Vinn en överlevnadshandbok!

20181222_handbokfram

Min sambo Alfred har skrivit ett par böcker och hans andra, Överlevnadshandbok för finlandssvenskar, kom ut i höstas. I den följer vi med en finlandssvensk amatörrasbiolog på en fältstudie som tar oss genom hela Svenskfinland. Under studieresans gång sammanställs ett manus, bestående av fördomar och fakta om finlandssvenska typer, orter och fenomen, varvat med forskarens mer personliga dagboksanteckningar. På något sätt hamnar sedan detta manus hos Alfred.

Nå nä. Jag tror vi kan avslöja att Alfred skrivit den här boken själv. (Och jag fick testa på att göra omslag och inlaga!) Samtidigt som han har gjort ett trettiotal intervjuer med personer med ursprung från över hela Svenskfinland så har han levt nåt slags förlegat dubbelliv där han gått till biblioteket och fördjupat sig i rasbiologisk litteratur från 1920-talet. Men mer än så ska jag inte avslöja!

20181222_handbokbak

Nu till saken. En av böckerna han skulle sälja fick en fläck matolja på sig på baksidan. ”Den här kan jag ju inte sälja!” utbrast han. Sen dess har den boken stått på vedspisen i köket och väntat på vad som ska hända med den, en av de sista få kvarstående utav den första upplagan. Nu har jag lagt fram förslaget att jag kan lotta ut den i min blogg och det godkändes!

Oljefläcken är knappt märkbar sen den torkat, men vi kom ändå överens om att den måste kompenseras på något vis. Detta blir genom en personlig utsmyckning på titelbladet. Jag kommer ge er tre alternativ som ni får välja mellan.

För att delta i tävlingen så lämnar ni en kommentar på detta blogginlägg med siffran motsvarande det alternativ ni föredrar — 1, 2 eller 3. Se till att er epostadress blir rätt! Så att jag kan kontakta er sen.

Kompensationsalternativen:

 1. En lyrisk dikt skriven till er ära. (För att detta ska bli möjligt behöver vi veta er ögonfärg, så om ni väljer detta alternativ kan ni gärna nämna den i kommentaren.)
 2. Ett porträtt tecknat till er avbild. (Här blir ni antagligen tvungna att skicka mig en bild på er själva efter att ni vunnit. Eller så kommer Alfred att gissa hur ni ser ut. Det är också fullt tillåtet att beskriva sig själv i kommentaren.)
 3. En fräck limerick med avstamp i er hemort. (Väljer ni detta alternativ får ni gärna ange orten i kommentaren.)

Sen drar vi lott! Ska vi säga på jul annandagen? Inga motvändningar? Nej, fint, då gör vi så att jag återkommer om den saken den 26:e december och berättar hur det gått. Stänger kommentarsfältet under den dagens lopp så bäst att passa på innan.

Låt spelet börja!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

32 reaktioner till “Vinn en överlevnadshandbok!”

 1. 3. Bor i Vasa, men identifierar mig varmare med min uppväxtby, Singsby, så om jag vinner önskar jag limerick med Singsby i.

 2. Vilken rolig utlottning! 🙂 Jag är väl lite svag för lyriska dikter och ännu har ingen beundrare skrivit mig en sådan, så det är min önskan. Mina gröna ögon blinkar flirtigt 😉

 3. Oj vad kul! Om jag skulle råka vinna så är det en självklarhet att jag skulle ge boken till min syster, en finlandssvensk på vift i Malmö, som jag saknar otroligt. Och hon behöver en limerick med Sundom i, så hon inte glömmer sina Österbottniska rötter 😁

 4. Vilken rolig tävling! Jag väljer alternativ 1, och jag tror jag skulle ge boken till min bror om jag vann. Han har blåa ögon. (Som jag också har)

 5. Oj vad roligt! Jag skulle välja alternativ 3 och jag bor i Storby i Eckerö på Åland 🙂

 6. Skoj, vill jättegärna. Boken slutsåld vid suomalainen kirjakauppa i kokkola, skulle ha den till min kära far som uppskattade förra boken oerhört. Nr.3, Jeppis😊

 7. Alternativ 3,boken skulle jag ge åt min sambo som är född och uppvuxen i Mickelsböle!

 8. Åh va roligt! jag röstar på 2! 2! 2! Fast egentligen önskar jag en kombo av alla tre 😛
  Att jag sen inte removat pinnen och köpt ett egen exemplar av boken är bara skämmigt, fy på mig.

 9. Nummer 3 till min vän som är hemma från Sandsund och vill därför under inga omständigheter associeras med Jeppisbor.

 10. Vilken fin julklapp! Vill gärna vara med, alternativ 3 och jag bor i Nykarleby, närmare bestämt Socklot.

 11. Jättekul! Jag väljer alternativ 1, har blå ögon. Som kuriosa kan jag nämna att jag köpt fler exemplar av boken som jag gett bort i julklapp, så även om jag inte vinner kommer jag att få läsa den (då jag lånar den av en av gåvomottagarna). Men en egen personlig vore ju såklart kul. Jag ger bara bort böcker jag själv skulle vilja ha.

 12. Ja! Eftersom vi redan har en bok i vårt hushåll så tror jag att pappa skulle få den om jag vann. Alternativ 3 skulle passa bra, han är född i Mälsor (Kuni) men har bott i Kvevlax hela sitt vuxna liv.

Kommentarer är stängda.