Energi- och galleriklustret

Häromdagen snubblade jag över återvinningsköpcentret i Eskilstuna. Inte bokstavligen då, men det tycker jag att vi kan förmoda att ni förstod, hehe. Köpcentret heter ReTuna och är alltså en ”återbruksgalleria” där nästan allt som säljs är återvunnet. Så spännande koncept tycker jag!

”Butikerna i gallerian förädlar, reparerar och omvandlar gamla saker till nya saker, som de sedan säljer vidare. Vi kallar det återbruk – ett klimatsmartare sätt att bedriva handel.”
retuna.se

Som miljö- och klimatangstande Vasabo, och en som dessutom går kokosbananas av att tänka ut *Nya Projekt™*, så är det förstås omöjligt att inte fantisera om samma tematiska framtid för nåt av köpcentren i stan. Exempelvis Rewellcenter förstås, som fasen redan har det annars så trista men i detta fallet alldeles ypperliga namnet klart! ReWell.

Ja ja, tyvärr finns det ju en hel del affärsverksamhet där redan men alltså vilken dröm om ens ett hörn kunde ägnas åt sånt här. Eller om den röda tråden genom hela affärskomplexet kunde styras mot ekovänlighet. En grön tråd.

Eller är en grön galleria vad som ska ske med Wärtsiläs utrymmen i Vöråstan då de drar vidare till Vasklot? Herregud JA, det känns så självklart nu! Naturligtvis ska de förvandlas till ett affärscentrum med fokus på klimat och miljö. Såklart utrustat med en energialstrande och -samlande spinningsal med en dynamo på varje maskin, eftersom att 1) det är en trevlig och kul idé, 2) tekniken finns ju och 3) många bäckar små ändå. KOM IGEN ENERGIKLUSTRET!!

Det finns massor av miljövänliga möjligheter för den gröna gallerian! Jag föreställer mig skomakare, skräddare, urmakare, möbeltapetserare, elektronikreparatörer — allt som uppmuntrar folk att reparera istället för att konsumera.

Omsorgsfullt kurerade antikvariat, antikhandlare, konstgallerier, möbel-, leksaks- och klädbutiker. Sparsamt med loppiskänsla, men rikt med vintage. Saker med historia, en egen berättelse. God kvalitet. Ändå snällt åt plånboken. Ännu snällare åt planeten.

retuna-fika
Bild från retuna.se.

Kan inte hejda mig från att fantisera vidare. Plastfri matvaruaffär, förstås med varorna fria från andra stora miljöbovsämnen också. Förpackningsfri lösviktsbutik kunde också vara nåt. Restauranger inriktade på närodlad säsongsmat — en för fine dining, en för avslappnat hygge. (Tänk bakad potatis, rostade rotsaker, rågbrödssmörgås med ägg och rädisor, bondbönewrap med tranbär och ärtskott, pulled havre-biff med potatismos och lingonsylt. MYSIGT!) Bar med utbud från Kyrö Distillery, Keppo Bryggeri, Bocks Corner Brewery och Jacobstads. Finns säkert flera. (Tänker också på det där Sundomvinet, som dock inte produceras för att säljas, men nog skulle det vara najs.)

Resebyrå specialiserad på att pussla ihop tågresor till utlandet åt en. (Tycks vara jävligt knepigt att greja själv?) Presentbutik med hållbarhetstänk i både själva gåvan och inpaketering. Miniutrymmen reserverade för pop-up-butiker, såklart. Nåt av dem med minikök för en restaurangdagsvibb. Kanske så att personer kan boka det en kort tid åt gången? Helst med förtur åt invandrare och långtidsarbetssökande.

