Det bor en orangutang

Har ni sett brittiska supermarketkedjan Icelands julreklamfilm? Den med orangutangen? Britterna kommer inte se den på tv i alla fall för den ansågs ”för politisk” och förbjöds således från att sändas. Vilket antagligen var jättebra? För hade det inte hänt hade ju knappast jag (m.fl.) sett den.

Det handlar alltså om palmolja. Som finns i så gott som allt. Jag har skjutit på och undvikit att tänka på saken därför, det känns som ett sånt överdimensionerat projekt, och det har funkat sådär som det brukar göra för människan att vara ganska samvetslös — faktiskt alldeles utmärkt.

Inte känns det ju jättebra. Utmanar härmed mig själv att mer aktivt börja skanna igenom innehållsförteckningarna i jakt på palmoljan och välja de som är utan. Jag gör ju redan så med gelatin och löpe så jag har i alla fall vanan inne.

Tror det också kan vara helt nyttigt med bättre koll på det. Minns ni förra hösten då flödet fylldes av #metoo-inlägg och fast man alltid vetat att sexuella trakasserier är ofantligt vanliga och så gott som varje kvinna råkat ut för nåt som inte hållits innanför ramarna för vad som är okej, så blev man ju ändå chockad? När statusarna aldrig slutade komma? De var överallt överallt överallt.

Är rädd för att det kommer vara lite samma fenomen med palmoljan. Jag vet ju att den finns i så gott som allt men, tja, vet inte om jag är förberedd på vad det verkligen betyder.

Usch fan jag får sån jävla ÅNGEST över allt vad vi håller på med. Saboterar klimat och miljö och SÅ mycket djurliv och växtlighet och inte nog med det utan också FRAMTIDEN FÖR VÅRA BARN.

Fast ärligt är jag inte insatt. Jag vet bara ytskrapet, resten blundar jag för. Jag borde sätta mig in i situationen och forskningen mer, men… jag håller det på armlängds avstånd. Försöker att inte tänka på det för mycket, samtidigt som jag försöker öka på hur jag drar mina strån till stacken. Det mildrar ångesten en smula — små smulor av ett tröstpris.

Och att sätta lite medvetenhet på att aktivt välja bort palmoljan är i alla fall ett strå. Att signalera att den här lilla människan som är jag, den här lilla människan bland miljarder andra på den här enda planeten, inte är okej med situationen.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

5 reaktioner till “Det bor en orangutang”

 1. Superbra att du tar upp detta!
  Jag har två tankar:

  1, Grejen med palmolja är att oljepalmen är mer yteffektiv än alla andra vegetabiliska oljegrödor och på så sätt bättre för klimatet. Att ersätta oljepalmen med andra oljegrödor skulle innebära att betydligt mer mark skulle behöva tas i anspråk, vilket skulle leda till ännu större avskogning. Det är därför inte helt oproblematiskt att uppmuntra till bojkott av alla produkter som innehåller palmolja. Det viktiga, som vi konsumenter kan göra, är att medvetet välja produkter där palmoljan är hållbarhetsmärkt (RSPO-certifierad) för att säkerställa att palmoljan inte bidrar till avskogning, samt att kräva att denna certifiering blir ännu striktare. Både WWF och Greenpeace har bra information att läsa om detta på sina webbplatser.

  2, Filmen borde absolut ha sänts på tv, men jag tänker att det hade varit bättre om Greenpeace (som faktiskt gjort filmen) hade stått kvar som avsändare. När reklamfilmen stoppades från att sändas var det inte för att innehållet klassades som ”för politiskt”, utan det för att Iceland plockat upp en gammal Greenpeace-film och tagit bort Greenpeace logotype. Greenpeace är ju en organisation som arbetar politiskt och det ansåg missvisande att sända filmen utan att denna information fanns med.
  Det företag som stoppade filmen från att sändas heter Clearcast, och är inte ett regulativt organ på myndighetsnivå, utan ett företag som jobbar med att utvärdera reklamfilmer för de största tv-nätverken i Storbritannien. Eftersom filmen Iceland ville sända kom från Greenpeace, fastnade den på föjande paragraf i UKs Code of Broadcast Advertising: ”An advertisment contravenes the prohibition on political advertising if it is: an advertisment which is inserted by or on behalf of a body whose objects are wholly or mainly of political nature”, och blev således inte godkänd av Clearcast, vilket gjorde att inget tv-bolag kunde sända den. Att bryta mot ”the code” är liksom inget man vill göra.
  Det som är snäppet klurigare i den här historien är att dessa regler är väl kända i reklambranschen, och Iceland har förstås känt till dem. Man kan därför anta att Iceland aldrig hade för avsikt att filmen faktiskt skulle sändas på tv, utan strategin kan antas ha varit att åtnjuta den publicitet som tveklöst skulle följa när man gick ut med att filmen ”klassats som för politisk och stoppats” (vilket ju inte stämmer men när något goes viral blir det visst automatiskt även sant…) Ett rätt fult PR-trick, tycker jag.
  Särskilt som Iceland (trots löftet att deras egna märken bara ska innehålla certifierad palmolja) säljer väldigt stor andel produkter med ”ful” palmolja, utan RSPO-märkning, samtidigt som de alltså försöker få credd för att vara medvetna och goda.

  Ber om ursäkt för denna långa utläggning och hoppas att du inte tar illa upp av kommentaren, den är absolut inte illa menad. Jag skriver för att det märks så tydligt att du bryr dig och är engagerad och jag tänker att det är viktigt att ha flera sidor av historien med i beaktande.

  1. Stort tack för kommentaren! Kände till vissa delar men helt klart inte helheten som du beskriver. Tar inte illa upp, inte när du dessutom uttrycker dig så vänligt och sympatiskt. ❤

   Angående yteffektiviteten så är min ståndpunkt nog inte att vi ska ersätta palmoljor med andra oljor med liknande egenskaper, utan att vi istället måste uppoffra en del av vår bekvämlighet. Att våra krav, så som de ser ut idag, inte är hållbara. Meeen lycka till med den saken liksom. Håller utkik efter RSPO-certifierade produkter men ser märket snopet sällan. Önskar att det fanns ett sätt att inte köpa övriga palmoljeprodukter och samtidigt tydligt markera att det beror på avsaknaden av den märkningen. :/

   1. Håller verkligen med dig om det! Samtidens krav på bekvämlighet är ohållbara, och om vi nu bara har tolv år på oss att rädda världen så måste det väl få smärta lite, tycker jag. Ja, alltså, det en kan göra är ju att höra av sig till de företag vars produkter en väljer bort och tala om detta. Det tar förstås en evinnerlig tid, men kanske någong gång ibland, många bäckar små osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s