Babyblått och babybisarrt

20181110_turkos

På BB var det en läkare som sa ”Stor pojke” om Blenda. Fattade inte hur en läkare kunde ta så totalt FEL, hon var en liten flicka ju?? Efteråt har jag förstått att hon ändå var rätt stor för att vara tjej, 52 cm och 3850 g vid födseln. Fast i mina ögon var hon pytteliten, fast… eeh… ändå helt tillräckligt stor, om vi säger så.

I alla fall. Sen dess har det fortsatt hända att folk förmodar att hon är en kille. Säkert just på grund av att hon var rätt stor och dessutom gick upp i vikt snabbt de första månaderna, men antagligen också för att vi ofta klär henne i blått och folk är så himla dilliga med färger och kön och barn. De tror att blått är för pojkar och att flickor alltid ska ha åtminstone nån rosa, rysch-pyschig eller glittrig detalj på sig.

Men de av oss som inte går på varje påhitt vet dock hur det egentligen ligger till:

”Den allmänna regeln är rosa för pojkar och blått för flickor. Anledningen är att rosa är en tydligare och starkare färg, som lämpar sig bättre för pojkar, medan blått är mera känslig och prydlig, och är sötare på flickor.”
— Earnshaw’s Infants Department, 1918

Japp, så har det alltid varit. *old school*

Förresten betyder barn ”lada” på engelska. Så HA HA.


Ok men seriöst tho. Jag ser ju mig själv som en ganska modern människa som fattat att könsnormer beror på sociala konstruktioner och inte biologiska faktum. Och även OM det skulle visa sig att jag tagit helt fel där, så förstår jag ändå att det inte spelar sån stor roll när det ändå finns väldigt mycket variation individer emellan. För individen måste såklart komma först. Det gör den i ett civiliserat, välmående samhälle.

Liksom, det är kanske inte så himla viktigt att flickor och uteslutande flickor ska leva sina flickiga liv när det också finns pojkar som gärna skulle göra det och ingen friskt funtad människa tar skada av att de pojkarna också gör det. Lev och låt leva, ni vet. Ickebinärt, förstås.

Men. Ändå så blir jag lite obekväm när det händer sig att folk förmodar att min dotter är en kille. Inte så att jag blir irriterad, men som att jag känner att vi stött på ett missförstånd. Nänänä, nu måste jag reda upp det här, liksom. Hon är ju en flicka. Hallå va. Det ska ni veta.

Men varför? För jag tycker det är riktigt jävla förbluffande BISARRT att det på nåt sätt ska vara så viktigt att allmänheten vet om en bebis är snipp- eller snoppbarn. Och ändå så verkar jag ju själv tycka det också? På nåt plan?

Känner nån igen det där? Kan ni förklara varför ni känner så? Är det bara så inrotat att tro det är viktigt? Eller är det istället för att kön/genus ÄR viktigt eftersom att det är känsligt?

Fast sen spelar det kanske ingen roll varför. Det väsentliga här är kanske istället bara det att kön/genus KÄNNS viktigt och känsligt, även när det inte gäller oss själva — så när personer som det visst gäller, och mycket personligt, uttrycker att det förståeligt nog känns och därmed är viktigt och känsligt för dem, så får man försöka minnas det. Att det ändå spelar mindre roll för en själv.

Jag menar, om vi heteronormativa cispersoner bryr oss, och det inte ens berör oss, så… ja. Ni fattar vart jag är på väg här förstås, till att det nog inte är nåt för en själv att härja om då. Dags att knipa käft och tillämpa lite medmänsklig respekt för ens nästa då bara.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

6 reaktioner till “Babyblått och babybisarrt”

 1. Jag påpekar ofta att det är en pojke för att folk ska fatta att pojkar faktiskt också kan ha rosa på sig.

  1. Bra gjort och tänkt! Gissar att folk antagligen felkönar barnet mer då det är den vägen. Blått på tjej är vi ju ändå jämförelsevis vana med att se, men rosa på kille tycks vara mer laddat.

 2. Jag vet inte om jag är knäpp men jag blir lite obekväm vid tanken att de som misstar sig plötsligt skall inse sin miss och bli obekväma eller tro att jag tar illa upp? Vad är det för märkliga tankegångar? Viljan att alltid behaga och aldrig ställa till besvär? Jag bryr ju mig inte och brukar inte rätta, försöker bara artikulera hennes namn tydligt om det kommer på tal men många hör ändå william vilket iofs inte heller stör mig. Tycker egentligen att det är himla skönt att ingen riktigt gissar rätt! Men som sagt, rädd för att de andra skall bli obekväma av nån jävla anledning!

  1. 😀 Men det där känner jag lite igen! Har också skippat att rätta eller bara mumlat det diskret i förbifarten, just för att jag inte velat STÄLLA TILL MED NÅGOT sådär som jag då natuuurligtviiis skulle. Haha. Egentligen är det rätt sällan jag korrigerar nån, men känner alltid att jag borde — men också att jag inte borde. Om inte för att inte vara påstridig (lol) så för att jag inte borde bry mig. Antar att det också, på sitt sätt, handlar lite om att vilja vara till lags. Fast i en mindre bubbla.

 3. Intressant! Jag har själv blivit försiktig med att könsbestämma andras barn. T.ex om jag ser en gullig unge så säger jag inte oj så söt pojke bara för att barnet har mörkblå kläder med en traktor på. Om jag inte är säker att det är en pojke. Alltså urdåligt exempel men tror du fattar.
  När barnen är små kan man klä dom som man vill men ganska snart blir de vallade i fållan. Ungefär när de börjar i dagis. Det är väldigt sorgligt när ens barn som älskar rosa fattar att han kan inte välja en rosa jacka i butiken för han skulle få stå och försvara sig vareviga gång de är ute.

  1. Ja, fattar! Tänker att det måste vara en ganska ny idé att vi ska kunna gissa oss till en bebis kön på en sekund. Såg nyligen en bild på forna amerikanska presidenten F.D. Roosevelt som tvååring (sent 1800-tal) och han hade klänning och långt hår. Tror inte det störde nån då, tror tvärtom att det var ganska vanligt att barn fick vara bara barn. Kanske är vi på väg tillbaka till det? Tänker att vi allt fler, som du, i alla fall aktar oss för att könsbestämma.

   Och nä uff, verkligen sorgligt. Men det kan ju inte ALLTID vara så i all framtid för alla kommande barn. Det måste ju vända nångång — det har ju det förr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s