oköttad oktober

20161001_venividivege

Mitt och Alfreds oktoberprojekt såg internets ljus igår, nämligen en vegetarisk matblogg med namnet Veni Vidi Vege. Tänkte på det här med Lihaton Lokakuu* och fick en fix idé, så tre dagar i veckan ska vi dela ett recept där. Inledde med pizza, för att göra internauter nöjda. De flesta som inte äter vegetariskt så ofta men verkar uppriktigt nyfikna på det säger att det ter sig så svårt att ställa om, att förstå hur tallriken ska fyllas om inte med biff och potatis. Vi kommer att ge några förslag på vad som är fullt möjligt att äta istället, men det blir säkert också någon sötsak vid något skede. Inte enbart huvudrätter alltså. Det är ju rätt sällan kakor innehåller kött förstås, tänkte jag skriva, men så slog det mig att Alfred berättade att då han gick på lunch + kaffe med sin kompis alldeles nyligen så skulle kompisen efter maten köpa ett wienerbröd till kaffet, ett wienerbröd som dock visade sig innehålla köttfärs. Fy fan vad upprörd jag skulle bli.

  • * Lihaton Lokakuu, d.v.s. ‘köttfri oktober’, är en kampanj som startade i finska tv-programmet Docventures för något år sedan. Tänker att det egentligen borde heta Oköttad Oktober på svenska, för att matcha alliterationsmässigt. Minus: Låter läbbigt. Plus: ‘Köttad oktober’ låter ännu läbbigare.

I alla fall, venividivege.wordpress.com är adressen och ni hittar oss också på facebook.com/venividivege och bloglovin.com/blogs/18268071. Sen jag blev vegetarian så tycker jag för övrigt att det är ungefär hundra gånger roligare att laga mat.

På tal om kött så var i går Sannfinländarna på torget här i Vasa och delade ut korv. Råkade gå förbi och således genom ett moln av unken korvlukt och iddes inte överhuvudtaget hålla tillbaka min fnysning. Alltså ibland känns det bara som att de plockat upp den negativa stereotypin av finländare och bestämt att gå all-in på den. Nå vi är överlag ganska rasistiska och så äter vi KORV KORV KÅRV KÖRV KÅRVIN SÅ KÖRVI ÅT FOLTCHI men på finska p.g.a. pakkoruotsi och så vidare. Ville göra så där som ickerökare gjorde i tonåren, d.v.s. bad om en cigg och då de fick en så bröt de av den på mitten för att demonstrera sin motståndskraft. Fantiserade om att stå där och bryta av korvar och slänga dem i en soptunna med stirrig svart blick. Nåväl, kanske nästa gång. Gick denna gång vidare till Raawka och lunchade med sambo, mor och syster. Det var för övrigt flera gånger mer folk där än vid korvståndet, så det är ju alltid nåt.

  • P.S. Insåg senare att Oköttig Oktober hade varit rimligare. Fick också ett förslag på Facebook: Okarnevor Oktober!

 

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “oköttad oktober”

  1. Åh, de sku verkligen vara bra att ha en lihaton lokakuu, kanske jag sku åtminstone testa en vecka! 🙂 har du något tips för vilka produkter som man bäst kan äta istället för kött och ändå få protein (om man som jag hatar bönor :’) )

    1. O ja, om jag har! Hehe. Det finns t.ex. sojakross (bild: http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/images/elintarvikkeet/takaisinvedot/2014/tumma_soijarouhe_.jpg) som du använder som du skulle använda köttfärs, tillsätt bara vatten så det blir mjukt. Det och dylika varianter brukar finnas i närheten av mjöl, linser och sånt, och linser är ju också ett bra alternativ! Äter själv ganska ofta röda linser, de passar med det mesta och det är bara att röra ner dem i såser/grytor och sånt och låta dem koka i tio minuter så är de klara. Kikärter är också ett säkert kort, om du köper sådana på burk (istället för torra som måste blötläggas i några timmar innan användning) så kan du t.ex. äta dem kalla i sallader eller bryn dem i en stekpanna + häll på lite smaksatt creme cuisine så har du där en kvick pastasås. I frysdisken finns ju också ibland en del spännande alternativ, typ panerade sojastrimlor, quornbiffar eller falafelbullar. Och råkar du få syn på pulled havre i kyldisken så ska du definitivt slå till! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s