pussy power y’all

20161102_myravenus

Gick till H&M i går för att jaga basplagg, där även denna silverblanka lilla venussymbol fångade mitt öga (och hjärta). Jag vet, jag vet, vad H&M gör är att plocka upp trender för att sälja grejer och att just nu används därför feminismen i deras vinstdrivande syfte, meeen jag bryr mig inte JAG KÖPER DET! I alla fall när en av deras produkter är ett sånt här nätt litet halsband.

I övrigt ska det erkännas att jag har lite svårt med hur plumpt det görs, även om jag förvisso blev positivt överraskad när jag såg deras första ”feminism: the radical notion that women are people”-tryckta tröja. Tycker bara att det är som att de inte ens försöker hitta på någon egen tolkning eller eget uttryck, utan kör på att upprepa sådant vad folk säger på nätet (och gör på feministsmeden.se). De har liksom banan utstakad framför sig redan och jag känner ofta att okej det där är väl fint men jag har sett det förr och feminism förtjänar mer eftertanke än så.

(Har på tal om plocka upp trender sett en påtaglig blomstring i liknande figurer som sådana min kompis Sara M. Lyons gör och började göra långt innan vi såg sådana i affärerna — det är exempelvis hon som gjorde de där ”whatever forever”-händerna ni säkert sett överallt. Får hon pengar för den designen? Inte så ofta. Folk kopierar, ibland genom att rita egna, ibland bara rakt av, ctrl c + ctrl v.)

Det finns säkert de som är väldigt feminismkritiska och cyniska som använder feminismens intrång i stora modekedjor som bränsle till att förminska rörelsen till bara en (ytlig?) trend. Sådana personer skulle ändå ha hittat något annat att haka upp sig på, så hakuna matata. Det H&M gör hamnar ändå antagligen mer på plussidan för feminismens skull i.o.m. att det ger den mera uppmärksamhet, avstigmatiserar den, gör den — åtminstone tillfälligt så länge trenden håller i sig — till något coolt och peppigt, vilket den är.

Myra känner likadant. ELLER så är hon föraktfullt inställd till den kapitalistiska förvanskningen utav kampen för kvinnors rättigheter, och försöker således sätta sina lurviga tassar på smycket för att förstöra det med sina vassa klor. Vem vet! Kan inte klandra henne hur det än ligger till. Oavsett: Pussy power y’all.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

3 reaktioner till “pussy power y’all”

  1. Så fiffigt inlägg! Hajade själv till då min kompis visade mig H&Ms nya tv reklam. Jag blev själv väldigt provocerad just därför att h&m använder sig av en rörelse som just nu är väldigt pop (med all orsak, feminism är ju så väsentligt och viktigt) för att åka snålskjuts men själva inte alls lever upp till dom förväntningarna med mänskliga rättigheter i deras fabriker där kvinnor som blivit våldtagna på arbetsplatsen får sparken osv osv. Sen är det väl såklart bra just det att feminismen får så mycket spridning av en sådan jätte som h&m verkligen är, men tycker det blir lätt lite hyckleri från h&m’s sida när dom faktiskt inte alls egentligen kan placeras in i facket som ett jämnställt samt hållbart bolag. Tycker det blir trist om kanske unga (tänker min lilla syster som är 13 år gammal) sen lätt kopplar ihop feminism med h&m och att det hela är en bubbla i vinstdrivande syfte. Det här är ju bara vad jag själv tycker om det hela, men jag håller ju med såklart att det är en bra sak att feminismen får all positivt riktad pepp och spridning den kan få. Det är ju svinbra liksom. Och det där halsbandet är ju faktiskt jäkligt fint. En venus symbol är fin varifrån den än kommer på grund av vad den representerar. Blir så glad varje gång jag ser någon bära ett sådant smycke, så sjukt mycket kraft i dom ju! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s