Månskensdans och sommarbris, vemodsvärme och nostalgipirr

Ibland slår jag upp sentimental musik på Youtube istället för på Spotify bara för att få ta del av andra människors nostalgi via kommentarerna. Det känns som att det blir en annan värld där, eller kanske framför allt en annan tid — ibland räcker det med bara en mening för att måla upp en tydlig bild mot musiken i bakgrunden.

Några exempel:


King Harvest – Dancing In The Moonlight

”I was 10 years old catching lightning bugs in the summer moonlight in the front yard with my friends while this was playing on my mom’s AM radio.”

”I moved to New York City from New Delhi in November of 1972. I was 18 years old and wasn’t a very good English speaker. My parents had given me all their savings for me to come and start a life in America. I was terrified when I first got here. I had no house, friends, family, or a job. After I left the airport I flagged over a cab. During the ride, this song played on the radio. I was amazed by its beauty and melody. It gave me a feeling of warmth, and comfort in this new land. Since then, I have developed a chain of laundromats, found love and had 3 children and 7 grandchildren. Nearly everyday I listen to this song. And I have enjoyed every minute of its sweet rythym.”


America – Ventura Highway

”So many memories… Singing in the kitchen with my mom. Mowing the lawn in the middle of summer. Driving to work in my first car. Amazing how a simple song can recall so many emotions.”

”Remember hearing this when my dad was in Vietnam. Seemed very sad back then.”

”Funny how the mind works. I had forgotten this song but in the first two measures I smelled a smell, tasted a taste, and felt a feeling I have not felt since 1973.”


Seals and Crofts – Summer Breeze

”1st song I heard stepping off plane back from Nam. I look at the song in a different light than most people. Don’t take life for granted.”

”Reminds me of the trailer park I lived in as a young kid. The road was not even paved (South Mississippi) LOL. My dad was in the military and had just come back from Vietnam and I remember my mom waiting for him to come home from work. Miss you both so much….your son Richard.”


Råkade sig att Vietnamkriget blev ett återkommande tema i folks minnen, men så var också alla låtar från år 1972.

I alla fall, gillar man den här typen av musik så kanske en spellista jag petar på ibland kan intressera. Ville ha grunden i sån musik som det ibland känns som att bara spelas på såna där små bensinstationer med halvsunkiga caféer, av den typen man knappt ser längre eftersom att stora ABC-trafikbutiker konkurrerar ut dem. Man brukar liksom bara fånga dem i misstag annars, plötsligt dyker de upp på en obekant radiokanal och man tänker ”Åh! Den här!” och så rätar man på sig lite, lyfter blicken, kommer ur sitt skal en aning. Så kapslar de in något. Doften av varmt damm och spilld bensin. Känslan av att vara på väg. Något lite sentimentalt och hoppfullt, tryggt och spännande.

Vilka låtar får er att känna det där vemodsvarma nostalgipirret?

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

6 reaktioner till “Månskensdans och sommarbris, vemodsvärme och nostalgipirr”

 1. åh jag gör PRECIS detta! Finns helt otroliga livshistorier i sådant här. Hittade på en låt från femtiotalet en kommentar av en man som sa att det där spelades på hans ”prom”, och fast han nu varit lyckligt gift i fyrtiofem år tänkte han VARJE DAG på den tjej han var där med?
  grät en skvätt.

  de där kommentarsfälten är guld

  1. Men ååh! Berättade vidare om den kommentaren åt min sambo och märkte att jag fick en klump i halsen då jag gjorde det. Så rörande. ❤

   Också måste inflika: FÖRSTÅS fattar du det. (Tänker på dina iakttagelser om Samarbete-tidningen.) Gjorde mig så glad!

 2. Länge sen jag hörde supersorgliga ”The Wreck of the Edmund Fitzgerald” av Gordon Lightfoot. Jag såg att du hade en annan låt av Gordon på din lista och blev påmind. Bra låtar! 🙂

  1. Nå NU har jag äntligen lyssnat på den låten, hade nog inte hört den förr fast den ju känns som en klassiker! Så mycket musik det finns som gått en helt förbi. Tack! 🙂

 3. John Denver – Take me home, country roads
  The Hooters – 500 miles

  För mig är dessa roadtripsånger, passande för hemresan, helst i solnedgången. De får mig både att uppskatta mitt nuvarande hem och sakna det barndomshem jag inte längre har. Mest det senare tror jag. Kanske passar de din playlist?

  1. Vet precis vad du menar med roadtripsånger, förstår känslan. Tack för tips och tack för din kommentar! Den blev ju precis en sån som en ser på Youtube, blev lite rörd då du nämnde att sakna barndomshemmet. Det var fint, tack för att du delar med dig. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s