något att se fram emot

sapmi1984

På bilden var jag på mitt första besök till det nordliga område som jag försöker lära mig att komma ihåg att kalla Sápmi eller Sameland, utav respekt för ursprungsbefolkningen. (Tänker ibland på att det är knäppt hur lite jag vet om samisk kultur. Pinsamt och klandervärt, och då menar jag inte bara för min egna personliga del, men också sådär överlag för hela landet. Har ofta känt mig förbisedd som tillhörande den finlandssvenska minoriteten men hallååå va.) Besöket torde ha varit under hösten 1984 och jag var då inte ännu ett helt år gammal ens, så jag är alltså det tjockkindade paketet på pappas rygg.

Jag minns såklart inte just den resan till Äkäslompolo men jag minns andra som följde under barndomen. De långa bilresorna som kändes som att de varade i hundra timmar. Att vi brukade korsa gränsen vid Torneå-Haparanda och köra en bit längs med Torneälven på den svenska sidan innan vi vände österut igen. Vyer från vandringarna, porlande bäckar i skogar och fuktiga spångar över myrar. Den torrknastriga, gråbleka skogen bakom stugan. De oskygga ekorrarna och den illgröna laven i tallarna. Vi åkte aldrig under vintern, jag har aldrig sett Ylläsfjället i snö, men vi åkte om höstarna för att fjällvandra i ruskan. En gång åkte vi redan i slutet av juni då mamma fyller år och den sista kvällen anlände myggorna, utsvultna och blodtörstiga och i miljarder. Det var också den gången jag senast var där, året var 1996. Vi bodde alltid i samma stuga, Lill-Panda (det finns också en Stor-Panda), och den stugan ska jag återbesöka senare i vår med Alfred. Wohoo! Det ska bli så härligt.

Planen är tillbringa några dagar där uppe i norr och fördriva tiden med att leva stugliv, vandra som två hurtbullar (eller som två mer vanliga bullar, beroende på eventuell inverkan på min fysiska kapacitet från bullen-i-ugnen), se renar, mata lavskrikor, och — i alla fall för min del — ta massor av fotografier. Ladda min telefon med en ljudbok så att jag säkert har en godnattsaga varje kväll att somna till och sedan sova som en stock efter all frisk luft. Varje dag packa ryggsäcken med smöggisar och kaffetermos (och frukt och vatten, ja ja) och ta matpaus någonstans på en halvobekväm stubbe eller sten, men ändå tycka att det känns som himmelriket att sätta sig ner. Alltsammans är väldigt efterlängtat och jag är mycket peppad. Ser så fram emot det!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

6 reaktioner till “något att se fram emot”

 1. (Här lämnade jag en lång kommentar tidigare, men min telefonjävel har tydligen en förmåga att få kommentarer att försvinna ut i intet. Det har hänt förr.) Det låter så härligt med en resa till fjällen, till Sameland (låter fortfarande som nåt sorts sagoland i mitt huvud, men det är bara att vänja sig. Lite som med det där hönsiga hen, höhö). Hoppas det ger ro i själen, eller åtminstone frisk luft i lungorna och rosor på kinderna. 🙂 Niki och jag har fantiserat om en liknande resa någon gång då vi blivit extra inspirerade av en promenad i Fäbodaskogen. Ändå har jag alltid tänkt att fjällvandring, det är bara för superhurtbullar i byxor med många fickor och ryggsäckar med många krokar, men nu ser jag ju att det kan funka alldeles bra med jeans och sneakers. Man kan till och med ha en trind baby på ryggen. Åtminstone ser jag framemot din rapport från er resa.

  1. Jag hittade kommentaren i skräpkorgen! Så det var inte din telefons fel utan WordPress, som på sistone varit lite väl ivriga med att slänga kommentarer dit.

   Jamenvisst, no superhurtbullighet necessary! Har försökt ragga med Karin och Stifo på vandringsresa också men det är alltid så krångligt det där att fixa ledighet samtidigt, men hur som helst så sätter jag redan fram förslaget om (babyryggad) vandringsresa exempelvis under ruskahösten 2018. 😉

   1. Men JA! Bra förslag. Det ska vi absolut försöka få till. Vi har ju redan en bärsele. Månne inte vi ska lära oss använda den till dess. Hittills har barnet suttit i den sammanlagt typ en minut. Kanske två.

 2. Jag har börjat googla på finska insjöar och nationalparker och blivit helt frälst, så nu ska vi besöka några fina ställen i sommar med barnen. Var scout som barnen, men friluftslivet har blivit sedan dess. Nature, give me some!

  1. Åh härligt! Skulle va kul att klämma in lite sånt under semestern (och, GULP, mammaledigheten). Jag räknar med rapporter och rekommendationer på IG! Får ibland sån lust att bara THOREAU MY LIFE AWAY som det heter på fackspråk, d.v.s. flytta ut till nån stuga (obs inte nån jävla skärivilla utan djupt i en skog, KANSKE nära en sjö) och bo där i ett par månader. Skulle antagligen bli helt galet stugfebrig men å andra sidan kanske jag också skulle typ skriva och finna någon slags ro. Svårt att veta innan man testat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s