Att klä fram sig

[funky bass slap music]
Hey, what’s the deal with mom jeans?

20180518_001

Jag brukar tycka att det är spännande att se bilder på vad folk har på sig — särskilt då det gäller personer vars bloggar jag följer eftersom att jag redan har en grundnyfikenhet på dem då, och tycker att klädsmaken ger ännu en dimension till personerna.

På hur folk väljer att klä sig så ser vi så mycket annat än klädstil. Det är en ytlig bedömning att förmoda att plaggen vi tar på oss bara handlar om yta. Kläder kan berätta så mycket om en person. För att uttrycka det lite sloganartat så klär vi fram oss lika mycket som vi klär oss.

Som mina jeans som ju skriker morsa, ha ha. Eller Seinfeld! Eller nåja. De skrek morsa eller Seinfeld för några år sedan, men nu ser man ju UNGDOMEN i liknande. Fast det var ju inte riktigt så jag menade att kläder kommunicerar, men.

20180518_002

Funderar på hur jag klär mig och vad det säger. Jag använder så gott som aldrig klackar numera eftersom att jag prioriterar bekvämlighet. Jag tycker överlag att jag nu för tiden klär mig ganska praktiskt (annat var det förr, herregud, spets och chiffong) men är nog i slutändan ganska kompromisslös med min stil. Känns inte ett plagg rätt spelar det egentligen ingen roll hur funktionellt det är. Jag äger till störst del loppisplagg, helt klart mycket på grund av att jag gillar att känna mig unik. (Japp, så ounik är jag, hehe.) Och så är jag dessutom ganska snål, fattig, en vän av miljö samt ovän av den samtida oetiska modeindustri. Men den allra främsta orsaken till alla mina loppispaltor är att jag älskar när saker har en historia — jag är nostalgisk. Det tycker jag definitivt att brukar synas på mig. Jag har nästan alltid något plagg på mig som är tio-tjugo-trettio år gammalt eller mer, eller nytillverkat i sådan stil, med klara kopplingar till ett förflutet årtionde. Jag gillar att sticka ut, men vartefter jag blivit äldre också att smälta in. Jag trivs bäst när jag gör både och.

Så, i alla fall, jag tänkte härma Peppe och försöka göra fler OOTDs. Detta inlägg pyntas då av dagens!

20180518_003

 • Läderjacka. Loppis, ingen etikett. Har ägt den i nästan tjugo år (men gissar att den har minst dubbelt fler på nacken) och har precis tagit den i återbruk. Kroppsligt är jag ännu lite mitt emellan storlekar och det är få jackor som känns riktigt bra på mig, men denna passar!
 • Viskoskjorta. H&M, köpte den förra vintern. Extremt bra cost-per-wear på denna, använder den flitigt eftersom den korta lite flygiga modellen ofta är precis vad jag vill ha. Passar förstås särskilt bra till byxor med högre midja, vilket jag ofta använder.
 • Mom jeans. Loppis, märket är det tämligen obskyra Choose Life. Hittade nyligen byxorna i en låda i mitt rum i Katternö, köpte dem för tio år sedan men vågade aldrig använda dem då. Den som spar, etcetera.
 • Mockaskor. Loppis, Ecco. De var knappt använda då jag fann dem för ett par euro för några år sedan.
 • Läderväska. Loppis, eller närmare bestämt Etsy och en försäljare baserad i Storbritannien, ingen etikett. Min födispresent åt mig själv i vintras.
 • Beb. DIY, Backa & Portin. Hahaha nä usch förlåt.

Har för övrigt tagit till att uttala jeans som schaans, det var nåt insideskämt med Alfred som sedermera spårat ur och nu för tiden tror jag nästan att de heter så. Sen kan ni ju gissa hur jag uttalar vintage och image! Men där har jag backup — garage, bagage, bandage, massage, mirage. Blir knepigt sen då man kommer till ord som mage och krage bara. Som man uträttar sitt bäddage fastställer ens liggage, som man säger.

Och nu, om ni ursäktar mig, ska jag gå och klippa mina hårtoppar. Det var inte ett medvetet stylingtips att de skulle se friterade ut. Färgar förresten inte håret längre sen några år tillbaka och nu märker jag att hårrötterna ser lite gråskiftande ut längst fram? Knappast är det så men detta måste sannerligen undersökas. Har längtat efter gråa strån!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

5 reaktioner till “Att klä fram sig”

 1. Yes! Mera OOTDs från den stilsäkraste person jag känner! Nu har jag lite frågor/önskeinlägg angående stil och mode:

  1. Är du en sån som sitter i mjukiskläder hemma? Har du – likt mig – en hel sektion i garderoben med ”hemmakläder”? Eller är du som Pär, som ligger och myser i jeans?
  2. Kan du int göra ett min-stil-genom-tiderna-inlägg? Du kanske har gjort det förr, men jag skulle sååå gärna vilja läsa om dina looks genom åren och vad du har med dig än idag från olika perioder osv
  3. Vad har du för no-nos? Inte bara ”skulle aldrig ha på mig vita byxor” (bara en gissning, du kanske älskar vita byxor, inget fel i det) men typ när du skriver att plagg ska va funktionella – vad är funktion för dig? Hur tänker du kring eventuella komplex och hur du klär in dem? Framhäver su gärna nån del eller gömmer nån annan? Du behöver inte svara på det här, insåg plötsligt att det är en ganska personlig sak.
  4. Det känns som att du har en så otroligt put together-look, liksom jag ser exakt vad som är Linnea. Men har du själv ledord och så när du handlar och loppar, eller köper du bara sånt du gillar och så blir det Linnea-iskt?
  5. Om du skulle bli TVUNGEN att byta stil helt och hållet – vad för slags stil skulle du va sugen på? Jag för min del skulle inte ha nåt emot att va skinhead (OBS This is England-varianten, inte finsk nazi-variant).

  1. Men Elltsu herregud det här är ju guuuld! Blir eget inlägg av det här. Tack! Du är så fiffig. Och SNÄLL! Smickrar mig en djup nyans av millennial pink. ❤

 2. Yes! Mera OOTDs från den stilsäkraste person jag känner! Nu har jag lite frågor/önskeinlägg angående stil och mode:

  1. Är du en sån som sitter i mjukiskläder hemma? Har du – likt mig – en hel sektion i garderoben med ”hemmakläder”? Eller är du som Pär, som ligger och myser i jeans?
  2. Kan du int göra ett min-stil-genom-tiderna-inlägg? Du kanske har gjort det förr, men jag skulle sååå gärna vilja läsa om dina looks genom åren och vad du har med dig än idag från olika perioder osv
  3. Vad har du för no-nos? Inte bara ”skulle aldrig ha på mig vita byxor” (bara en gissning, du kanske älskar vita byxor, inget fel i det) men typ när du skriver att plagg ska va funktionella – vad är funktion för dig? Hur tänker du kring eventuella komplex och hur du klär in dem? Framhäver su gärna nån del eller gömmer nån annan? Du behöver inte svara på det här, insåg plötsligt att det är en ganska personlig sak.
  4. Det känns som att du har en så otroligt put together-look, liksom jag ser exakt vad som är Linnea. Men har du själv ledord och så när du handlar och loppar, eller köper du bara sånt du gillar och så blir det Linnea-iskt?
  5. Om du skulle bli TVUNGEN att byta stil helt och hållet – vad för slags stil skulle du va sugen på? Jag för min del skulle inte ha nåt emot att va skinhead (OBS This is England-varianten, inte finsk nazi-variant).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s