spejsad trivia (ett självlån)

Det här är en grej som jag ursprungligen skrev för den nu-många-månader-tysta podden Kapseln. Vi vet ännu inte hur det ska gå med den, men jag tycker mig ha friheten att publicera den här grejen i min blogg också. Ämnet känns nästan relevant nu då en finländare i slutet av förra månaden gick och upptäckte en jordlik planet nånstans där ute och allt. Häftiga grejer!

(Hörslade förresten en bok av Carrie Fisher, mest känd som prinsessan Leia, idag. Hon nämnde såklart Star Wars av och an och jag blev lite insnöad på rymden. Och vad jag tyckte om litteraturen? Mjeh boken var, mrhmm. Svag kraften i den var, mhmrm.)

spejsadtrivia

Spejsad trivia

Presenteras av Kapseln i samarbete med solsystemet.

Solen blir en zombie

 • Solen är 4,5 miljarder år gammal och förväntas leva i 5 miljarder år till innan den förbränt allt sitt väte. Efter det så kommer den fortsätta att bränna sitt helium i 130 miljoner år, lite som en zombie kan vi väl säga, och under den tiden kommer den att expandera så i storlek att den kommer sluka hjärnorna Merkurius, Venus och Tellus, d.v.s. jorden. Vilket himla sätt, va.

Merkurius är som Finland

 • Trots att Merkurius är den planet som är närmast vår sol så är den inte den varmaste, men näst-varmaste. Det här beror på att den inte har någon atmosfär för att reglera temperaturen och det resulterar i de mest extrema temperaturväxlingarna vi hittar på någon av planeterna i solsystemet. På natten kan det bli -170°C kallt och på dagen 430°C varmt. Det här är jämförbart med det finländska klimatet, om vi låtsas att vi någonsin faktiskt skulle få en riktig sommar och/eller tar med bastu i divisionen. Som vidare jämförelsebonus kan tilläggas att Finland är också ofta ganska klen i sin atmosfär. Vi säger inte att fosterlandet är otrivsamt, per( )se, men att det finns bortglömda cembalos med bättre stämning där ute, bara.

Venus är en Cool Girl

 • Venus är den hetaste planeten i solsystemet — VAD ANNAT. Klart kvinnoplaneten i gänget ska uppmärksammas för sin hethet. Rymdsexismen frodas och mår gott. I alla fall, Venus har en medeltemperatur på över 450°C och onekligen är det väldigt hett. Det är svårt att förneka att she’s got it. Yeah, baby, she’s got it.
 • Jämfört med solsystemets andra planeter så snurrar Venus fel väg. Ugh hon är en SÅN tjej. Ge henne ett “Speciell Snöflinga”-diplom, någon.

Mars framåt

 • På Mars hittar vi en av de två största vulkanerna i vårt solsystem (den andra är på jorden, Tamu-massivet i Stilla havet öster om Japan). Den marsianska vulkanen Olympus Mons är cirka 22 till 27 km hög och runt 60 km bred, m.a.o. ungefär i storlek med Irland eller den kärlek ni känner för Kapseln, fast måhända utan att ni vet det ännu.
 • På grund av en lägre gravitation så skulle en 100 kg tung person på jorden endast väga 38 kg på Mars. Under tiden du har läst denna trivialista så här långt har 3,4 inspirationsföreläsare och viktminskningsorganisationer kontaktat NASA för att diskutera möjligheterna för denna planet som framtidens #feelgoodmecka. Detta är för övrigt en uppskattning baserad på personliga intryck som bollats på en vetenskaplig höft.

Asteroidbältet skärper systemet

 • Solsystemet bildades när hängslen fortfarande ansågs urtöntiga.
 • Ceres är den största kroppen i asteroidbältet. När den upptäcktes år 1801 ansågs den först vara en planet. Under 1850-talet klassificerades den som en asteroid, vilket måste ha varit kränkande, eftersom detta per definition var en förminskande degradering. Sedan 2006 har den ändå återfått en del av sin ursprungliga status i rymdhället, numera anses den vara en dvärgplanet.

Jupiter lider av IBS & PMS

 • Jupiter är två och en halv gång större än alla andra planeter i solsystemet tillsammans. 1300 jordar skulle rymmas inuti jätten som till stor del består av gas. Jupiter är m.a.o. både svälld och gasig, så det är ganska synd om den egentligen.
 • Ni har säkert hört om stormen på Jupiter, som syns som en röd fläck på planeten. Den tros ha pågått i hundratals år och är 40 000 kilometer i diameter. För att sätta detta i ett perspektiv som vi nästan kan föreställa oss, så skulle tre jordar rymmas inuti den stormen. Tips: Boka inte semesterresan dit, vädret är uuuuuselt.

