decembergrönt

20171201_groent

Kom hem med några buntar grönt i dag, till katternas förtjusning. En bukett gran och en liten cypress. Ett knippe tall och några kvistar eukalyptus. Gissa om det doftade gott i bilen.

20171201_krans

Sedan band jag en julkrans för första gången! Fast jag pyntar mer för yule än jul, men hur som helst. Använde grönt garn för att få ihop grenarna och som stomme offrade jag en ståltrådsklädhängare som jag böjde ut och gjorde så rund som möjligt. Tips tips.

Jag hade valt ut gran och eukalyptus för kransen för att jag tänkte att det skulle se trevligt ut och dofta gott. Det tycker jag det gör också, men min poäng är att det var för estetiska skäl som jag valt den kombinationen. Sedan när jag gjort klart den så insåg jag att jag ju lyckats välja två träd från varsin sida av jorden, från varsitt halvklot, nord och syd, för ett pynt inför en ekvinox. Ha! Sånt gillar jag. 

Alltså, jag är ju inte så förtjust i jul. Men däremot i pyssel, och astronomiska händelser pysslar jag gärna inför! Solens återvändo är ju en ganska stor en.

Men det här med julen, håhåjaja. I flera år har jag velat skippa den helt och hållet, och för ett par år sedan gjorde jag i princip det också. Var bara ensam hemma och tyckte det var ganska skönt. Samtidigt är det ju trevligt med något slags firande men att fira jul på traditionellt vis blir nog aningen för ofta för mig att göra det varje år. Många av ingredienserna i jultårtan ger mig i stort sett bara ångest. Hela konsumtionsaspekten, det materialistiska fokuset, både det att vilja ha saker själv och att hitta rätt presenter åt andra, pressen att umgås och ha det så förbannat trevligt — helt omöjligt för mig när jag alltid är så sabla sur runt den tiden. Den kristna delen av högtiden kan jag inte relatera till heller. Så det hela känns bara inte som så mycket att hänga i julgranen, som man säger.

Nu när jag bildat (egen) familj så känns det också som att det är dags att skapa egna traditioner. Innan Blenda blir så stor att hon binder/vänjer sig vid dem, tänker jag, så vi har ju med andra ord ännu viss tid på oss. Julen är till för de små sägs det men jag är lättad att den nog inte är till för de riktigt små ändå. I år kan jag ännu vara ganska obrydd i hur det blir. Men sen! Hur ska vi göra sen? Liksom vi kommer väl knappast ha någon julskinka här i huset någon gång, till exempel, men det skulle vara kul med någon slags mattradition ändå. Och ska vi ”fira” på julafton eller ska vi go all-in hedning och fylla bägaren med vin på vintersolståndet istället? Ägna julafton åt, ack jag vet inte, meditation och/eller storstädning? Pulkåkning och filmmaraton?

Hur skulle ni fira jul om ni fick hitta på helt fritt? Nollställ allt, om ni vill! Eller inget alls, om ni hellre vill det.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “decembergrönt”

 1. Oj, intressant fråga! Jag skulle nog, om jag fick välja, ordna en tradition kring en rad olika aktiviteter, så att det finns en stor variation och något för alla intressen. Med stort fokus på umgänge, gemenskap och praktiskt pyssel. Brädspel skulle ingå. Jag och mina syskon spelar alltid Monopol på julafton, trots att spelet i sig är ganska tradigt (men det fina med traditioner lyckas ofta sudda bort tradigheten där och då).

  1. Jamen genialt! Ser det framför mig som I jultomtens verkstad i Kalle Anka och hans vänner, olika stationer med olika aktiviteter. With a hi-hi-ho and a hi-hi-hey. Kul med brädspelstradition också!

 2. Superintressant och fint inlägg! Tycker det känns som om diskussioner kring alternativa sätt att se på/fira julen på något vis är lite tabu? Jag håller fullt och fast med vad gäller alla attribut som ”hör” julen till. Konsumtionshysterin är ju helt vidrig egentligen och vad gäller masslakten av djur (grisar) bara för att upprätthålla en tradition för ens egna höga nöjes skull faller mig inte riktigt i smaken. Angående den kristna aspekten kan även jag inte riktigt relatera till det, kanske jag till och med känner mig en smula beklämd. Dock tycker jag om hela familjegrejen, det där att man samlas kring något men varför skulle man liksom inte kunna göra det något annat datum? Måste det prompt vara den tjugufjärde december liksom. Så ja, hos oss har vi dom senaste åren nog pysslat med mat (helveganskt) och sedan firat vintersolståndet och att ljuset återvänder. Känns, för mig, mera relevant att uppmärksamma jorden och astronomiska händelser än ett personifierat helgon 🙂

  Väldigt fin krans för övrigt, blev så pepp när jag såg ditt inlägg på instagram om att du bundit en krans för ekvinox istället!

  1. Tack Fia! Håller med, kände mig lite nervös då jag skrev det här inlägget, känns som att det är ett så känsligt område för många. (Mig inklusive!) Och ja, beklämd är nog jag också, så mycket här uppe i bibelbältet har ju kretsat kring Jesus och gänget den här årstiden och för någon som inte är troende blir det ju ett jävla tjat bara. 😅

   Så fint ert firande låter! Tycker det är spännande hur traditioner antagligen (?!) förändras en hel del nu i takt med att vi blivit både mer sekulariserade och miljömedvetna, såväl som mer kritiska till konsumtion och produktion av både kött och prylar. KAN ha helt fel men skulle inte förvåna mig om historiker i framtiden kan blicka tillbaka på detta seklet och se ett stort skifte i paradigmen. Om vi fortsätter i samma bana, i alla fall. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s