Under rosen đŸŒč

20190122_loppa

Morsning korsning! Eller hur det Àr som inlÀgg ska inledas nu för tiden. Har ni tÀnkt pÄ det? Att sÄ mÄnga bloggare numera lÄter som brevvÀnsannonser straight outta 90-talet. Tjenixen, hej hopp (gummisnopp) och tjosan. KÀckt och smÄspexigt men ganska lÄngt ifrÄn ironiskt. Obs, kritiserar ej, bara en iakttagelse. Ska jag sÀtta nÄgon bedömning i det sÄ mÄste jag vÀl ÀndÄ som ett fan av vintage sÀga att det Àr lite mysigt. En ovÀntad comeback, typ som yo-yon. (Ej hÀlsningsfrasen dÄ.) VÀnta bara, den kommer tillbaka. Eller alltsÄ det Àr faktiskt hela dess funktion, egentligen. Ok, dÄligt exempel. Inte alls ovÀntad.

Men hur som helst nÀstan lika mysigt som de utsvÀngda blÄjeansen jag provade med etiketten Lovers pÄ bakfickan! De som hÀnger pÄ provrumsvÀggen. TyvÀrr blev de inte mina. Men jag fick istÀllet fiilis för att knÀppa spegelsjÀlvisar. Inte heller det mest moderna greppet va? Men det Àr dÀr detta inlÀgg fick sin början. Jag knÀppte nÄgra bilder och tÀnkte sen, fan, dÄ brukar man passa pÄ att blogga ju. Precis som pÄ den gamla goda tiden.

Annat rakt ur historisk tid: Det senaste kristendom-och-homosexualitet-tjafset som spred sig frĂ„n fejjan till dagstidningarna. För att sammanfatta fenomenet sĂ„ positivt som möjligt sĂ„ Ă€r det ju Ă„tminstone pĂ„ utdöende — det kan liksom inte hĂ„lla mycket lĂ€ngre till. Inte ens hĂ€r i bibelbĂ€ltet. I den senaste diskussionen var det ju dĂ„ de som refererade till homosexualitet som en perversion. Skrattretande! AlltsĂ„, sammanhanget Ă€r otĂ€ckt, förkastligt och absolut inte skoj. Men har ni tĂ€nkt pĂ„ hur absurt det egentligen Ă€r att nĂ„n hĂ„ller fördömande lĂ„da om andras ”perversioner” — för det gĂ„r ju inte att göra det utan att sjĂ€lv vara GAAANSKA upphĂ€ngd pĂ„ hur andra har sex… Liksom, tillrĂ€ckligt nog för att hĂ„lla fördömande lĂ„da om det. Var ska vi pricka in den fixeringen pĂ„ sund-till-pervo-skalan tycker ni? SĂ„ engagerad i andras privatsaker. Försedd med nĂ„n slags klar inblandningsrĂ€tt. SĂ„ att man pĂ„ sociala medier i princip ba ”Hej jag gillar int hur ni knullar”. (Eller Ă€lskar.) Handen pĂ„ hjĂ€rtat, Ă€r det nu riktigt helylle det? Helt fritt frĂ„n — flĂ€mt! — perversioner?! Jag menar om vi ska prata fördömande.

NĂ€, jag vet inte hörni. SjĂ€lv skulle jag i det fallet VERKLIGEN göra mitt yttersta för att hĂ„lla mig pĂ„ en armlĂ€ngds avstĂ„nd frĂ„n omrĂ„det dĂ€r perversa tendenser utpekas. SĂ€g det med mig: Sten i glaaaskyrkaaa…

20190122_loppasitta

Irrade visst bort mig i detta inlĂ€gg. Vet Ă€rligt talat inte vart jag var pĂ„ vĂ€g heller. Är ett vilset litet lamm!

Vi beger oss tillbaka till dagen som gĂ„tt — jag gick omkring pĂ„ loppiset nerför gatan. Som, till min stora sorg, snart ska flytta. Det har varit sĂ„ lyxigt att ha det bara ett par hundra meter hemifrĂ„n! Grejer sĂ€ljs billigt nu inför flytten men i dag blev det inga fynd. DĂ€remot har jag pĂ„ mig en grĂ„ tröja frĂ„n ett tidigare besök, nĂ„n slags ull frĂ„n Benetton. VĂ€ldigt mjuk, kanske kashmir? Är en vilsen liten get, mĂ„nntro?

MÄste köpa en sÄn dÀr avnoppare bara. Men varifrÄn?

Jahapp. Det hÀr tankeflödesomrÄdet var inte sÄ spÀnnande kanske. Vi gÄr vidare.

