årsresumé tjugohundrasexton

re2016_01

JANUARI  Inledde de första timmarna av året tillsammans med en massa vänner, bekanta och en del främlingar här hemma hos oss, vi hade nyårsfest i det hem vi flyttat in till bara två veckor tidigare. Startade en podd tillsammans med Alfred, men den hamnade i koma efter fyra avsnitt. Jag skrev en krönika om våldtäktskulturen/våldtäktsoturen och en del utav den blev till min supersmickrade megaförtjusning senare citerad i Peppes bok Livet & Patriarkatet. En annan krönika jag skrev handlade om att bli provocerad av texter på nätet och att välja att spy ur sig sin galla. De sista dagarna av månaden kretsade mycket kring kläder och stil, det var ett frågeformulär som gav mig boosten att tänka vidare och närmare kring mitt förhållande till min garderob.

re2016_02

FEBRUARI  Mot slutet av månaden gästade Esmeralda oss så länge mina föräldrar gästade Cypern. I övrigt blev jag dunderförkyld den här tiden, precis som jag är nu, och jag väntar på att jag ska bli tillräckligt frisk så att all min lediga vilotid jag nu hamstrat ska erbjuda mig en likadan terapeutisk kreativitetsboost som i fjol. Alfred jobbade mycket med revyn, också precis som han gör nu, och vi såg inte så mycket av varandra om kvällarna. Snubblade över uttrycket Schrödingers våldtäktsman. Fick världens finaste diplom. Pysslade i övrigt mycket på i hemmet, med att försöka inreda det. Skrev krönikor, en om Kvinnan och makten och en om den internationella kvinnodagen med en rubrik som anspelade på en viss Märta Tikkanen-dikt, Behåll era trosor.

re2016_03

MARS  Jättesvårt att få ett grepp om den här månaden. Funderade på femininum/maskulinum. Läste en av mina favoriter utav de böcker jag läst under året, Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam. Åt den godaste maten på länge som vi senare försökt återskapa men utan att det blivit lika lyckat. Besökte Katternö över påsken där jag gick på maskerad som Thelma med Alfred som Louise. Skrev krönikor om att ge pengar åt tiggare samt om sunt bondsförnuft.

re2016_04

APRIL  Fick äran att joina administratörsskaran på FB-gruppen Finlandssvenska Feminister från början av månaden (inte ett aprilskämt!) och ett par veckor senare startade jag vårt egna instagramkonto, @fi.sv.fem. Kände mig pysslig och funderade på detta ord ”pyssel” och hur det (traditionellt, historiskt) oftast har använts för att beskriva kvinnors kreativa arbete men sällan mäns. Skrev krönika innehållande Kalle Anka-referens, Arvejordens dag eller kvacking i-landsproblem.

re2016_05

MAJ  I början av månaden åkte Alfred och jag till Riga och Tallinn, men jag har fortfarande inte skrivit några riktiga inlägg om resan, ska försöka skärpa mig där. Framkallade några bilder som blivit tagna under slutet av april. Tipsade om två snabba spenaträtter. Fick en jättefin överraskningstavla på posten av Ellen. På krönikefronten blev det, så som det brukar bli den försomriga årstiden, fokus på strandkroppar i Life’s a beach. Senare var temat Åsiktsfebern.

re2016_06

JUNI  Verkar ha haft en stressig start på månaden, men inte på ett olyckligt sätt alls. Skrev krönika om vegetarianism och miljö. Den var så sträng att jag senare kände att jag ville lätta upp stämningen lite, så då blev det satir om Den feministiska myten, vilken jag i efterhand inser att antagligen är min personliga favoritkrönika från året. Och JA titeln är en referens till Betty Friedans Den feminina mystiken, och på tal om böcker skrivna av kvinnor så tänkte jag också lite på fruntimmerslitteratur. Hade en vecka semester kring midsommar och tillbringade midsommarhelgen i Katternö där vi åt mycket lyckad mat och jag poserade lulligt med Selma. Vi hann också bada två gånger, ena gången åkte vi ut till Fäboda och doppade oss i havet, den andra gången nattbadade vi i en pöl i en skog.

re2016_07

JULI  Tipsade om några bloggande män. Åkte tillbaka till Jeppis år 1999. Blev kär i Marseilletvål. Tänkte på hur kläder kan få en att må. Firade min mors 70-årskalas i Katternö Byagård, dagen som också inledde mitt andra semestersjok som varade i tre veckor. Hade överlag ingen superbra semester direkt, var tvärtom ganska knäckt och ledsen en stor del av den. Hängde i soffan mycket, bl.a. med att redigera manus. Skrev sorgliga krönikor, den ena om mörkhyade män som mördats av polis i USA, den andra något positivare om interaktioner jag bevittnat på Jodel.

re2016_08

AUGUSTI  Åkte ut till Maxmo skärgård för första gången i mitt liv, där gjordes det film och jag hoppade in som regiassistent ett par dagar. Det var värmebölja några dagar så jag skrev en krönika om lättklädda män, igen en satir. Startade den kollektiva kulturbloggen Kulturvis, presenterade mig, skrev om Netflixserien Stranger Things samt om fulkultur och masskultur. Vi stannade på en terapisession med fåren i Vassor. Vi skaffade tillökning i familjen, d.v.s. Myra! Senare kändes det som att sommaren spolats förbi, men kände mig också inspirerad. Köpte textilfärg, bokstavsstämplar och tygkassar och tryckte ett Shakespearecitat och kämpade mycket med detta att hålla mig kreativ eftersom jag insett att det ofta är mitt psykes räddning. Blev intervjuad i Vbl angående Kulturvis, känns ännu lite fånigt (särskilt eftersom jag i skrivande stund inte själv hunnit blogga där på MÅNADER, gaaah).