Café med rättvisemärkt, hederligt kaffe och inga takeawaymuggar som inte kan diskas och användas igen. I min fantasi är förresten cafét sammanbyggt med en harmoniskt grönrum med extremt bra syre av all växtlighet, där man får slå sig ner under frodiga gullrankor och ampelliljor, mellan lummiga aralior och palettblad, och njuta av sitt kaffe eller, ni vet, instagramma bilder på det. Och! I andra änden av caféet med grönrummet finns en blombutik, för alla växter som trivsamt fyller grönrummet är sådana som det är relativt lätt att ta sticklingar från, och sådana får man sätta in en beställning på och hämta när den fått rötter. Om nån inte redan råkar stå och vänta på disken.

Ja, ni fattar! Så många möjligheter! Tror jag faktiskt skulle kunna fortsätta men blir rädd att låta som att jag tappat all verklighetsförankring. Men ni, kära läsare och insnubblare, får gärna ta över stafettpinnen!

Om ni spinner vidare på den gröna tråden, vart för den er då?

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

8 reaktioner till “Energi- och galleriklustret”

  1. ÅH VILKEN BRA IDÈ! går SÅ igång på det här! Jag spinner vidare på föreläsningar / workshops / nånting som får mamman från Oravais att också förstå vikten av återbruk och upcykling. Jag tror många tänker att det är svårt eller att en måste vara superkreativ för att vara miljömedveten och ta hand om de saker som en redan har. Tror att det behövs information och inspiration för att få de äldre generationerna med på tåget.

    1. Yay! Ja precis!! Tänkte på konferensutrymme, ordentligt subventionerade för sådana ändemål. De äldre generationerna vet ju ofta precis hur man tar till vara på saker men det är ju så himla, himla lätt (och billigt) att numera köpa nytt istället. Nu åttiotalistsplainar jag totalt men känns som att det ofta handlar om att man själv har råd, så varför skulle man inte, istället för att tänka huruvida miljön har råd.

  2. Jag tror generellt att det skulle vara fint med ett public space där man kan mötas och umgås utan att man måste köpa något. Har många gånger tänkt att det skulle vara trevligt – typ när ett barn har träning och man behöver fördriva tid med resten av barnen inne i stan – om det fanns någonstans man kunde hänga inomhus under tiden (jo, bibban finns, men tänker att det kunde finnas fler). Mitt i allt detta fantastiska ni har räknat upp här ovan kunde man ha ett litet gallerivardagsrum med konst och kultur och böcker som jag kan mysa in mig i. Eller kanske kan jag göra någon nytta under tiden?

    Nå nu passar det här inte alls klockrent in i konceptet, men är bara så trött på att strosa i Minimani och hänga i Rewell. Slösar alltid onödiga pengar och resurser.

    1. Instämmer! Vardagsrum totalt befriat från köptvång skulle vara suveränt. Gärna t.ex. med bibliotekshylla för ta en/lämna en-böcker ur den egna hyllan.

  3. De e faktiskt på gång i Vasa/Korsholm! Stormossen vill verkligen ha en återbruksgalleria o de har till och med sett ut två möjliga ställen där gallerian sku finnas, nu gäller de ba att få finansiärer med. I Eskilstuna är finansiären kommunen.
    Skamlös länk till juttun jag skrivit: https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/246548

      1. De ha vari ganska tyst om de! Så de e int så konstigt 🙂
        De finns till och med ett projekt för att få vasanejden till att bli ett kluster för cirkulär ekonomi. Men de verkar åtminstone utåt hända ganska lite. Åtminstone har de en hemsida: renergi.fi. En ganska oinspirerande sida för de flesta, men kanske den lockar företagare? 😀 😀
        Mina drömmar till ”Retona” (som gallerian verkligen borde heta) är: en affär som säljer kläder sydda i gamla 60/70-tals gardiner och lakan. En restaurang som säljer närproducerad lunch som man blir mätt på – hejdå sallader hej rejäla portioner med mättande vegansk mat. En möbelaffär där möblerna är gjorda av spillbitar/söndriga möbler. Och förstås en mysig bar där all inredning är återbrukad och ölen lokal.
        Hoppas SÅ att gallerian blir verklighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s