Vill man vara fin får man lida Pinterest

Hittade detta inlägg i utkasten, publicerade det inte då jag skrivit det i början av januari. Med andra ord evigheter sedan! Men bättre sent och så vidare.

Ni förstår, jag drabbades av akut skam för att den här bloggen kretsade kring så mycket yta då. Eller det gör den väl fortfarande. Började känna mig som en stereotypt ytlig bloggare och tyckte det var alldeles för pinsamt.

Men tänk om jag ÄR ytlig då! Tänk om jag GILLAR yta! Jag kan väl ha ett djup för det.

Hur som helst så återkom då tankarna ständigt till stil, och fortfarande är det väl lite så. Längtan efter en känsla av pånyttfödelse avtar ju inte direkt den här tiden på året då våren kryper närmare. Så jag slösurfar på Pinterest en massa, och här kommer en hög med sånt jag hittat där. På sånt jag alltså dragits till. (Nämen det menar jag väl ändå inte? Så avant garde!)

Ja ja, vi kollar vad jag samlat och skrivit —

20190105_vardagsklanning

Vardagsklänningen. Som funkar minst lika bra till fest, men ger en avslappnad vibb. Så i något okomplicerat material, först och främst. I en avskalad modell, d.v.s. utan pynt som inte fyller en klar funktion. Gärna med stora knappar i kontrasterande färg. Tror stenhårt på att 2019 blir knappens år. De ska banne mig synas nu!

20190105_gubbrock

Gubbrocken. Eller alltså att blanda både rock- och gubbighet. Eller för den delen tantighet! Att rocka till gubbiga eller tanta till det rockiga, hur man nu ser på det. Verkligen inget nytt, men ändå. Tycker det är en bra balans.

20190105_1910

1910-talsinspirationen. Luftiga blusar och toppar med broderie anglaise och grov spets. Titta på den 100 år gamla blusen till vänster och föreställ er ett par moderna byxor till. Så snyggt. Kanske särskilt stiligt med ett par bra jeans.* (Är förresten 2019 året då knyppling gör comeback? Det skulle inte förvåna mig.)

* Så skrev jag då i januari och två månader senare ser vi den vita skira 1910-talsblusen i kombination med blåjeans ÖVERALLT. Tänkte radera för det kändes liksom lite obvious, men det var inte *LIKA* självklart i januari i alla fall så jag bestämde att jag får suck it up och försöka stå ut!

20190105_svartvitt

Simpliciteten. Svart och vitt och med en vibb av tidlöst klassiskt. Men materialen får inte vara för glansiga eller slinkiga, då blir det fel. Lite grovt ska det vara. Gillar t.ex. att ändarna på det svarta hårbandet är råa och smått fransiga. Eller, ska vi säga, jag gillar att det FÅR vara så. Det måste inte vara så jävla polerat. De svarta knapparna på den vita kjolen gör förstås också en hel del. Kontrastrikt, back to basics.

20190105_langrandigt

Långrandigheten. Vi har ju sett en hel del ränder på längden det senaste året men då mest på ett mer jämntjockt, tystlåtet sätt. Mer klassiskt och tvättat linne-diskret, ni vet. De här ränderna gör ju utstyrslarna mer spralliga. Ibland är det kanske exakt vad man behöver? Vet inte om randigt är min grej men sätter bakom örat att i alla fall prova när jag får syn på nåt jag kunde gilla. Det är ju gratis.

Åter i realtid vill jag tillägga att GUD VAD FRUSTRERANDE det är med ”mode” och ”stilinspiration” på nätet för liksom INGET är ju anpassat för 1) sansade människor eller 2) finländsk väderlek. Man söker på höst- eller vårkläder och det som dyker upp är främst lämpligt för högsommar? HmmMMMmm!! Så rimligt att folk bor här! Lycka till med att hitta snygga, varma idéer för verkligt vinterväder. Eller fan ens endera. Alla ”cute” outfits ”for winter” innebär typ att nån ung kvinna har bara ben med kort, snäv klänning, öppen jacka och INGEN halsduk men så lårhöga mockastövlar ”for staying warm and cozy 😊”. Och jag tänker liksom: You mean while staying inomhus eller? Fast där har man inte skor på sig så kanske vi byter om då och tar på oss byxor då va?

