Hård som trolldeg

Tänk er en fågelskrämma. Den har stått utomhus i ur och skur i 7-15 år och blivit väderbiten och solblekt. Föreställ er sen att den parat sig med nån som klätt sig ut till Edward Scissorhands på Halloween, fast så som den personen sett ut dagen efter. Exempelvis när hen nyss vaknat på ett badrumsgolv. Ändå har dessa två, av oförklarliga anledningar, råkat på varandra och idkat samlag. Och i det onaturliga kärleksbarnet, där har ni mig! Trettio-nånting år senare med vit zinkpasta (ja, Blendas blöjkräm) smetad kring min söndersnutna näsa. Det är jag just nu. 💃 💯󠀥

20190214_002

Är inne på min tredje förkylning på lika många veckor. Då bilden ovanför togs trodde jag att det värsta var över och kände mig nöjd för att jag kunnat besegra eller i vilket fall ta mig igenom två förkylningar med envishet och massa Finrexin. Ändå jobba så som tänkt, och så vidare. Nu är jag några dagar äldre och klokare och inser att det förstås, sist och slutligen, blev jag själv som blev den besegerade. Har mer eller mindre bara sovit sen i torsdags kväll. Varje dag över 38-gradig feber. Och det har varit ovanligt tungt att ha feber den här gången, har knappt orkat hålla ögonen öppna.

I natt stod jag och snöt mig, uppskattningsvis för fjärde gången på en timme då jag försökte sova, då jag i badrumsspegeln såg två svettdroppar söka sig ner mot ögonbrynet över pannan. Hehe. Det är länge sen jag känt mig så här kaput så här länge. Antar att det är dagisbacillerna som ska härda mig. Efter detta kommer jag vara hård som… ööh… trolldeg?

Under tredje förkylningsronden har Alfred inte lyckats få tag på Finrexin, det har varit slut på de apotek han sökt det. (Som om februari inte redan var tillräckligt februarig!) Istället kom han hem med Panadol Hot men alltså det är ju fruktansvärt med all den där mentholen. Känns onaturligt att dricka. Mår alltid riktigt illa vid slutet av koppen.

Tankarna vandrar till det jag tidigare i år läste i Fatima Bremmers Ett jävla solsken, då Ester Blenda Nordström blivit rejält sjuk i Lappland så att folk oroade sig för hennes överlevnad. Hög feber i många dagar och så vidare. Men så tillkallas en kvinna som ålderlåter från Esters fot och rabblar bevärjelser. Sen sover Ester i många timmar och när hon vaknar mår hon hur bra som helst och beskriver det som ”jävla besynnerligt” i ett brev. 🤷⁉️

Nu tycker jag att åderlåtning känns aningen extremt för min del, och lyckligtvis tycks jag klara mig undan det också (peppar, peppar) för jag mår ju i dag mycket bättre än jag gjorde i går. (Efter att jag sovit till tolv och sen legat på soffan i timtal, heh.) Men nån annan huskur skulle jag gärna ha bakom örat tills nästa gång jag blir sjuk och Finrexinlagret är magert. Har liksom inte riktigt orkat googla saker under denna sjukdom och då vet man fasen att jag är sjuk. Jag googlar ju ALLT annars.

Vad är er bästa förkylningshuskur?

Och finns det förresten ettåringsvänliga varianter? Ro hit med dem också!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

6 reaktioner till “Hård som trolldeg”

 1. 1. Vitlök i allt och överallt! Vid hosta brukade mamma hacka vitlök som sattes mellan hushållspapper under fötterna, på med en plastpåse och en strumpa över natten. Men herregud så ont det gör om vitlöken kommer på huden, orsakar brännblåsor direkt.
  2. Skivad gul lök på ett fat bredvid sängen
  3. Gurkmeja. I mat eller golden milk (kom ihåg svartpepparn)
  4. Bastu brukar ju reda upp en hel del!
  5. Vila. Jag undviker finrexin och liknande då de innehåller koffein. Hederlig burana och pandol 1g är min taktik. Försöker låta febern ha fest så länge jag överlever muskelsmärtorna för att bränna ut all död och förgängelse i kroppen.

  Kryisar!

  1. 😀 Stark igenkänning på ”för att bränna ut all död och förgängelse”, haha, precis så känns det ju! Det tar alltid lite emot att ta febernedsättande tycker jag. Dels också för att jag tycker det är något fascinerande med att ha hög feber, eller jag undrar alltid hur hög den ska bli och hoppas lite på att nåt slags rekord ska tas. (Helt uppenbart har jag alltså haft privilegiet att aldrig behövt utstå livshotande hög feber, så då kan man vara dum på det sättet.)

   Tack för dina tips!!

 2. Åå alltså fyfasiken ändå det är så jobbigt att vara förkyld. En känner sig som ett bortglömt visset löv. Mina bästa förkylningstinkturer är mycket gurkmeja blandat med svartpeppar och ingefära, sen en klick honung på det. Typ kurkumamaito. Lite kokosolja i också för det gör att kroppen tar upp alla aktiva ämnen mycket mer effektivt. En annan grej som jag själv plöjt flera flaskor av som är väldigt effektivt ifall en inte orkar stå och bereda gurkmejadekokt är vogels Echinaforce. Den kan man använda som profylax under en pågående förkylning eller som förebyggande. Den är alltså gjord på echinacea, eller röd solhatt, som är en väldigt potent blomma och ört. Den har använts länge inom läkekonsten och är en riktig urört! Ett boktips föresten om man är intresserad av gamla läkeväxter är ‘Häxans trädgård’. Där finns det väldigt tydligt skrivet vilka örter och blommor som funkar för vilka kremppor osv. Krya på dig nu fina ☽

  1. Magnifika tips Fia! Tack så mycket!! Är bekant med solhattsdroppar men som jag minns dem var de var så hiiimla läbbiga att det var svårt att svälja, så att säga. Lite som att jag fick MER ont i halsen av dem också? Fast det var rätt många år sen, så vem vet, kanske jag vuxit ifrån det. Kanske är det dags att jag gör det? Måste ge solhatten ett nytt försök!

   Och din tinktur låter precis rätt! Särskilt om ingefäran kan vara torkad (?). För då är det ju sånt som man kan förvara ingredienserna till där hemma och som går att röra ihop utan desto svårare omständligheter. Det är ju precis som du säger inte riktigt som att man orkar stå och göra brygder, hur mysigt det än låter att häxa till det ordentligt, hehe. 🙂

 3. Hej! Burana hjälper mig och instämmer med de andra att vitlök är bra i alla former. Skiva vitlök, ha bredvid sängen då du sover. Sen borde du kanske äta vitlök för att förebygga. C vitamin & zink brustabletter kanske kunde vara nåt att prova?Drick mycket vätska. Krya på dej!

  1. Hej! Ding ding ding på att äta vitlök för att förebygga! Det tog jag rakt till hjärtat, hehe. Slarvar ofta med mineralerna och vitaminerna och det får jag nog så lov att ta mig i kragen med, börjar jag märka. Ska ta ditt förslag till mig och satsa på brustabletterna. Tack så mycket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s