möbler och magi och annat mischmasch

20170628_syrenbomb

Nu hör ni, nu börjar det nästan hända grejer här. I morse fick jag mejl från han som utfört asbestkartläggningen i nya bostaden och det togs tre olika prover ifrån områden som kunde tänkas tillhöra riskzonen, och som vi kommer vilja förändra i något skede. Badrummet visste vi att har blivit renoverat sedan det blev olagligt att använda sig av asbest (d.v.s. efter 1994, om jag inte missminner mig) eftersom att han som utförde fuktmätningen hittade stämplar med ett senare årtal på i avloppen. Alltså kunde inte asbest gömma sig där. Så då återstod två golv och väggkaklen i köket att titta närmare på. Har med spänning väntat på rapporten och var väldigt förberedd på att åtminstone det ena golvet skulle gömma nån giftdynga, MEN ALLA PROV VAR ASBESTFRIA! Läste utlåtandet ”Ei sisällä asbestia” säkert fem gånger innan jag vågade tro på att jag läste rätt.

Det här betyder att vi sparar 1) pengar, 2) tid och 3) besvär. Eftersom ingen asbestsanering behövs så kan vi alltså riva golvet själva. Rummen kommer inte heller att behöva isoleras/sättas i karantän, sådär som Elliots hem i E.T., som de hade behövts göra ifall att det varit asbest som rivits där — vi kan t.o.m. bo i lägenheten under tiden vi härjar på med golvet om vi så vill, fast främst i ett annat rum då = betydligt mindre stress. Huzzah! Vi slipper därmed fundera på hur vi ska få allt att gå ihop och det finns inte heller något tvång att anpassa vårt tidsschema enligt asbestrivares kalender i tider som heter semester. Vad är detta? Hör ni jag ska allt ta och berätta vad detta är: En jäkla SUCCÉ!

Denna goda nyhet, inklusive att vi sparade en tusenlapp eller två tack vare de positivt negativa testresultaten, så firade vi genom att beställa några grejer från Ikea… ungefär för samma summa pengar som vi annars hade pungat ut med för att sanera en del av golvet. Ja ja, easy come, easy go, eller när gud stänger en dörr öppnar han ett fönster, eller något annat talesätt som nästan (men bara nästan) passar. Jag är ju i regel en som föredrar möbler som inte är nytillverkade eller massproducerade (gillar gamla, gärna ovanliga, helst förmånliga), men i.o.m. den här flytten, situationen och hur mycket det känns som att vi måste göra mer genomtänkta inköp än jag kanske vanligtvis gör, så är det tacksamt att ha ett bredare och mindre godtyckligt utbud att ty sig till. Och som ändå inte ruinerar en. Tack Ingvar! Känner mig väldigt skandinavisk just nu, men det får väl en finländare inte göra, så vi säger nordisk då, minus läbbiga ariska konnotationer.

Sååå, om ett par veckor borde vi ha en rymlig och mjuk soffa, en bekväm och förnuftig säng samt rullgardiner lika mörkläggande som bröderna Weasleys peruanska snabbmörkerpulver (kan jag ju i alla fall hoppas). Stort fokus på ro och vila alltså, samt lite förvaring eftersom det blir en säng med lådor undertill. Fanns inte jättebra med förvaringsutrymmen i själva lägenheten, men däremot galet mycket lagringsplats i källare och på vind. Nästa större möbelinköp blir sedan en garderob, men det får vänta lite ännu tills vi har bättre koll på våra behov. Äh, vem försöker jag lura, tills att jag har bättre koll på mina behov. Det är jag som har tusen kubik klädesplagg (och ändå aldrig något att ha på mig, fan). Det är för övrigt en oanat behändig sak med att flytta som gravid: Bruksgarderoben är ändå bara en bråkdel av den vanliga! För att klargöra: Detta är också den enda behändiga grejen med att flytta som gravid, så få nu inga idéer för er.

