Så länge skutan kan gå, så länge hjärtat kan slå

20180908_203515

Ohoj! Där stod jag i lördags och hängde på toan i en hytt medan Blenda sov och Alfred underhöll ett gäng politiker. Vi var på en dagskryssning till Umeå och jag hade tänkt posta en drös med bilder från det men blev alldeles för lat och trött. Det får bli senare.

Och på tal om politik så känns det ju som att man borde säga något om det svenska riksdagsvalet, men jag har bara följt med det med ett bråkdels öga och knappt ens det. Läste i alla fall att 17,6 % av dryga 6,3 miljoner personer röstade på SD. Men eftersom det bor över 10 miljoner personer i Sverige så betyder det inte alls att var femte svensk röstade SD, så som vi får anta att det kommer påstås, utan var tioende.

Detta ska jag minnas vid vårt riksdagsval i Finland nästa år. För det brukar ju hända sig att man blir lite knäckt utav resultaten.

Jag såg något kampanjslagord om att ”göra Sverige bättre”. Det var inte SD som låg bakom det fast det låter så — och jag tänkte på att ”bättre” betyder olika saker för olika personer. Sen tänkte jag på det som Margaret Atwood skrev i Tjänarinnans berättelse, att ”Bättre betyder aldrig bättre för alla. Det betyder alltid värre, för somliga.

Tror ni att det är så?

Hur som helst så tycker jag då, när det kommer till val, att det är viktigt att reflektera över vilka det är som har råd att ha det lite sämre. Kanske är det de som redan till börja med har det lite bättre, de med fler alternativ och med mer frihet att göra som de vill.

Eller vad tycker ni?

För det tar ju faktiskt emot att ta ännu mer ifrån de som redan har så lite, tänker jag. Eller det torde det göra så länge man har ett hjärta alltså. (Vilket jag tycker att vi för all del kan förmoda att alla har, men ibland verkar det ju tveksamt. Ibland känns det som att det finns skäl för oro, ändå.)

Somliga har råd, andra inte.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “Så länge skutan kan gå, så länge hjärtat kan slå”

  1. Min första känsla är att protestera, för ett betydande argument som ofta lyfts fram i t.ex. kampen för transpersoners rättigheter, och när det gällde äktenskapslagen, är att det inte påverkar cisheterons liv det allra minsta – så varför kämpa så hårt mot nån annans rättigheter när det inte blir sämre för dej själv. Men jag vet inte, kanske de personerna KÄNNER att de får det sämre om deras privilegier börjar innefatta personer de inte gillar?
    En annan grej är det förstås om vi pratar om klasskillnader och beskattning etc, då kanske nån måste få det sämre för att fler ska få det bättre – men som du säger, där får man ju fundera på vem som har råd att få det pikilite sämre.

    1. Sant! Och tack för kommentaren! Det var en förenklad utgångspunkt jag skrev ifrån, tänkte mer angående att rösta vänster/höger. Och inte bara råd rent ekonomiskt då utan även på andra plan — nu generaliserar jag igen men röstar någon konservativt så har de kanske inte heller supermycket till övers för att ge transpersoner utrymme.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s