Det hjälper sen inte att jag blivit en mycket gammal människa, en sådan som som tycker det ser fullkomligt idiotiskt och bara fan DÅLIGT ut när ungdomen (UNGDOMEN) går omkring med blottade anklar i minusgrader. Det är ungefär det värsta jag vet näst efter folk som använder v-ringade jackor/kappor UTAN HALSDUK mitt i smällkalla vintern. Så att halsen och kanske en bit av bringan, beroende på tröjan, är blottad. Det ser så hemskt ut! (Kanske ännu värre: Lorelai Gilmore-halsduken, örk.)

Sen blir jag ibland något fundersam över sådana utstyrslar jag uteslutande ser på Pinterest och dylika källor men aldrig i verkliga livet. Är det meningen att de ska funka på riktigt och är det tänkt att vi ska gå på dem? För kombinationerna tenderar vara aningen opraktiska och ibland undrar jag att jaha men skiter vi bara i sånt nudå? Och ska vi också i vår/sommar/höst bära slinkiga sidenkjolar med pösiga mohairtröjor och så bara fötter i slingbacks? Jag fattar inte! I VILKEN VÄRLD BOR NI? Där det uppenbarligen är tjugo grader på marken och blir tio grader kallare en meter högre upp? Säg var! Jag frågar för jag vill hemskt gärna besöka och berätta att JAG BLIR GAAALEN PÅ ER.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

10 reaktioner till “Vill man vara fin får man lida Pinterest”

 1. Jag skulle egentligen hylla rubriken, men så skrattade jag mig igenom resten av inlägget också. Exakt. När den mest mysiga outfiten är en oversized stickad tröja som man ska ha till bara ben och boots. Bara ben är ju liksom inte ens cosy inomhus?!? Jag pinnar och inspireras dessutom mest av festkläder och sommarklänningar. Känns passande som mammaledig i mars…

  1. Haha tack och EXAKT! Mysigt att gå omkring och endera vara frusen om benen eller för varm om överkroppen? Låter ju som low-key-tortyr i mina öron men…

 2. Lorelai-halsduken, gud så bra beskrivning av detta obehagliga fenomen. Och ungdomen i bara anklar + hål på knäna. Brrr! I övrigt ser jag framemot knappens återkomst. Jag gillar skjortor, men har stört mig på fenomenet med dolda knappar. Knappar är ju liksom en del av grejen med skjorta.

  1. Har aldrig tänkt på det men nu inser jag vilket överflöd av fina flowy~ blusar med dolda knappar som florerat i butikerna de senaste åren. Blir lite paff?? Att jag aldrig märkt! Shit vilken doldis! (I bägge bemärkelser.) Håller med dig, fram med knapparna! Let the ons o’ butt show!

 3. Alltså där slog du huvudet på spiken! Slinkiga kjolar till bylsiga tröjor med bara ben??? Fattar inte.

 4. Blir alltid väldigt glad av dina stil-inlägg och får lust att själv också odla en sanslöst snygg stil som jag sedan kompromisslöst skulle hålla mig till (även om jag inte KAN, har försökt ha stil så många gånger men det spårar ändå ut så det är typ hopplöst).

  1. Vad glad jag blir, tack! Och sorry att jag är så förutsägbar nu men VISST har du en stil!! Men fattar vad du menar, känner igen den där känslan. Men för mig är det alldeles tydligt att det finns nåt som är Så Lotta, fast det är svårt att sätta fingret på den stilen… men nog får jag ju en särskild stilbild i huvet då jag tänker på dig. Det rör sig om typ byxor i manchestersammet, vintage jackor/kappor som är typ sådär sjuttiotaligt figursydda, överlag mycket murriga/jordiga färger i brunt och grönt. Hehe nu blir jag osäker på om detta stämmer men jag tror att det måste ha stämt nån gång i alla fall!

   1. Intressant analys, tack för den! Jag är helt övertygad om att den bild av en som andra har i huvudet, är den korrekta. Har gjort några tappra försök att röra mig mer åt ”jag är stiligt svartklädd jag”-hållet, men det känns sen också så schablonartat och inte alls som mig. Så du har säkert rätt att jag borde skaffa mig ett par manchestersammetsbyxor igen.

    1. KAN ju hända att jag baserar detta på ett cirka femton år gammalt intryck men… manchestersammet e ju på moodi nu igen! Du kan ju skaffa svarta så slår du två yrvakna vårflugor i en smäll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s