Bekännelser från en halvdan autopilot

20140712_bergmoln

Krönikorna har jag föst åt sidan en lång tid men nu är det tänkt att jag ska börja skriva dem regelbundet igen. Sent igår kväll skickade jag in en text som funnits bland mina utkast i över en vecka, men jag tror jag valde fel ämne då jag siktade in mig på flygresor som det talas om så mycket nu. Alltså det är ju aktuellt, men… Ack.

Bland annat Monica Å., Linn J. och Sandra G. skriver om sådant så mycket bättre att jag blir riktigt trött på mig själv. I går var jag bara så nöjd över att jag fått nån slags punkt på utkastet som legat där i flera dagar, men när jag läste samma text i dag så förbryllades jag över att den lät helt annorlunda än jag trott.

Det är dels perspektivet jag stör mig på, alltså mitt eget. Blir liksom så självgott att kritisera resandet då jag själv inte reser så ofta. Sist jag tog ett flyg någonstans var för två och ett halvt år sedan, och gångerna jag har flugit över huvud taget kan man antagligen räkna på mina fingrar och tår. Då är det ganska lätt att placera sig uppe på en hög häst och säga att annat folk flyger för mycket, men marken kommer ju vara jäkligt hård nästa gång jag bokar en flygbiljett för det kommer ju ganska oundvikligt att hända någon gång.

För ett skenheligt område är det minsann.

Typ dagen efter att jag läste Jens Liljestrands krönika Jag är trött på att visa mitt barn en döende värld, som absolut berörde mig, så satt jag här och kollade upp billiga flygresor, vart som helst, bara någonstans. För nog skulle det va härligt att bara boarda ett plan snart. Man skulle ju tycka att sådant skulle skära sig som, typ, flygbränsle i ett smältande ishav eller något, meeen… nä, inte så att det stör så värst ändå.

Och samtidigt som jag kan sitta här och uppröras över att folk flyger hit och dit så är jag mycket medveten om att om jag bara hade känt att jag själv haft större möjlighet att resa mer, så hade jag ju definitivt gjort det. Tveklöst. Massor.

Och utöver det: Sen när det riktigt kommer till kritan så skulle jag nog ha ytterst svårt att säga åt någon jag känner att nä du, jag tycker inte du ska flyga så mycket. Det får du nog lägga av med. När jag vet att att resa gör människan glad.

Men ni andra, ni kan sluta upp med det. Genast! Egna barn och andras jävla ungar eller hur det var.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “Bekännelser från en halvdan autopilot”

 1. Jag har funderat och läst på en hel del om detta. Lösryckta kommentarer följer:
  – Av de totala utsläppen står flyget för några procent.
  -Flyget är den största enskilda och onödigaste utsläppskällan för många. Flyg en gång till södern, en gång till Stockholm och en gång till Berlin under ett år = 200% av vad de hållbara utsläppen per individ borde vara per år.
  -Vi lever just nu i en flygbubbla som inte alls existerat så länge. Då jag gick på lågstadiet kunde man under sex år räkna på ena handens fingrar alla som tagit flyget utomlands. Det FANNS inte Asiensemestrar. Jag flög utomlands för första gången då jag var 19 år gammal.
  -Att flyget tur-retur till Köpenhamn från Helsingfors kan kosta mindre än en enkel tågbiljett från Helsingfors till Bennäs (true story!) övergår mitt förstånd.
  -Flyget kan inte bli miljövänligt med nuvarande teknik. Att eventuellt byta till biobränsle leder bara till fler skövlade regnskogsområden.
  -Fossila bränslen måste beskattas. Hårt, globalt. Det är en överlevnadsfråga.
  -Samtidigt får flyget just nu mer fokus än mycket annat som har betydligt värre utsläpp, t.ex. båttrafiken och köttproduktionen (okej köttet får ta skit, med rätta).
  -Folk tar kritik gällande köttätande och flyg rysligt personligt. Samtidigt: mängden fisk i världshaven har halverats på 40 år, ytan odlingsbar jord globalt har gått ner med 30% under samma tidsperiod pga gift och erosion, antalet flygande insekter har minskat med minst lika mycket – vi har inte tillräckligt med data om dem (men de har minskat med fucking 82% på 27 år i tyska naturreservat), det har rått sommarförhållanden på Nordpolen sedan millenieskiftet, osv osv.
  -Miljön är för oss vad slavarna var för sydstaterna i USA. En resurs vi utnyttjar hänsynslöst, utan eftertanke, för egen vinning. Det börjar vara dags att se sig i spegeln.
  -Ändå: det behövs optimism, framtidstro och alternativ för att styra upp det här, det finns positiva förändringar globalt, länder som snart helt övergått till sol-, vind- och vattenkraft.
  Deprimerande är vad det ändå är.

  1. Uff wow. Vad kan man ens tillägga? Luften går ur en och bedrövligt och DJUPT jävla obehagligt är det. ❤ ❤ ❤ kommentaren, tack för den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s