Den moderna tiden

Stormen ylar och väser där ute och klockan slår snart midnatt. Det är mörkare än vanligt utanför fönstren, flera gatulampor har slocknat i blåsten och en har fallit ner. Vill bara skriva några rader denna första dag på året innan den är förbi. Se till att stiga upp med rätt fot i detta bloggårets arla morgon, vet ni?

20190101_linneablenda_0007

Bilden ovanför togs när året precis var nytt, några minuter förbi midnatt. Vi var på middagsfest och Blenda sov merparten av kvällen ute i vagnen, men precis efter tolvslaget vaknade hon så då fick hon komma upp en stund.

Med facit i hand stannade vi nog ute för länge, men Blendushka sov så bra att det gick alldeles utmärkt att glömma bort tiden. Alltså, det känns ganska slarvigt att vara ute så länge, även om allt gick fint. Får försöka tänka på det som kontinentalt eller lite sjuttiotalsretro kanske. Sen lär vi knappast få chansen att göra så här igen heller och nu har vi i alla fall både carpat och adjöat.

Så nu är det bara att glida in i 2019 like:

20190101_blendapulka

Vi gick ut med pulkan tidigare i dag. Det var uppskattat, som ni ser.

Från en ungdom till en annan, flikar jag in som åsnebrygga: Ett samtalsämne som ploppade upp igår var millenniegenerationen. Jag hör själv till den, eftersom det är de födda mellan 1981 och 1996 som klassas som millenials. Men jag tänker att nånstans där mitt i så borde det väl finnas nån slags splittring på grund av internet och att det blev så vanligt däromkring. De födda efter 90-talets mitt har ju kunnat växa upp med (och på!) det.

Kan själv tycka att jag kommer från en annan tid än de som har haft tillgång till nätet så länge att de troligtvis inte minns att det var något ”nytt”, utan istället något tämligen självklart. För det var det ju verkligen inte för mig. Jag tycker själv att mitt liv och värld tog en HELT ny riktning när nätet gjorde entré i vårt hem. Jag hade definitivt inte kunnat ana mig till att det skulle bli så som det blev. Vill inte vara överdramatisk men känner mig mycket lockad att beskriva det som rent av revolutionerande, på ett personligt plan. (Kommer vi förresten i framtiden prata om typ ”internetiseringen” på samma sätt som vi i dag pratar om industrialiseringen?)

En sådan skillnad — med/utan uppkoppling — måste väl påverka hur man ser på världen när man växer upp, eller? Världen var väldigt främmande och sjukt långt borta när jag växte upp, men nu ryms den och alla dess människor, erfarenheter och tankar i ens handflata.

Det måste väl ändå ha ganska stor inverkan på människor, om man tittar generellt och inte individuellt. Fast nu gissar jag bara. Vill nån fylla i?

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “Den moderna tiden”

  1. Alltså Blenda, så GULLIG person! och jag har också tänkt på vilken revolution internet är och vilken annorlunda verklighet folk som haft internet sedan födseln måste leva i. Allt närmare och googlingsbart, samtidigt FOMO och polarisering och kapitalism in your face. Så mycket fint och hemskt samtidigt.

    1. Precis! Och verkligen. Flera sidor till det. (Eller SAJTER borde det väl heta dessa tider höhö.) Kan ibland gotta mig lite åt att jag fick höra till den skaran människor som folk sen kommer blicka tillbaka på och vara så avundsjuka på. Att vi fick erfara den här tiden då internet kom till och övergången från analogt till digitalt skedde. Typisk grej som kommer romantiseras som fan. OCH JAG VAR DÄÄÄR! 😌

      Blenda sover just nu men kan faktiskt garantera att hon gärna skulle skicka en slängpuss åt dig. Så puss!

  2. Jag blir närmast provocerad av att sägas tillhöra samma generation som de som alltid haft internet. Generationen efter oss är ju så kallade ”digitale natives” men jag tycker att gränsen för vilka som är digital natives borde dras tidigare. De som är bara tio år yngre än oss har ju vuxit upp i en helt annan värld. Internet må ha varit primitivt under deras barndom men det existerade åtminstone. Det känns som att vi tidiga 80-talister står med ena benet i den analoga världen och det andra i den digitala som den sista generationen som inte alltid haft dator och internet. Vi är den sista generationen som växte upp med endast två TV-kanaler (kommer ihåg hur alla i skolan kunde prata om filmen vi sett på TV kvällen innan för vi hade så få val att alla tittade på samma sak!), läste papperstidningar, hade brevvänner och skrev riktiga brev, slog upp saker vi undrade över i uppslagsverk pre Google och till och med pre Alta Vista. De sista som ringde från telefonkiosker för bara vuxna hade mobiltelefoner, de sista som bar omkring på busstidtabell i pappersformat, navigerade nya städer med papperskarta, ställde klockan efter Fröken Ur och slog upp nummer i telefonkatalogen. De som är för unga för att verkligen ha upplevt den världen kan omöjligt tillhöra samma generation som vi äldre millennials. Hade jag definierat millennialls hade jag gjort precis en sådan uppdelning; äldre och yngre millennialls. En generation med mycket gemensamt men ändå med en skiljelinje någonstans i mitten.

    1. Jamen eller hur! Tycker också att det måste vara helt skilda världar att växa upp i. (På tal om saker som gått de yngre millennialsarna förbi, Skilda Världar alltså hehe.) Vilken underbar nostalgiskt och stolt kommentar förresten. Blir lite rörd. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s