Prinsar och slott

Skrev ju nyligen lite om strukturer så som uppfattningen att viss färg hänger ihop med visst kön, och sånt. Och att sådana iakttagelser lämnar med mig mer sedan jag själv fick barn, då det känns mer aktuellt att fundera på hur man presenterar sig själv, omvärlden samt olika värderingar inför den splitternya människan man plötsligt ansvarar för och helst vill att ska växa upp och bli en schysst typ. Luddigt uttryckt det där, men ni fattar. Här kommer förstås kläder in i bilden hastigt, eftersom vi bär sådana ända sedan födseln och fortsätter att uttrycka våra identiteter via dem livet ut. Ett stort kulturellt block.

Skulle säga att Blendas garderob är ganska neutral på det sättet att vi undviker det som är rejält könskodat, och tydligaste linjen är väl att vi håller oss borta ifrån det allra gullegulltjejigaste. (Typ: Skira tyger, ljusröda nyanser, ofta tajta trikåer med volanger, rosetter, rysch, pysch och sockersöta tryck.) Inte för att det är något fel på att vara en gullegulltjej, men för att det inte känns så fräscht att stöda idén om att tjejer ska vara gullegulliga — särskilt inte då det, så som världen fortsättningsvis ser ut, oftast på något vis tycks råka bli det som är allra viktigast att en tjej är. Jag vill inte backa upp den konstruktionen, varken åt Blenda eller åt andra personer (kanske då särskilt andra föräldrar) i min omgivning. För så gör vi ju, varje lilla individ, när vi kör på i samma gamla spår. Vi gör dem ännu lite djupare, skarpare och starkare.

Men häromveckan då vi alla skulle iväg på nån grej och jag plockade fram Blendas kläder, nåt som gick i grått och blått, så hann jag rent instinktivt tänka, eller snarare känna, ”Oj nej nu kanske folk kommer tro att hon är en kille”. Ganska puckat var det ju. Jag vet inte varför det plötsligt kändes viktigt för mig! Hon är ju bara en bebis, vad är det som får mig att spontant känna att jag borde klä henne så att folk hastigt kan dra en korrekt slutsats om hennes biologiska kön? Det är märkligt.

Det finns fler gånger jag har slagits av liknande tankar. Som då jag tittade på ett par blå gummistövlar med gula fåglar på och tyckte de var jättefina. Nästa sekund ser jag att där bredvid finns det likadana fast i annan färgskala, med rosa botten, och då dyker den upp, den där plötsliga osäkerheten. Ryggradsrädslan för att Göra Fel ni vet. ”Oj nej då kanske de blåa är för pojkar då”, tänker jag spontant, innan jag fnyser åt mig själv. SPELAR ROLL om de ”är” ”för” ”pojkar”, de är fasen för fötter.

Så helt immun mot de där gamla tankesätten är jag ju alltså inte, det får vi konstatera. Men jag hinner i alla fall ifrågasätta sådana impulser innan jag t.ex. beställer in en kollektion gjord på ett tyg med temat små prinsessor i behov av en prins-make och ett slott-hus.

20180404_princess
”I need a Prince & Castle”

Samma kan man inte säga om barnavdelningen på ett varuhus här i närheten.

Men så är det också år 1988 så jag antar det är okej, vad man kan förvänta sig.

Ok nej vänta jag emottar precis ett meddelande från tankeorganet som säger att jag i stundens spontanitet misstagit mig om årtalet, haha oops. Vi befinner oss tydligen 30 år längre fram i tiden?? Nä hörni då kanske det inte var så fräscht ändå. Tur man kan tänka om och ändra sig.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

6 reaktioner till “Prinsar och slott”

  1. Klokt tänkt! Undrar om det är möjligt att bli kvitt de där impulserna eller om de sitter för djupt in. Glömmer t.ex. ofta att folk äter kött varje dag, men det är väl lite annat antar jag.

 1. Bara lite flummiga lösrykta tankar…

  Tyvärr verkar ju största delen av dagens föräldrar (eller mammor…det är enligt mina egna fältstudier ca 95% kvinnor som shoppar på barnavdelningen) gilla ”tjejigt” o ”killigt”. Skulle ingen köpa kläderna med glittriga prinsess-tryck och töntiga superhjälte-slogans skulle ju inte de finnas i butikshyllan.

  Tror dessutom ’he va betär förr’…kollade igenom min och mina 2 systrars babyklädslådor i jakt på kläder åt vår pojke. Kikade man i min egen och min systers 80 tals fanns inga plagg som avslöjade vårt kön…men i yngsta systerns 90-tals låda fanns en hel del vad man idag kallar ”tjejigt”

  Ändå svårt att strunta i andras kommentarer o egna tankar om våra barns utstyrslar.

  1. Hehe ja, vi föräldrar kunde skärpa oss lite. Inte är det ju barnen som hittar på reglerna för hur de ska klä sig inte. Känns som att det kanske gått i vågor det där med könskodade barnkläder, tänker att under sjuttiotalet verkar de ha varit ganska neutrala men sen har skillnaderna trissats upp igen. Men så är det också ganska nytt att vi har den här möjligheten att äga så många kläder, det kan säkert hänga ihop med det. Vi vill så gärna ge våra barn det de vill ha och jag tror vi lätt förivrar oss, dels för att butikskedjorna berättar åt oss vad en pojke/tjej ”vill” ha. Tänker att vår uppgift som vuxna är lika mycket är att ge alternativ och möjligheter så att barnet faktiskt själv kan bestämma vad det är som det vill ha istället för att vi redan från att hen är en bebis eller toddlare rutat in det åt dem. Och lika viktigt att lära barnet att alla får bestämma själva, att det finns inget som är fel färg på fel kön, t.ex. Så kanske det inte blir så många sådana kommentarer från omvärlden i kommande generationer. 🙂

 2. Jag fick barn för 2 år sen och var helt anti all rosa puttinuttigt. Mest för att jag själv ogillar gosa. Men sen får man en massa rosa rosa rosa. Och visst, lär sig acceptera läget, rosa går väl an. Men sen när ens kiddo är väldigt smal, alltså faktiskt smal.. och man märker att ^kill^ kläder faller av så måste man acceptera äääännu mera att ha flickigt. För är det inte konstigt att det inte ens är samma storlek på kill å tjejkläderna fast det är samma storlek. Svammel på hög nivå.

  1. Verkligen konstigt! Märker av det där fast åt andra hållet, då B är en bastant en, att ”tjejkläderna” från en del kedjor blir FÖR snäva tidigare än många andra plagg med samma storlek på lappen. Inte så bekvämt med korvskinnskläder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s