Bland pälsmalar och boklusar

20190109_b.jpg

Jag är ensam hemma med Blenda och katterna och har nyss (nåja, då jag började på detta inlägg, innan jag drog ut på tiden) nattat den förstnämnda. Blev lite tidigare än vanligt eftersom vi båda var så trötta. Har i ett par timmar längtat efter att hon ska somna så att jag ska få egen tid, inte minst när hon blev så trött att hon började bitas. Nu då jag har det så känns det istället tomt och tråkigt. Ångrar att jag bar henne till sängen så snabbt när hon somnade i min famn. Borde ha suttit kvar, läst en stund.

Är sen på e-boksbollen men nu är jag där. När jag mot slutet av fjolåret blev ställd några nyårsfrågor av Vasabladet så beslöt jag snabbt att ett nyårslöfte för 2019 skulle vara att läsa mer. I fjol läste jag knappt någonting så det krävs inte direkt mycket för att hålla det löftet. Ändå var jag lite orolig. Har varit så sjukt LAT. Det har oftast varit helt OMÖJLIGT för mig att sätta mig ner med en bok. Till och med att hörsla en har varit ohanterbart.

Men så häromveckan fick jag ett spontant infall att testa e-bok, nåt jag faktiskt aldrig tidigare känt mig dragen till. Har tvärtom tyckt det verkat för jävligt. Obekvämt och alldeles oromantiskt. (Haha! Tönt-jag.)

Och vet ni helt plötsligt satt jag inte och slösurfade planlöst under kvällsamningen, eller när jag köade en timme på hälsovårdscentralen för att få kollat till mitt finger, eller ett par nätter när jag inte kunde sova. Jag läste istället, och redan det gav ju resultat direkt. SÅ ROLIGT! ETT MIRAKEL! UNDRENS ÅR 2019! Känns som att jag äntligen sluppit in i en annan värld igen, som jag visste att fanns där bakom… alla vinterpälsar i den gamla garderoben uppe på vinden, antar jag att jag får använda som liknelse.

Har missat så mycket bra litteratur de senaste åren. Eller alltid, egentligen, är ju bättre på att läsa OM kultur än att faktiskt ta del av den… Men kan inte ni tipsa mig om det bästa ni läste i fjol? Eller någonsin? Eller det måste inte ens vara ”det bästa” utan istället nåt som stannade med er, eller som fick tiden att bara swoosha förbi, eller som kändes förbannat mysig, och så vidare.

Nu just håller jag på med Fatima Bremmers Ett jävla solsken, alltså biografin om Ester Blenda Nordström. Det är många som frågat och svaret är nej! Vi har inte döpt vår Blenda efter henne. Vi hade namnet på klart två, tre månader innan boken släpptes — men visst snubblade jag över Nordström när jag googlade på namnet och hade således litelite koll på henne. Bra namne, helt klart. Och boken verkar hittills lovande.

Alfred håller dessa dagar på att hörsla The Da Vinci Code och jag är lite avundsjuk för det är så otroligt vansinnesroligt att bli så uppslukad av en bok som jag plus många andra blev av den. Alltså det där att knappt kunna lägga den ifrån sig och tänka på den konstant — så var det för mig. Symbolism, konstmysterier, esoteriska sällskap etcetera, hallå va.

Borde egentligen läsa den igen nångång, har ju glömt mycket av den under årens gång, men bär läsupplevelsen kärt i mitt minne. Har förstått att man ska skämmas för att gilla koden men jag gör ju det och skäms inte. Tycker istället lite synd om Dan Brown som blev alltför populär för att tas på fullaste allvar. Ja ja, han gråter säkert jättemycket hela vägen till banken.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

9 reaktioner till “Bland pälsmalar och boklusar”

 1. Jag måste säga att ‘Call Me by Your Name’, André Aciman, ‘Citizen: An American Lyric’, Claudia Rankine, och ‘Little Fires Everywhere’, Celeste Ng toppar min lista över bra läsupplevelser förra året. Och om jag får plocka från året innan var ‘A Little Life’, Hanya Yanagihara, fantastisk läsning. Har tänkt ta mig an ‘Ett jävla solsken’ i minst ett år, nu kanske det händer!

  1. Yeeeesss perfekt! Call Me By Your Name och A Little Life har jag nångång i tiden antecknat på en mental lista men glömt. Little Fires försökte jag nyligen lyssna på som ljudbok innan jag somnade några nätter men var alltid för trött så lyssnade inte alls. Tänkte att den kanske var tråkig men nu tänker jag att det nog berodde på dålig tajming. Ska ge nytt försök! Och Citizen: An American Lyric var hittills helt obekant för mig, vilket också är roligt! Hurra!! TACK!

  1. Jag heter inte Miriam har jag läst och ÄLSKADE den fullständigt. Känner stort tillit till ditt andra tips alltså, som jag inte hört om förr! Tack!!

 2. Jag läste Själarnas ö av Johanna Holmström i somars och var helt uppslukad och fötvivlad över den boken. Stark, stark läsupplevelse. Kommer på mig själv att tänka på dom där kvinnorna där ibland. Intressant ur ett feministiskt perspektiv också, ett stycke kvinnohistoria.

  1. Ja! Den har jag läst men önskar nästan att jag inte hade gjort det så jag hade det framför mig. Skriver under på allt du sa! Minns att jag låg och ammade när jag började läsa den, grät som en dåre när arma Kristina dränkte sina barn. Tänker ofta på just henne.

 3. Jag kan tipsa om ‘Korpringarna’ av Siri Pettersen (lättläst ungdomsfantasy men bra ändå!)
  I somrast var ‘Begravd jätte’ av Kazuo Ishiguro min favorit. Nu väntar jag på att läslusten/orken ska komma tillbaka så jag kan påbörja Per Faxnelds ‘Satanic Feminism: Lucifer as the Liberator of Woman in Nineteenth-Century Culture”.

  1. MEN ÅÅÅÅH alltså BLESS YOU för Satanic Feminism-tipset! Minns att jag läste en Under Strecket-text om ämnet av Faxneld för några år sedan och var extremt begeistrad. (Brukar till på köpet kalla mig en blasfeminist, hehe.) Men visste inte att det fanns en bok också. Yay!

   Lättläst ungdomsfantasy låter mysigt! Och jag gillade Never Let Me Go av Ishiguro så ‘Begravd jätte’ åker helt klart in på listan också. Tack tack mycket tack!

   1. Blasfeminist – bra uttryck! Skäms lite över att Faxnelds bok har stått i bokhyllan i snart ett år utan att jag har kommit mig för att läsa den..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s