Support your local kvinnfolk

Här är något som malt på i huvudet en tid och som i natt, då jag inte kunde sova p.g.a. en espresso jag drack för sent, började klarna och bli till en fix idé. Nya år är till för nya starter, eller hur?

sylkvinnfolk

Det är så att jag har tänkt på alla de här omåttligt populära svenska gäris och ickebinäris-grupperna med olika inriktning på Facebook, och att det inte riktigt finns någon sådan i Svenskfinland. Jag är medlem i ett par av gärisgrupperna men ofta har jag känt att jag saknar något mindre och mera lokalt.

Jag har också tänkt på hur urusel jag är på att ta kontakt med folk samt att planera in träffar, och hur många det måste finnas här i stan som ibland känner sig ensamma. Nu när jag själv är i rollen som nybliven mamma så har jag också det perspektivet på det, men jag tänker att det finns ju en massa situationer vi kan befinnas oss i som stundom kan få oss att känna oss socialt understimulerade. Kanske man nyss flyttat till en ny stad, avslutat ett långvarigt förhållande, utvecklats åt ett annat håll än de kompisar man redan haft, inte haft tid för annat än jobbet på ett par år, etcetera.

Sedan tänkte jag på det här med österbottnisk driftighet och hur många aktiva människor, och särskilt kvinnor som tenderar hamna i skymundan, som finns här i Vasa. På bara nån sekund hade jag kommit på en handfull bekant kvinnfolk som jag vet att sysslar med något företagande eller har en produkt som de vill sätta ut i världen. Det finns säkert massor av kvinnor här i Vasa som gör en massa spännande saker som jag inte alls känner till men gärna skulle vilja känna till.

Efter det tänkte jag på kontaktnät och falangen av feminism som uppmanar att ”support your local girl gang” — och inte då enbart genom att stöda deras företagande eller artisteri eller vad som helst, men också genom att helt enkelt bara försöka vara en bra kompis. Eller så tolkar jag innebörden. Att vara schysst, att tillåta en kvinna ha sina brister utan att stämpla henne för dem. Att inte kräva att hon ständigt ska vara en bra förebild för andra utan istället jobba på att själv vara en god medmänniska åt henne. Att bygga en stadig grund att stå starka tillsammans på, helt enkelt. (Antagligen också att dricka ganska mycket vin tillsammans, men det är bara min gissning och säger väl mer om mig det.)

Och då tänkte jag att en sådan grupp skulle jag gärna vara del av. En där vi fritt kan dela med oss av grejer vi sysslar med, funderar på och behöver hjälp med. En där vi kan hojta typ ”Hej vem vill gå med mej på den här grejen på Ritz i morgon?”, styra upp kläd- och bokbytarträffar och hitta lunchsällskap. En där vi fasen bara kan småprata om precis ingenting! En där vi både ger och tar, liksom, men jävligt kravlöst.

Men ingen sån Facebookgrupp fanns! (GULP, TROR JAG?!) Så jag tänkte förstås försöka styra upp en och sen låta den mestadels sköta sig själv. Vill du vara med? Det finns tre kriterier: 1) Du identifierar som kvinna (eller ickebinär), 2) Du kan bete dig som folk åt andra (i övrigt får du va hur du vill), och 3) Du bor i Vasa eller gränsande kommun (support your local). Säg hepp och ange din epostadress (i fältet för epost, den publiceras inte) så skickar jag en inbjudan till gruppen bara ett rimligt antal personer visar intresse utav detta, lite dumt med en grupp på typ tre personer kanske! Är vi kompisar på FB kan du heppa mig där också. Gruppen är hemlig just nu men kanske blir den lite mer tillgänglig i ett senare skede.

Förslag på nyårslöfte: Stöd ditt lokala kvinnfolk. 💃✨

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

22 reaktioner till “Support your local kvinnfolk”

  1. Det här liknar något jag också gått och funderat på en tid nu! Jag är inte den som går fram till halvbekanta kvinns och bara: Du verkar va en bra typ vill du bli min kompis?🙈 Vill hemskt gärna va med i gruppen! Tack för bra initiativ!

    1. Ja va roligt!! 😊 Och nejmen exakt, är inte heller sån (både önskar att jag var det MEN blir också sjukt obekväm av tanken, hehe), men på nätet går det lite mer naturligt och smärtfritt.

  2. Låter bra. Mycket bra. Jag har lovat mig själv att skala ner på saker och ting… meeeen vettja en FB-gruppgemeskap med möjlighet till live-träffar skulle vara en bra grej för år 2018. Hepp!

  3. Ursprungligen österbottning som nu studerar i huvudstaden. Får man ändå säga hepp om hjärtat finns i Österbotten? Är ju hemma på besök en del och vill gärna support Österbottens kvinnor när jag kan 😀

    malin.ahman[at]hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s