Den svartvita mjölken

Såg ett av otaliga klipp ur intervjuer med Greta Thunberg som cirkulerat, tror det var från då hon gästade Skavlan (som jag ej kan se på p.g.a. blir så frustrerad på karln, har inte sett ett avsnitt på fem-sex år och jag kan alltså FORTFARANDE inte låta namnet gå förbi i en konversation eller blogginlägg utan att ba: nope) — och hon pratade om hur hennes asperger får henne att se världen mer svartvitt än andra, som majoriteten utan en diagnos inom autismspektrumet, tenderar göra.

Bra meningsbyggnad Linnea! Men you get the gist.

I alla fall. Det fick mig att fundera på att den förmågan ibland tycks vara precis som vad behövs för att inspirera och ledsaga andra människor. Nån som är tydlig och säker. Som att vi behöver en kompass, någon som visar oss det vita och svarta på vår moraliska färgkarta och gärna belyser de tu ändarna med blinkande neonljus också.

Det blev en lustig kontrast till hur det de senaste åren känts som att folk bara blivit mer och mer svartvita. Att så många så innerligt gärna verkar VILJA leda och hur detta i sin tur blivit nåt som jag tycker att blivit tröttsamt. (Medan Thunberg, å andra sidan, inspirerar!) Blir fan trött på mig själv redan för detta inlägg för det känns som ett typiskt s.k. ”åsiktsinlägg”. Så störigt koncept. Är min ÅSIKT då. Heh heh.

Grejer och fenomen ska så gärna sorteras in i BRA och DÅLIGT och nån nyansering där emellan tillåts helst inte. (Japp sådär som jag gör med stackars Skavlan, med andra ord!) Samma regel gäller om nån försöker göra en bra sak — gör hen samtidigt något dåligt så vinner den sidan. Sen är det förstås onödigt eller rent av KORKAT att fokusera på saker som vi faktiskt KAN påverka/avgöra, eftersom att de oftast hör till de mindre eller bekväma och motsvarar inte vad som krävs. Så med andra ord är det löjligt och poänglöst och dessutom *PrObLeMaTiSkT* att du köpt tvättnötter och kör maskinen på ekoprogrammet FÖR du duschar ändå i över en kvart och använder fortfarande ett skurmedel som antagligen är helt fullproppat med tveksamma kemikalier.

Pust. Folk pratar om perspektiv men ibland känner jag väl lite att det blir FÖR brett, FÖR utzoomat. Eller känner jag mig bara hotad och träffad? Nja, fast tja, kanske till viss mån, men egentligen känner jag mig ganska okej med att vara något av en hycklare i vissa avseenden. Har liksom varit värre, heh.

Hade en befriande mini-aha-upplevelse då jag formulerade det för mig själv att jag kan få välja gråskala. Det måste inte vara 0 eller 100 procent. För 30, 70 eller 50 procent är i alla fall nåt, och bättre än inget eller allt. Och det här VET vi förstås allihopa, men det är så lätt att ändå omedvetet fastna i resonemanget att den som redan gör en del ska faktiskt göra ALLT medan andra inte egentligen ska bry sig över huvud taget för det är ingen vits. (??!?!!)

20190126_vaeg
Att gå på gråskalornas väg, eller dylik övertydlig bildtext. 😌

Det här tänkte jag på i morse då jag hällde havremjölk i mitt kaffe. Förr, för inte så många år sedan, kändes det lite som att göra sig till att ta annan mjölk än komjölk. Som att lajva vegan men landa pladask på skenhelig, vet ni? Som att det inte riktigt var ”min” mjölk? (Herregud!) Nu tänker jag: lol. Att jag gick på den bullshiten!

Lite hyckel är ändå bättre än total passivitet! Gråskaliga val > apatiska. Så vi börjar där och så ser vi vart det leder. Detta inlägg är väl mer ett tips än nåt annat — om att det är tillåtet att dela upp i många små val istället för ett fåtal stora. Det är också bra.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

6 reaktioner till “Den svartvita mjölken”

  1. Håller helt med tänket om att det är bättre att göra något än inget och att den som gör något inte behöver göra allt. I 20 års tid har jag mött köttätare som kallat mig hycklare och ifrågasatt mitt val att äta fisk men inte kött, trots att jag aldrig försökt få någon annan att anamma mina val och aldrig fördömt någon annans. Genom årens lopp har det blivit mitt lilla sociala expriment att medvetet aldrig yppa minsta lilla sak som kan ens tolkas som ”predikande veg-person” till köttätare. När de då på grillfesten börjar predika om vilken hycklare jag är som har mage att göra något men inte allt kan diskussionen bli intressant.

