efter solsken kommer regn

20170408_3kattor3viljor

Det regnar försiktigt där ute och jag tycker det är så skönt. Hade jag inte slutat röka så skulle jag gå ut och sätta mig på trappan för en perfekt cigg. I går var det soligt och på förmiddagen lät vi katterna känna på finvädret. Ovanför illustrerar de varför det är ganska omöjligt att hålla dem alla i koppel sådär. Tre kattor, tre viljor.

Höll på att få ett klaustrofobiskt sammanbrott på loppis i går. Det var många människor där, vilket jag inte kan klandra dem för även om jag alltid blir lite sur på folk om det är trångt, men gud. Blir galen på att en del inte respekterar varken ens personliga sfär eller regeln ”först till kvarn får först mala”. Det är inte okej att ställa sig och stressflåsa i nacken på den som just nu tittar på de prylar du vill titta på. Det är inte heller okej att fejknonchalant och med vandrande händer klämma sig in bredvid den som just nu står vid den hylla du vill rafsa igenom. Det finns ett tiotal andra hyllor inom bara ett par meters avstånd, ta en titt på dem under tiden och lär dig vänta på din tur som en vuxen människa. Blir så oerhört irriterad när nån försöker tränga ut mig sådär, med psykologisk krigföring förklädd som aningslöshet. Ge mig inte den skiten, jag vet vad du sysslar med.

Städväder i dag, vilket passar utmärkt med tanke på hur här ser ut. Såg att Timber Timbres nya album Sincerely, Future Pollution finns på Spotify så det ska jag ta och lyssna på under tiden jag exempelvis fyller den bokhylla jag tömde för två helger sedan, vars böcker alltså legat nedanför i travar på golvet sen dess. Inte den mest rogivande inredningsdetaljen att vila ögonen på, men lat som jag är har jag bara undvikit att titta åt det hållet då. Hyllan har till stor del fått agera avstjälpningsplats sedan vi flyttade in och den har, även när böckerna och grejerna stått radade i den, alltid varit långt ifrån en harmonisk blickpunkt. För en tid sen började det också störa mig att det fanns några böcker i den som jag köpt för cirka tio år sedan men aldrig läst, och ett fåtal böcker som jag köpt och läst men inte gillat särskilt mycket, så de tänkte jag göra mig av med. Förr drömde jag om ett rum fullt med böcker, men nu vill jag nästan ha så få som möjligt (samtidigt som jag är för fäst i många av dem för att göra mig av med dem). Det kanske förändras om jag blir hus-/lägenhetsägare någon gång, i och för sig. Hur tänker ni om att ha ett eget bibliotek? Skulle ni dejta någon som inte äger en enda bok, eller hur fasen än det där ”rådet” lyder? Har ni någon slags relation till de verk som finns i er bokhylla eller fungerar många av dem främst inredningsdekor? Tycker sånt här är lite spännande, men ska sluta fördröjningsbabbla. På mitt schema: Mindre snack, större verkstad.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

10 reaktioner till “efter solsken kommer regn”

 1. Haha, jag har också försökt promenera med katt. Det är inte riktigt samma sak som att gå ut med en hund, om man säger som så… Har bl.a. sutit under en gran i en timme mitt i natten, som den snälla slav jag är.

  Jag älskar böcker, som inredning och som potentiella världar att upptäcka – eller bekanta världar att återupptäcka 🙂

  1. Jamen just det, du hade väggar fulla från golv till tak med böcker va? 🙂 Har du läst dem alla?

   Haha! Sannerligen snällt av dig. Måste va en lycklig katt.

   1. Jepp. Utom ovanpå numera, så att katterna kan springa där 🙂 Jag är en väldresserad slav.

    Nej, jag har förstås inte läst alla. Kanske hälften eller två tredjedelar, lite beroende på vilken avdelning de hör till. Jag tycker som sagt om potentialen med att ha mycket böcker. Men de är inte bara prydnad, mycket av det jag läser kommer från mina egna hyllor, ibland många år efter att jag skaffat dem.

    1. Hehe, tänkte om du var en sån där riktig galning som läste 200+ böcker i året. 🙂 Kul att på det viset faktiskt ha ett bibliotek att ”låna” ur. Om jag bara läste mer än jag gör så skulle jag nog gärna ha det så, men för min del har böcker för det mesta blivit blott prydnader… prydnader som ger mig dåligt samvete för att jag inte ägnar någon tid åt dem. Äsch.

     1. Jag önskar jag hann läsa tvåhundra böcker om året, en snabbtitt på de senaste årens listor säger att antalet snarast är ungefär hälften :-s Andra kattslaven har också rensat ut ganska mycket böcker med samma motivering som du, men jag blir glad av mycket böcker, inte stressad.

 2. ”Böcker och vänner skall vara få och väl utvalda” (Samuel Peterson 1639-1689) är mitt nya motto. Tidigare har jag haft som mål att äga så många böcker som möjligt. Det ändrades efter att min svärmor dog och det var vår uppgift att göra något med alla hennes miljoner böcker hon hade samlat på sig. Det var inte roligt. Jag visste inte att böcker var så svåra att ”bli av med”. Det fanns några guldkorn som jag sparade, men de andra böckerna gav mig bara huvudvärk. Så nu har jag ett nytt livsmål och motto, och endast de böcker jag inte kan skiljas från får bo i min bokhylla.

 3. Jag har inte räknat böckerna, men det är tre hyllrader. Där finns bland annat Kvinnorummet av Marilyn French, klassikern Andarnas hus av Isabel Allende, Se till mig som liten är av Kaj Korkea-Aho, I kroppen min av Kristian Gidlund, Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda, Skära för sten av Abraham Verghese osv. Men några deckare finns också, även om min deckarperiod verkar vara över. Sedan finns en hel del böcker jag fått av min mor under min uppväxt, t.ex böckerna om Narnia, Kristin Lawransdotter av Sigrid Undset, Kristin från öarna av Elsi Rydsjö och Ängeln på sjunde trappsteget av Frank McCourt. Många böcker har gett mig mycket starka läsupplevelser, och då är de svårare att göra sig av med. Ibland har jag läst en bok på nytt, som jag minns att jag tyckte mycket om. Ibland tycker jag fortfarande om den, ibland förstår jag inte alls vad det var som var så bra med den boken. Konstigt. När jag nu står och ser på min bokhylla så tänker jag att alla kanske inte skulle hålla med om att jag inte har så många böcker. Men i min värld är dom ganska få.

  1. Men åh, massa boktips här ju! Guldgruva. Blir alltmer förtjust i ditt motto förresten, älskar tanken att bara ha böcker som verkligen betyder någonting för en omkring sig. Känner mig inspirerad att bli strängare jag också med vilka som får stanna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s