Om ett trepersonerskök

20180601_koeket

Köksbordet — som jag för en tid sen målade grönt med sån stor motgång att jag blev så arg att jag numera HATAR gröna bord och köpte en dyr vaxduk från Finlayson att gömma helvetet under — har fått genomgå ännu en makeover. Blenda utvecklade ovanan att dra i duken och det var inte jättebehändigt. Spatserade bestämt ner till järnvaruhandeln nerför gatan igår och hämtade svart blank målarfärg.

Idag förde jag upp köksstolarna (såna där Fanett-liknande) upp på vinden och tog istället ner mina två gamla som jag haft i över tio år. Mörkbruna med säten klädda med solblekta medaljongmönster i guld mot en tidigare mörklila bakgrund. Lite spartanskt att bara ha två stolar i vuxen storlek i köket men samtidigt är vi ju sällan fler än så här så hakuna matata.

Medaljongtyget kändes inte så aktuellt längre så jag ville förstås klä om sitsarna. Bläddrade igenom min tygsamling och hittade detta:

20180601_tyget

Som jag nu märker att är lite suddigt på denna bild men jaja. Är så nyfiken på varifrån mönstret härstammar! Tycker det ser ut att vara baserat på någon gammal väv eller rya. Det för mina tankar till den där urfinska som Gallén-Kallela ofta hade i bakgrunden på sina målningar.

Och plötsligt känns köket lite trevligare igen! Drömmer förstås om att renovera hela alltihopa (köksskåpen i gulnat, mörknat trä har då verkligen sett sina fräschare dagar) men i väntan på att det ska bli mer rimligt för ekonomin och hela livssituationen så sparar jag bilder, inspiration och en del insikter på Pinterest och nöjer mig med småfix.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “Om ett trepersonerskök”

  1. har en vision om hur jag är en person som målar om möbler som ett rimligt projekt. är inte riktigt där. nöjer mig med att titta på sånt annat gör och säga att det blev jävligt snyggt.

    plus: det är ju minimalismtrend nu! så istället för att säga att nåt är spartanskt kan man alltid säga att man var en skicklig minimalist.

    1. Ibland behöver jag lång startsträcka innan jag kommer igång. Måste ladda länge, kör jag bara igång huxflux med känslan av att jag inte är riktigt redo ännu så blir det oftast fel.
      Tänker att jag får skaffa en tredje stol och referera till Thoreau, ”I had three chairs in my house [nåja, kök då]; one for solitude, two for friendship, three for society.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s