    1. Så knäppt! Vad månne beror det på. Måste ju ha att göra med att det på nåt vis känns så hotfullt att någon annan har det moraliska överläget att man vill ta ner denne på jorden igen. Fast det är nog inte DEN personen som mest tydligt behöver en reality check direkt…

  2. Precis! Och nya vanor måste ju också nötas in, det är orimligt att kräva av sig själv (o andra!) att förändra allt på en o samma gång, ett steg i taget. Jag försöker också trösta mig själv när jag känner mig ”misslyckad” med att allt har sin tid. Sopsorteringen känns övermäktig just nu men kanske den känns rimlig sedan när Vilja slutat gräva i skräphinkarna? Märker dick att jag blir väldigt påverkad av det svartvita klimatet och kan komma på mig själv med att tänka i samma banor, särskilt om det är stora influencers, o det känns skrämmande, att vara så lättpåverkad!

    1. Sant, det är inte bara att knäppa med fingrarna och så är man förändrad! Granskar nog influencers ganska kritiskt jag med, om det är det du menar. Liksom inte så att alla måste göra rätt hela tiden, MEN blir frustrerad när nån *skyltar* med dåliga/arroganta val (alltså vad det gäller planeten) och framhäver det som en eftersträvansvärd sak. Då tycker jag nog att det samtidigt är lite skönt att folk säger ifrån.

  3. Bra inlägg Linnea! Och Greta är bäst, hennes rebelliskhet är uppfriskande! Hennes target group är väl ändå politiker vars jobb ÄR att ta beslut som gynnar oss alla, så jag tycker det är okej att hon är svartvit i sin kommunikation mot dem, tror politiker endast mår bra av lite idealism, känns som få politiker idag har ideal, vision och värderingar utan bara tänker i siffror? Men samtidigt är det så skönt att det finns gråskaliga personer där ute. Blir stressad och lite illamående av perfektionshetsen som råder (som ironiskt nog inte tycks nå politiker vars jobb är att förändra samhället mot det bättre…). Men jag är bara människa, och att göra allt precis rätt hela tiden är en himla stor energislukare, och till slut blir det för mycket, särskilt som perfektionist med skuld- och utmattningsproblematik. Hade tidigare en person i min närhet som själv var väldigt svartvit med detta och som brukade tvinga sin perfektion på mig (troligen utan att tänka på hur det kändes för mig), det var rätt jobbigt för jag kunde inte säga emot för det var ju hen som hade rätt. Jag var ju den som inte hade energin att göra allt på ”rätt sätt”. Jag tror dock att jag skulle bryta ihop om jag ännu skulle lägga till att göra 100% klimatsmarta val på toppen av mina personliga problem som jag redan tampas med. Sen finns det ju folk som inte reflekterar tillräckligt över klimatrelaterade saker (tänker direkt på våra föräldrars generation), de skulle behöva lite inspiration för att faktiskt börja tänka på vissa val de gör i vardagen. Är så glad då att det finns bloggare som Julia / Grön i Åbo som till och med nu ger ut en bok om saken utan att skamma folk liksom! Jag tror på att man kan inspirera utan att skuldbelägga.

    1. Tack Nanó! Håller verkligen med dig. Tycker Gretas svartvithet är riktigt uppfriskande och välbehövd. Hon (och Julia!) sätter liksom fram något konkret, något vi KAN — eller BÖR — göra. Till skillnad från många svartvita personer på nätet som främst kommer till tals när det gäller att peka ut saker folk har gjort fel och BORDE ha gjort annorlunda, i efterskott. Jag säger inte att folk nödvändigtvis har fel i det de säger, men energin känns väl någorlunda missriktad… Liksom vad får folk riktigt ut av det? Tror de att de räddar planeten på så vis? Om t.ex. Grön i Åbo-Julia får höra att hon är en ”hycklare” för att hon hämtat takeaway nån gång? Jahaja. Men så bra. Då kan alla vi andra återgå till att skyvla regnskog och flyga jorden runt då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s