topp tio tjugohundrasexton

20161218_brygdoeverblick

Såg att folk listat sina mest lästa inlägg under årets lopp och tänkte ganska exakt att detta kan OCH SKA jag stjäla! Så här är mina topp tio inlägg enligt bedömningsskalan flest visningar:

 1. Det där som varar (längst) ✶ 21 november
  Är egentligen något (men glatt!) förvånad över att detta inlägg fick så många visningar att det klättrade upp hit, för det var mest bara en slags ström av medvetande. Inget särskilt genomtänkt eller strukturerat alltså, men den röda tråden var att öppna sig och dela med sig.
 2. Skruvar upp söndagsfrustrationsventilen ✶ 15 maj
  Här samlade jag några förargelser i eftersviterna av en debatt i bloggosfären (se punkt 7), men alla var inte särskilt nya. De två första var jag tvärtom mycket bekant med från tidigare, de irritationerna brukar göra sig påminda med jämna mellanrum.
 3. Om du känner dig utanför ✶ 2 november
  När finalisterna till bloggalan presenterades kom en nackdel med tävlingar fram — nämligen att sådana alltid resulterar i förlorare, eller att en del känner sig som sådana. Tycker att det är mycket mänskligt och måste inte vara en stor grej. Det är helt okej att känna sig snopen.
 4. Thinsplainin’, faaan ✶ 12 maj
  Personer med övervikt skrev om kroppsacceptans och jag blev ganska störd på sättet smala personer gjorde det till sin grej utan att ta hänsyn till att våra erfarenheter och situationer är annorlunda, särskilt i det sociala bemötandet. En del smala ansåg att eftersom de också kan dras med komplex så spelas deras kroppsacceptansmatch på samma plan, med samma regler, domare och publik som en tjock person. Det håller jag inte med om. Som det ofta tycks göra handlar det säkert mycket om tajming och just denna gång tyckte jag den gick totalsnett när de smala personerna bedömde tillfället som ett lyckat sådant att berätta ungefär att ”skönhet kommer inifrån hörni”, ”så strunta i vad andra tycker” ”och förresten här är en bild på mig i bikini”. 🙄
 5. Galenskapen ✶ 20 oktober
  Pratade om det här med bloggala och hur det inte riktigt är min grej, och jag tycker inte att det är så farligt eller fientligt att vara lagd åt det hållet. Var även trött på svenskfinland/bloggosfären och att det inte ska gå att säga ”njä, inte min tekopp” utan att nån ska börja häva ur sig överlägsna anklagelser om avundsjuka, missunnsamhet, bitterhet, och så vidare.
 6. Rumpberättelser från en onsdagsnatt ✶ 2 juli
  Gick ut en onsdag och blev påtafsad inte bara en utan två gånger. Båda gångerna av främmande karlar som jag utbytt sammanlagt NOLL ord med. Zero! Zilch! Nil! Som den jobbiga feminist jag är så tänkte jag förstås vidare på dessa strukturer, sådana som säger att det är okej att tafsa på okända människor, och vad sådana utmynnar i.
 7. Träningsbloggandet har gått för långt ✶ 10 mars
  I bloggosfären ökade klagomålen om att folk är trötta på att läsa om det ena och det andra, med kommentarer och inlägg i stil med ”Orkar inte med den här debatten”, ”Kan ni bara sluta prata om det där?” och ”Ganska fjantigt att alla bloggar om samma sak”. Ja, det är förstås hemskt fräckt av personer att ha andra intressen och engagemang än en själv har, så jag svarade på det enda sätt som var rimligt: Likadant! (✨SATIR✨)
 8. Calm your fabulous tits ✶ 27 januari
  Minns ni skönhetsoperationsdebatten i början av förra året? Hade nästan glömt den själv men nu mindes jag den och hur galen den var. Det var ett känsligt ämne, förstås, och säkerligen särskilt för de som själva har gjort/ville göra skönhetsoperationer. I USA år 2015 var ungefär 90% av de personer som gjort skönhetsingrepp kvinnor — runt samma siffra både för kirurgiska ingrepp och icke-kirurgiska (injektioner, t.ex.) — och det här säger väl något rätt tydligt, egentligen. Inte att kvinnor är ytligare men att de bedöms strängare utgående ifrån ytan. När det för varje man som tycker att han inte ”duger som han är” (i brist på bättre uttryck) går nio kvinnor som tycker precis likadant om sig själva så har jag svårt att tro att alla de här komplexen och lösningarna bara har med en själv att göra. (Tror för den delen inte heller att det är så simpelt för männen.) Det löns att granska djupare, grundligare. Att ifrågasätta strukturer är inte samma sak som att kritisera individer.
 9. Sordin ✶ 8 december
  Om psykisk ohälsa, som ju var ännu ett samtalsämne som blossade upp rejält under det finlandssvenska bloggosfäråret 2016. Jag försökte förklara hur det exempelvis kan vara att bli/vara deprimerad, för de som inte har egna erfarenheter av saken och kanske tänker att tankekraft är något som kan rädda en ur den gropen. Det blir säkert inte sämre av att försöka tänka positivt, men det är inte riktigt så simpelt.
 10. Låt mig dra upp nånting gammalt, så kan andra skrocka om hur typiskt kvinnor det är att göra sånt ✶ 14 januari
  Den klara förstaplaceringen med nästan dubbelt så många visningar som andraplatsaren. En återblick till början av år 2013 och hur det påverkade mig att i radio omnämnas som någon som skrivit ett kritiskt blogginlägg för att jag 1) har mens och 2) har använt en kaktus som tampong, och hela faderullan som följde efteråt. Hade inte vågat berätta om det tidigare, utav rädsla för att jag skulle uppfattas som pinsamt uppmärksamhetssökande och sånt, men så var det (som det brukar vara) en pågående diskussion som sporrade mig att ta tag i det.

Gudars, detta var verkligen metainläggens metainlägg. Hoppas på att jag ska komma med snäppet fler unika ämnen detta år. Jag skulle vara helt med på att ha en blogg som faktiskt också mejkade sens åt personer som inte hängde med i varje debatt i den finlandssvenska bloggosfären. Ja, vi kan nästan titulera det en dröm tror jag. Kan väl drömma om det i alla fall.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

En tanke på “topp tio tjugohundrasexton”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s