lumpslump

Det är nästan löjligt hur många år  jag velat göra ett sängöverkast i lapptäcksteknik. I fler än fem, men antagligen färre än tio i alla fall. Sporadiskt under denna tid har jag hållit utkik efter lämpliga tygbitar på loppisar, men min samling har vuxit ack så långsamt. Ett sängöverkast är ju inte heller något riktigt litet projekt att ta sig an — det är ganska mycket tyg som behövs för att täcka en sådan rektangel.

Här kommer bebisen in i bild. Såg ett fint lapptäcke hos Karins och Nikis som deras son gärna chillar på, och en tid senare slog det mig att jamenvisst ja, en sådan kviltad sak kunde ju vara bra att ha och att sy ett sådant kunde förstås samtidigt ge mig tillfälle att öva på mitt lappande inför ett fullskaligt överkast. Har inte sytt något i tekniken sedan drygt tjugo år sedan då jag sydde en ganska ful penal. (Pennfodral på finlandssvenska. Ett teleskopord?) Samtidigt resonerade jag typ så här: Men hur svårt kan det va?

Nå, där var ju mitt första misstag då. För svaret var: Åh HELT tillräckligt faktiskt.

20170929_tyglappar_001

Precis som med det planerade större överkastet så vill jag ha trekantiga bitar även för den mindre bebisfilten. De av er som hänger med på Instagram såg kanske häromdagen att jag redan kommit en bra bit på vägen, sytt ihop flera rader med trekanter, och då insett att jag slarvat alldeles för mycket och att jag omöjligen skulle få ihop det på ett snyggt och symmetrisk sätt. Det skulle reta gallfeber på mig att ens försöka och jag skulle vara för evigt missnöjd med resultatet, förstod jag. Blev helt matt av insikten men började efter nån timme tycka att det egentligen bara var bra. Jag var inte så nöjd med varken färgkombination eller komposition i ursprungsförsöket heller, och började vartefter tycka att alltsammans såg så skränigt ut, så det fanns bara en enda rimlig sak att göra: Börja om från början.

Så jag har klippt nya lappar, och loppat nya tyger också. Jag har sorterat och räknat så jag har lika många mörkare lappar som jag har ljusare. Framför allt så har jag mätt och markerat ordentligt innan jag tagit till saxen och på baksidan av varje kvadrat har jag ritat ett streck tvärs över från ett hörn till motsatt. Denna linje ska guida mig när jag sedan syr ihop varje mörk bit mot ljus bit med en söm på varsin sida av linjen, och sedan ska jag klippa upp längs med mittlinjen. Där ska jag då ha mina förhoppningsvis jämna(re) dubbeltrianglar, eller kvadrater, att jobba vidare ifrån.

20170929_tyglappar_002

Det har förstås tagit dubbelt mer tid att komma så här långt i försök nummer två, men fasen om det inte känns bättre än sist. Det kan fortfarande skita på sig rejält, förstås, men utgångsläget känns betydligt säkrare och dessutom snyggare. Till och med Selma godkände de nya lapparna. Allt verkar mer lovande, med andra ord. Rapporterar vidare då jag kommit längre!

Ja, det var nu det jag sysslat med de senaste dagarna. Fortfarande ingen bebis, och ej heller några påtagliga tecken på att den skulle ha särskilt bråttom till sin födelsedag. Kalendern säger 40+5 i dag. Börjar fundera att det kanske är ett oktoberbarn som jag bär på trots allt. Fast ännu har hen 30 timmar på sig att bevisa att vi ändå haft rätt uppfattning då vi pratat om slutet av september. Vad tror ni?

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

13 reaktioner till “lumpslump”

 1. Åh! Är så nyfiken på hur det blir! Ser mycket lovande ut. Jag har fått ett litet sug efter lapptäcke jag också efter att jag blev tvungen att slänga våra gamla vackra yllefiltar pga rädsla för gammalt malmedel…

  1. Äsch så synd på yllefiltarna, men inte så kul att vira in sig i gift heller. Jag hoppas lappandet blir som tänkt! Är lite rädd att det återigen ska visa sig vara krångligare än förväntat, men processen har ändå varit kul hittills trots att det inte gått så himla smidigt. Särskilt det där att leta tyger där emellan har varit både givande och avslappnande, så den delen kan jag utan tvekan rekommendera vidare, hehe.

   1. Jag har en alldeles speciell begåvning för att köpa loppistyger, man kan väl nästan kalla det för en last. Så den delen är liksom redan ordnad, dessvärre.

    1. Jamen då fick du ju här istället skäl att skrupelfritt fortsätta på exakt den linjen. 😎 Vänliga hälsningar, your neighborhood enabler

 2. Jag tror idag, just nu. Caravaggio och Mili (vår hund) har födelsedag idag, det står skrivet i stjärnorna att även er påg kommer att födas nu.

 3. Känns mer melankoliskt att födas i oktober, så jag tror att det är en liten goth som
  väntar på den 1.10.

 4. Jag tror som Basse i den här saken. Det måste finnas en orsak till att hen inte vill komma ut och kolla läget än. Mörka oktober med alla vackra färger, mörkt om kvällarna, kylan i luften, vem vill inte vara ett oktoberbarn! 1.10.17 verkar som en finfin dag, hejja Berra-Britt! Ajj wanna miit juuu ❤

  1. Nee-e tyvärr! Men du kanske är on to something, hen vet väl också att det finns en superfin filt som väntar på att hålla hen varm så varför skynda liksom. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s