20190322_ped
Också ett sätt att bära en mössa. Som han i East 17.

Ett annat vårtecken är att cykelsäsongen är inledd! Tog ut min cykel ur förrådet i fredags, och Alfreds cykel som stått utomhus och frusit fast i marken hade äntligen smultit loss också. Det firade vi med två cykelturer den dagen! Under den andra tog vi till och med the scenic route till Lidl för att trampa lite längre, VÄLDANS hurtbulligt om du frågar mig.

Hur som helst, bollar såklart vidare: Vilka vårtecken lägger du extra märke till? 🐞 Lol ursäkta nu att jag låter som nån praktikant på avdelningen Utfyllnadsfluff på typ Året Runt eller EOS, men jag tyckte det kunde vara trevligt med lite grupphopp!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “Som förr om åårä, kåmbär ååter våårä”

  1. Solen och ljuset är bästa vårtecknet! Måsarna, ja! Och svanar! Hööördu, var är din hjälm? Vilken ålder tycker du att er dotter ska sluta med hjälm? Om hjälm inte är för vuxna..? Var rädd om dej själv och köp en hjälm!

    1. Nånå, att jag inte har hjälm (ännu) är inget ställningstagande så nu ska vi inte läsa in så mycket i det. 🙂 Men du har ju rätt i att jag borde skaffa.

      Svanar ja! Nog är det mäktigt när de kommer trumpetande tvärs över huvudet på en.

  2. Måsarna! De är ett så uppfriskande ljud efter vinterns (också ljuva) tystnad. Ajaj det är nog fint att få bo på ett ställe där naturen växlar såhär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s