På tal om avslappning så har jag ju länge somnat till tv-serier. Alltså på flit, vid läggdags. Detta har dock blivit alltmer krångligt, dels för att min dator ibland blir typ överhettad och börjar brusvråla som en hårfön som tappert hängt med sedan 1940-talet (som Ikea!!), och dels för att det bara inte finns bra serier att somna till just nu, eftersom jag sover så ytligt och är så lätt att väcka. Jag vaknar av vinjetterna, av högljudda skratt, av plötsliga förändringar i rytmen, av att ljussättningen är för varierande och medför fladder i skärmljuset (fast jag blundar kan det tränga sig igenom mina ögonlock för att reta mig), och så vidare. För ett par veckor sedan testade jag istället på en ny grej: Harry Potter som ljudbok på telefonen, förstås med Stephen Fry som berättare. Jag har ändå hörslat och läst böckerna så många gånger att jag inte bryr mig i att jag somnar ifrån dem, känner aldrig att jag riskerar missa något liksom, men de är också tillräckligt bra för att inte bli uttråkad av att jag hört dem förr eller irriterad på att de är så jävla bajs ibland (som så många tv-serier jag somnat till, ping Huset Fullt, Vänner och How I Met Your Mother), plus att de förstås känns trygga sådär som Fry-rösten och Potter-berättelserna gör. Brukar ställa in uppspelningen på att stänga av sig själv efter trettio minuter och för det mesta har jag hunnit somna under den nedräkningen. Så där har ni ett hett tips! Sovrummet *är* där magin händer, vet ni.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “möbler och magi och annat mischmasch”

 1. Stephen Frys Harry Potter-inläsningarna har gått många gånger på loop hos oss också, de är fantastiska. Fry gör de olika rösterna så otroligt bra – förutom Tonks, det är den enda röst jag tycker att han inte får till riktigt. Däremot så brukar jag ligga och fnittra åt Gilderoy Lockhart 🙂 Varning för Order of the Phoenix, dock, där finns några partier där CAPS LOCK HARRY SKRIKER så att man vaknar med ett ryck! (Som en varning till dem som inte redan hört dem många gånger).

  Ett annat tips för insomningsläsning: James Herriots veterinärböcker i Christopher Timothys uppläsning, finns åtminstone på Audible, kanske också på ett bibliotek nära dig. Fin röst, lagom lugna berättelser.

  1. Jaa, Fry är suverän! Gillar inte karaktären Tonks alls så har kanske inte reflekterat så ingående på hur Fry gör hennes röst, men ska höra efter när hon dyker upp. I.o.m. att jag inte är så brydd i henne så är hon helt rätt karaktär att inte göra så bra, hehe. 🙂 Hittade ‘All Creatures Great and Small’ på Storytel! Fanns också en handfull andra men bara på svenska.

   1. Hur har du lyckats få konto på Storytel? Jag har varit lite nyfiken på dem, men när jag läste på om villkoren så står det att man måste vara skriven i Sverige för att få ett konto (murr). När de nu har svenska böcker så ska du ta och kolla in vadsomhelst läst av Helge Skoog, vi har lyssnat på flera saker bara för att det är han som läser. Mycket rogivande röst 🙂

    Jag är lite svag för Tonks, vi är båda klumpiga 🙂 Men hon har förstås mera orsak än jag – om kroppen förändras regelbundet så är det säkert lite svårt att hålla reda på dess radie.

    1. Oj, jag märkte i alla fall inget sånt så förhoppningsvis är det okej nu för tiden! 😀 Kanske har det något att göra med att jag använder ett PayPal-konto för att prenumerera? Storytel har även en finsk sajt numera men jag ville ha tillgång till svenskspråkiga böcker så jag registrerade mig via storytel.se då — inga problem! Men annars så finns också storytel.fi. (Eventuellt går det bara att ändra språkinställningar hur som helst på ens konto, har inte kollat den saken.)

     Hmm jo, hon är ju absolut sympatisk! Men jag tycker hon känns mest som utfyllnadsfluff, halvklar liksom, och jag förstår väl inte bara riktigt grejen. Men det är lugnt. Stör mig ändå mindre på henne än på — blä — Hagrid. Om man får säga så utan att få e-stryk av en armé av HP-fans. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s