20190122_mockakaffe

Ett köp som dĂ€remot blev av i dag var riktigt kaffe. Dricker pulverkaffe annars, som jag tycker Ă€r helt okej, men inte klĂ„r det ju en bra espresso inte. Hade en sĂ„n ljuv stund pĂ„ dagen dĂ€r. … Mmokej, det hĂ€r var inte sĂ„ spĂ€nnande det heller. Vill ni ha spĂ€nning? En gĂ„ng bestĂ€llde jag EN EXPRESSO pĂ„ McDonalds och jag skĂ€ms fortfarande över att jag sa sĂ„ töntigt. EkspressĂ„! Men sen sĂ„ fick jag den ocksĂ„ vĂ€ldigt snabbt.

NĂ€hĂ€pp, fortfarande ingen begĂ„vning pĂ„ spĂ€nning. FörestĂ€ll er att jag sa det samtidigt som jag jonglerade tio knivar och tre bebisar. Va!! Va va?? VarifrĂ„n fick jag tvĂ„ bebisar till? Ja, det skulle jag kunna skĂ€mta om men det kĂ€nns extremt osmakligt efter att jag i kvĂ€ll lĂ€st inte bara en utan TVÅ skrĂ€ckartiklar om smĂ„ barn som blivit kidnappade/förflyttade frĂ„n sina vagnar men tack och lov Ă„terfunnits. Men ÄNDÅ. Fy fan. SKRÄCKARTIKLAR. SKRÄCK!

Den observante ser ocksÄ fÀrgprover pÄ bilden ovanför. De Àr de jag redan rensat bort eller rÄkade ha dubletter av, resten hÀnger pÄ vÀggen.

20190122_nyanser

Lappar lappar pÄ vÀggen dÀr, sÀg mig vilken den rÀtta rosa nyansen Àr. Den fÄr inte vara för si, inte för sÄ. Det Àr svÄrt! Vill kanske ta fram min egen. Om jag inte blir kaput av alla valmöjligheter jag dÄ fÄr. Hexadecimaler och CMYK Àr jag ju bekant med. Kan fÀrgen tas fram frÄn en sÄdan?

Och varför anvÀnder jag min blogg som Google? SÄ gÄr det dÄ jag följer tankeflödet antar jag.

Visste ni förresten att sub rosa betyder ”under rosen” pĂ„ latin? Har ni hört uttrycket? Minns inte var jag stött pĂ„ det. (NĂ€mndes det kanske i Da Vinci-koden?) Frasen anvĂ€nds för att beskriva sĂ„nt som Ă€r hemligt eller konfidentiellt. I förtroende. Kom bara att tĂ€nka pĂ„ det pĂ„ grund av det privata/rosa temat genom inlĂ€gget. FrĂ„n provrum till sovrum och ett rum som kanske alltsĂ„ ska bli rosa.

Och sÄ tÀnker jag, fast detta har inte nÄt att göra med nÄt annat, att det Àr vÀl klart att vi kvinnor/feminister reclaimat den rosa fÀrgen. Förtrolig Àr ofta grunden.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk Ă„ttiotalist. Hej!

10 reaktioner till “Under rosen đŸŒč”

 1. hmm men jag uppfattar nog den dĂ€r klĂ€mkĂ€cka grejen som rĂ€tt ironisk? att det pĂ„ nĂ„got sĂ€tt ligger att man skĂ€ms lite över att visa upp sig sjĂ€lv, eller liksom vill bagatellisera det man skapar, genom en mindre seriös ton i tilltalet? (Inte för att ”seriös” kanske var stilen pĂ„ bloggar tidigare, men liksom skĂ€mtsamma knĂ€ppa sĂ€tt att uttrycka sig istĂ€llet för nĂ„got mer rakt, för att visa att man inte Ă€r en som bara ”tar sig platsen”). en ironisk generation som manifesterar just detta, tolkar jag det som. men jag kanske tĂ€nker för mycket….

  gillar tankeflödet hur som, tycker alltid din blogg ger nÄgot alldeles extra!

  1. TÀnkte att det gÄtt förbi det, blivit postironiskt. Men vad vet jag. Tycker det du sÀger ocksÄ lÄter korrekt!

   Tack snĂ€lla! 💕

 2. Hej! Som klÀdvÄrdsfantast kan jag tipsa om att prima, batteridrivna noppborttagare finns hos Clas Ohlson.

  1. Nice, tack!! Är smĂ„tt fascinerad vid detaljen batteridriven. Förr var de i princip bara en bricka som man drog över plaggen och jag lever visst kvar i det förflutna — hade antagligen inte kunnat identifiera en nutida noppbortagare ens. Hehe. 🙂

   1. Tycker den batteridrivna Ă€r smidig och effektiv! Men sjĂ€lvklart fungerar Ă€nnu den traditionella noppkammen bra den med. 😊

 3. Köp en yllekam, noppar du med batteridriven sÄ bildas det bara mera noppor. Kammen gör sÄ att det till slut inte bildas sÄ mycket nopp alls. Oh sÄ trög och dÄligt formulerad kommentar men tror du fattar min point med nopporna hehhe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s