Saturnus ingår hjonelag

 • Om vi ploppade ner solsystemets näst-största planet Saturnus i ett fånigt kolossalt vattenglas, så skulle planeten flyta! Detta för att Saturnus har en densitet som är lägre än vattens, bara 0,687 gram per kubikcentimeter, medan vatten har en densitet på 0,998 g/cm³. Människors densitet är högre, vilket… öh, typ visar sig, alltså på typ många olika sätt då liksom.
 • Fyra rymdsonder har uppvaktat Saturnus med varsitt besök. Dessa är Pioneer 11 (1979), Voyager 1 (1980), Voyager 2 (1981) och Cassini-Huygen (2004). De gillade planeten, så de satte en ring på den.

Uranus är krystad

 • Uranus är den kallaste planeten, där kryper termometern så lågt som -224°C. Men under den atmosfären finns ett stort kokande hav med temperaturer tillräckligt höga för att smälta metall. Forskare tror att nere på detta havsbotten finns triljoner diamanter som skapats av det enorma trycket planeten känner att kompensera för det otrevliga klimatet.
 • Trots populär uppfattning, så är det inte kul att driva med planetens namn.
 • Uranus första namn var Georges Stjärna, efter kung George III av England. Senare ansågs det namnet för luddigt för den betronade planetens ursprung och Georges Stjärna omtitulerades Uranus för att förtydliga bajsplanetens härkomst.

Neptunus schmeptunus

 • Neptunus har typ inga intressanta egenskaper förutom att den är blå. Den är på många sätt en flopplanet men var om möjligt ännu floppigare innan år 2006. Det var nämligen det året som Pluto förklarades dvärgplanet och i.o.m. det så knep Neptunus den utmärkande platsen som den sista riktiga planeten i solsystemet, vilket förstås var himla svårt. Bra jobbat, Nep.

Kuiperbältet rockar

 • Ni vet hur en del medlemmar ur subkulturer så som punk-, hårdrock- och metalscenen ibland pyntar sig med inte bara ett utan två nitbälten? Nå, det här har de hämtat inspiration till från solsystemet som faktiskt var först med det. Det har både ett asteroidbälte och ett Kuiperbälte på sig. Ifall tillfälle ges så poängterar solsystemet gärna att det gillade konceptet med dubbelbälte mer när det “fortfarande var underground”, men oftast uttrycks detta något osäkert eftersom den konceptuella idén att någonting är “underground” helt förståeligt ter sig mycket främmande för solsystemet. Men skyarna ska veta att det försöker, välsigne det.
 • En dvärgplanet upptäcktes år 1930 och fick sitt namn via en elvaårig engelsk skolflicka som gav förslaget Pluto efter den romerska mytologins härskare över underjorden. Av-och-tillförlitliga källor rapporterar att hon var en rar flicka med en outsinlig kärlek för hundar, serietidningar och satanism.
 • Haumea har smeknamnet “Santa”. Bägge lika beklagliga. Vi på Kapseln motsäger bestämt ryktet att Haumea är gjord av slem och spyor, hur mycket namnets fonetiska egenskaper än vill antyda på det. Vi anser det även oförtjänt och vilseledande att dvärgplaneten fått sitt smeknamn efter en imaginär rödbrusig spinoff från en demonisk karl som bestraffar barn han inte ens känner men ändå bedömer som “dumma” med härskartekniker.
 • Makemake är, som namnet avslöjar, Kuiperbältets pysselfantast! Exakt vad dvärgplaneten hobbyjobbar med är ännu hemligt (makramé? scrapbooking? skönhetsbloggande?) och vår gissning är att den knypplar söta mössor åt sina månar som den ännu inte fått. Bra tänkt, i så fall, för vem har tid för hobbyer sen när hen fått småmånar att se efter? Er valfria gissning på dess tidsfördriv är dock lika bra som vår.
 • Dvärgplaneten Eris med sin måne Dysnomia är de mest avlägsna kända himlakropparna i solsystemet. Namnet Eris härstammar från den grekiska gudinnan för osämja och Dysnomia från det grekiska ordet för ‘laglöshet’. Många anser att det är bra att de två orosstiftarna håller sig på sin yttre kant av solsystemet, men vi på Kapseln bedömer denna himlakroppsyn som förkastlig. Vi är övertygande om att utstötthet endast kan frammana ännu mer osämja och laglöshet, och att Eris och Dysnomia således lever under hopplösa förhållanden. Vi anser därmed att det är vår skyldighet som medlemmar i samma solsystem att erkänna Eris och Dysnomias svåra situation och försöka bistå dem så gott vi kan, så som vi skulle vilja att vår planet och måne bemöttes i motsvarande sits. Vår önskan är att vi som enhetligt solsystem börjar med att erbjuda dem den trygghet, hjälp och närhet som länge förnekats dem. Endast då kan vi utan skam kalla oss ett fungerande system igen.

Vill du veta mer om vårt solsystem? Testa internet!
Det gjorde nämligen vi! Listad trivia och mycket mera på exempelvis:
theplanets.org
all-that-is-interesting.com/space-facts
listverse.com/2007/11/13/top-10-cool-facts-about-space

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s