re2016_09

SEPTEMBER  Var ytterst förtjust i gula inredningsdetaljer och visade sådana ur det egna hemmet. Funderade på att jag är kritisk och negativ, men att jag inte tycker att det i det stora hela är så himla illa. Försökte lära mig att tacka ja, vilket bl.a. resulterade i att jag emellanåt (väldigt sällan) kan höras svamla några ord i radio. Åkte upp till Jakobstad och hann vandra längs med gatorna i Skata och memory lane. Tyckte det var fruktansvärt att Yle valde att sända en gammal film med blackface och n-ordet hux flux en eftermiddag utan att orka bry sig i att det är ganska jävla ansvarslöst. Flamsade om blasfeminism. Skrev om omusikaliska bandet The Shaggs på Kulturvis. Gick på teater, premiären av Mor Kurage och hennes barn. Funderade på när en blir vuxen. På Facebook var det nån som skrev att män är från Mars och kvinnor från Venus och jag hakade upp mig på detta och skrev en krönika om det.

re2016_10

OKTOBER  Alfred och jag körde igång en vegetarisk matblogg, Veni Vidi Vege, men sedan blev oktobermånad så jäkla hektisk att bloggen fallit långt ner i prioriteringsordningen, men förhoppningsvis kommer den snart upp till ytan igen. Skrev krönika om mens. Funderade på hur jag fungerar eller inte fungerar i sociala situationer ibland. Min vän Karin bodde hos oss några dagar då hon gick en kurs här i Vasa och det var kul att ha sällskap men synd att jag ändå inte hann umgås ordentligt p.g.a. att jag tillbringade varje kväll med att fixa kollage till Finland hundranånting. Det var dock givande att inte bara ha en utan två bollplank och stöttepelare! Var överlag jävligt stressad. Sedan, när saker lugnat ner sig, tänkte jag på att ha egen tid och skillnaden på kreativt arbete och eget kreativt arbete.

re2016_11

NOVEMBER  Hade planer på att blogga varje dag denna månad, men det höll förstås inte hela vägen. Funderade lite på feminismen som kommersiell trend. Saknade gråzonerna i debatter på nätet. Delade med mig av ett par förtjusande djurberättelser ur en loppisfyndad bok. Deltog i testpublik för Wasa Teaters Maskeradmordet, hade besök av Karin ett par dagar igen (och hann denna gång umgås!!) och var måttligt knäckt/äcklad över USAs presidentvalsresultat. Vi fick Alfreds bok på posten! Tajmade internationella mansdagen med att skriva om mansplaining. Gick på ett evenemang som ordnats av några vänner för att uppmärksamma om orättvisor i flyktingpolitiken här i landet, skrev senare en krönika om en fin händelse där. Beskrev en känsla av att ha bloggat för öppet eller klumpigt eller korkat. Köpte ett bananträd och parmålade en kruka med Alfred, bra partnerhobby!

re2016_12

DECEMBER  Hade många järn i elden och många tankar och känslor som irrade på. Jag blir alltid lite vilsen den här mörka årstiden, det hjälps nog inte. Pysslade med att torka citrusfrukter. Sammanställde och beställde ett par venussymbolpyntade vykort och blev helt superglad av responsen — har inte ännu kommit längre i mina planer än där jag var då jag sist skrev, men det är väl ingen brådska heller. Väldigt hetsig månad den här också, julrush på jobbet och knappt någon julledighet, och jag inser nu att jag inte alls bloggat om julhelgen. Hann med många middagar, gröt i Pensala på julaftonseftermiddagen, julbord i Katternö på kvällen. Följande dag mera julmat med familjen, och på kvällen åkte vi till Jakobstad där vi träffade vänner på knytkalas, jag och Alfred hade gjort en röra på honungs- och vitlöksrostade rotfrukter (batat, morot, palsternacka + paprika) med falafelbullar, smörstekt spenat, mozzarellabollar, granatäpplekärnor och bitar av torkad aprikos, och hjälp nu blev jag superhungrig. Annandagen åkte vi tillbaka till Vasa och på ännu en julmiddag, denna gång i form av utsökta pajer. Några dagar senare fyllde jag år och ännu ett fåtal dagar senare så klämtade klockorna farväl åt år tjugohundrasexton.

Skippade f.ö. att länka till inlägg som finns i topp tio tjugohundrasexton-listan, ville inte bli för tjatig. Har tre tankar om denna genomgång: 1) Måste vara flitigare med att fotografera med DSLR:en i år, störigt att det var så svårt att hitta bilder, det bevisar hur lat jag har varit. 2) Tycker det är krångligt att få ett hum om det här året som gått, det känns virrigt och hastigt samtidigt som allt känns som så länge sen. Jag vet väl ungefär vad jag har gjort, men att minnas hur jag mått och hur jag känt mig i världen, eller vad jag ska säga, känns extremt avlägset. Känns som att det har varit enklare att minnas tidigare år, men jag kanske inbillar mig. 3) Hur som helst, inte verkar året ha varit helt fy skam. Får väl säga som jag sagt förut: Gott gammalt år, tror jag minsann.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s